De tien meest veelbelovende Nederlandse najaarsreleases

Met o.a. De Jeugd Van Tegenwoordig, Lucas Hamming en PAUW

Atze de Vrieze ,

Het kan je moeilijk ontgaan zijn: we hebben een Nederlands Album van de Week. Fresku domineert al weken de headlines, maar wat komt er eigenlijk nog meer aan Nederlandse muziek uit het komende najaar? Een greep in de releasekalenders, met de tien meest veelbelovende platen, en daaronder een zo compleet mogelijke lijst.

Yorick van Norden - Happy Hunting Ground (Excelsior, 2 oktober)
Haarlemmer Yorick van Norden zou je kunnen kennen van de band The Hype, al kunnen we achteraf niet stellen dat die band zijn naam echt waar maakte. Weet je wat, vergeet die connectie maar, en noteer dat Van Norden dit najaar debuteert bij Excelsior, dat hij een klassieke gitaarplaat gemaakt heeft, dat hij dit voorjaar op tour geweest is met Anne Soldaat en dat hij nu zelf op pad wil met een band vol ervaren podiumdieren. Misschien kan psych-collega Jacco Gardner internationaal een goed woordje doen? Bekijk hier de clip van Gonna Try For The Sun.
 
Aardvarck - Co In Ci (Skudge, 5 oktober)
We dachten dat we hem definitief kwijt waren: Mike Kivits alias Aardvarck verdween ineens naar Bali, waar ie volgens ingewijden een bar zou runnen op het strand. Je kunt het hem moeilijk misgunnen, maar een gemis voor het Amsterdamse nachtleven was het wel. Inmiddels heeft hij goed nieuws: Aardvarck is weer gespot in Amsterdam (o.a. op Dekmantel Festival als Red Nose Distrikt) en er komt een release aan: Co In Ci, acht atmosferische tracks met geloopte samples, wollige synths en eigenwijze ritmes. Hoor hier vast wat fragmenten van Co In Ci.
 
Lucas Hamming - HAM (PIAS, 9 oktober)
3FM bombardeerde de gejaagde maar pakkende single Never Let You Down al tot Megahit, en ook de release van het hele album zal niet aan de zender voorbij gaan. Producer Jurriaan Sielcke (een oude Soester maat van Jett Rebel) heeft het hele album behoorlijk rauw vastgelegd, zowel de punky snelle nummers als de meer Beatleske langzame tracks, terwijl de songs van nature echt een popfeel hebben. Zeg het maar, een verfrissende middenweg, of duikt Lucas Hamming tussen de wal en het schip? Wij denken het eerste. Hier vind je single Never Let You Down.
 
De Jeugd van Tegenwoordig - TBC (Magnetron, ???)
Een exacte datum en titel heeft het vijfde album van De Jeugd nog niet, maar aangezien single Manon in premiere ging op Lowlands en nu op YouTube en Spotify te beluisteren is, gokken we op eind oktober, begin november, rond hun uitgebreide najaarstour. In elk geval dit jaar, belooft de platenmaatschappij. Goed getimed, de Jeugd stond dit jaar stil bij zijn tienjarig bestaan, maar wil het liefst vooruit kijken. Hier is dus vast Manon. Vjeze wil met haar Facetimen in nachtjapon, Faberyayo bewaart voor haar zijn laatste bonbon.
 
Naive Set - Dragon (Subroutine, november)
Ook tien jaar: Subroutine Records, een klein maar vasthoudend labeltje dat al sinds tien jaar en dag bands centraal stelt waar ze zelf super enthousiast over zijn. Die bands gaan ze bundelen tijdens twee feestelijke avonden in Rotterdam en Groningen, en als kroon op het geheel verschijnt in november een album van kroonjuweel Naive Set. Verwacht een typisch Subroutine-geluid: ongepolijste, eigenwijze gitaarpop. Opvallend: naast Engels horen we ook ineens Duits.
 
Fatima Yamaha - TBC (Magnetron, november)
Bas Bron heeft het maar druk dit najaar. Die nieuwe Jeugd dus, plus het album van Vjeze’s nog-slechter-gaande rapbroertje Donnie. En dan komt er ook nog eens een album van Fatima Yamaha, waarmee hij de afgelopen tijd een gigantische sluimerhit scoorde met What’s A Girl To Do (onlangs opnieuw uitgebracht door Dekmantel). Eerst deed Bron nog alsof er echt een mysterieuze Oriëntaalse dame achter schuil ging, maar tijdens Dekmantel kwam hij met al zijn synthesizers uit de kast. Dit is die gekke culthit, die op onverwachte momenten op dansvloeren opduikt.
 
Hef - 13 (Noahs Ark, november)
Zou Hef erbij stil gestaan hebben dat een EP met de titel 6,5 toch een beetje magertjes overkomt? Hoe dan ook, het was ook maar een tussendoortje, een opwarmer voor wat in november moet verschijnen: 13, het dubbele, zijn derde album. We kennen Hef als verteller van verhalen uit de ‘hood’, over het straatleven in Hoogvliet. Dat is precies wat we op deze derde plaat ook weer verwachten, maar wie weet verrast Hef ons met een totaal nieuwe richting. Hier is een track van opwarm-EP 6,5.
 
SBMG - TBC (Top Notch, ???)
Je zou het haast vergeten, maar van rappers SBMG hadden we ook nog een officieel album tegoed. Jazeker, wat rond de jaarwisseling verscheen was een mixtape, en de pikante internethits Oeh Na Na (vorig jaar) en Late Night Sex (dit jaar) stonden nog een beetje los. Dit najaar bundelt de groep uit de Bijlmer de krachten met Broederliefde en D-Double voor een vrij uitgebreide clubtour, en ergens daar tussendoor moet dan dus dat album komen. Broederliefde en SBMG kwamen ter ere van hun clubtour alvast met de gezamenlijke track Hard Work Pays Off.
PAUW - Macrocosm Microcosm (23 oktober)
Psychband PAUW behoorde begin dit jaar tot de 12van3voor12, de talenten die we het meest in de gaten houden. Als geen ander maakten ze dat waar: PAUW speelde dit jaar op bijna ieder festival - van Where The Wild Things Are tot Lowlands tot Into The Great Wide Open - en werd met iedere show beter. In eerste instantie leunde de set sterk op single Shambala (van hun debuut-EP), maar inmiddels is het sterke Visions daar bij gekomen. Wie weet wat nog meer? Dit is single Visions, live bij 3voor12 Radio.

 

Dazzled Sticks - TBC (???) 
En dan hebben we nog Dazzled Sticks, de merkwaardige samenkomst van rapper Sticks en zanger/gitarist/producer Tjeerd Bomhof. Er is nog geen enkele track naar buiten gebracht, maar Sticks heeft hoogstpersoonlijk toegezegd dat het album dit jaar nog komt. En als Sticks iets zegt, dan geloven we hem natuurlijk. Op Into The Great Wide Open zagen we dit weekend dat vooral de niks-aan-de-hand track Dans er mag zijn, maar dat er ook liedjes tussen zitten over Prem Radhakishun, hooligans in Bloomingdale, over meisjes die geen deo gebruiken en onze gezamenlijke obsessie voor de tv. Geen muziek dus nog, wel deze recensie van de show.

Alle releases: 
22 augustus
Joris Voorn - Fabriclive 83 (Fabric)
 
28 augustus
Bewilder - Dear Island (Excelsior)
 
4 september 
Donnie - Mannelogie (Magnetron)
Fresku - Nooit Meer Terug (Top Notch)
Filosofische Stilte - I Forgot About It Before I Thought About It EP
Tinlicker - The Space In Between
Karsu - Colors
Kapok - Glass To Sand
 
11 september
Belmer - Metropolis Paralello (Magnetron)
Beans & Fatback - Heroine Lovestruck (Excelsior)
Orange Skyline - An Introduction (Caroline)
Black Bottle Riot - III: Indigo Blues
 
12 oktober
The Maureens - Bang The Drum
 
14 september 
Engel & Just - Liefdewerk Oud Papier
Apneu - Wrote A Letter / Tore It Up EP
 
16 september
Bertolf - First & Then
 
18 september
Danny Vera - The New Black And White pt II (Excelsior) 
A Polaroid View - Zilch (PIAS)
Kinderen Voor Kinderen - Deel 36
I Am Aisha - Geisha EP 
 
21 september
Sofie Letitre - Uncanny Valley EP 
 
25 september
The Common Linnets - II (Universal)
Sabrina Starke - Sabrina Starke
Weval - It’ll Be Just Fine / Grow Up EP
Henny Vrienten - Alles Is Anders
Ares - Alleen in de O EP
 
2 oktober
Yorick van Norden - Happy Hunting Ground (Excelsior) 
Alex Roeka - Voort! (Excelsior)
 
5 oktober 
Aardvarck - Co In Ci (Skudge)
 
8 oktober
Jeroen Kant - Nooit Genoeg
 
9 oktober
Lucas Hamming - Ham (PIAS)
 
10 oktober
Robbing Banks - This And That
 
16 oktober
Green Hornet - Never Enough (Excelsior) 
Sunday Kids - Sweet One (Suburban)
Riverdistrict - Kansas Anymore
 
23 oktober
Clean Pete - Aan Het Licht (Excelsior) 
PAUW - Macrocosm Microcosm (Caroline)
 
30 oktober
Karawane - Karawane (Excelsior) 
Gare Du Nord - Stronger (PIAS)
Fridolijn – Catching Currents
Masion du Malheur – Stomping Ground
JW Roy – Dry Goods & Groceries
 
Oktober
Sofie Winterson - Dreams EP (Magnetron)
Falco Benz - One-One-Nine EP
De Jeugd Van Tegenwoordig - TBC (Magnetron)
 
6 november
Dusty Stray - A Tree Fell and Other Songs
 
13 november 
Hef - 13 (Noahs Ark)
Moke - The Time Has Come (PIAS)
Polynation - Allogamy EP (Atomnation)
 
November 
Lea Kliphuis - The World Owes Me Nothing (Excelsior) 
Naive Set - Dragon (Subroutine)
Fatima Yamaha - TBC (Magnetron)
 
Nog geen datum, maar wel gepland voor najaar 2015:
Sef - In Kleur
Broederliefde - Hard Work Pays Off 1 (EP)
De Jeugd van Tegenwoordig - Album 5
SBMG - Album
Lijpe - Album
SFB - Reset The Levels II (EP)
Kempi x The Alchemist - Rap & Glorie EP
 
Niet in 2015, wel onderweg:
Kraantje Pappie 
Murda Turk 
The Black Cult
Falco Benz
Weval 
Gallowstreet 
Jungle By Night 
The Mysterons 
Jameszoo 
Bombay
 
Enne: Jiggy Dje, wanneer komt Het Grote Plaatje?!?!?!