Tien tips voor Bevrijdingsdag 2015 Tien tips voor Bevrijdingsdag 2015

Deathmetal in Tilburg, hiphop in Groningen, Eefje de Visser met orkest en... AC/DC in Arnhem?!

, Timo Pisart

Tien tips voor Bevrijdingsdag 2015

Deathmetal in Tilburg, hiphop in Groningen, Eefje de Visser met orkest en... AC/DC in Arnhem?!

Timo Pisart ,

Volgende week dinsdag is het Bevrijdingsdag, en aangezien het een lustrumjaar betreft is de kans bijzonder groot dat je vrij bent en daarmee in de stemming voor uitstekende shows. Weet je niet waar te beginnen? 3voor12 kijkt verder dan de helikopteracts en vist de mooiste muzikale krenten uit de pap. We tippen vijf steden met ieder een eigen unique selling point en vijf acts die je écht moet zien. Deathmetal in Tilburg, hiphop in Groningen en... AC/DC in Arnhem?!

Groningen: hiphopstage met Bokoesam, CHO, SBMG, Ronnie Flex, Fresku en The Jillionaire
Verleden jaren viel Bevrijdingsfestival Groningen vooral op door een paar bijzondere internationale namen voor de fijnproever, dit jaar springt vooral het hiphoppodium in het oog met heel veel van de leukste upcoming namen uit Nederland: ongetwijfeld zie je wel meer dan 10 Kleine Meisjes vooraan bij Bokoesam, die zichzelf al meerdere malen bewees met als sympathieke, gedreven en komische podiumpersoonlijkheid. 12van3voor12-talenten CHO en SBMG (Oeh Na Na!) staan geprogrammeerd, Ronnie Flex komt zijn fantastische show van Noorderslag evenaren en zelfs The Jillionaire (Major Lazer) is weer even in het land na die Amsterdam-takeover van afgelopen weekend. Ook Stepherd & Skinto zijn van de partij, dus Gaan met die banaan in Groningen!

Amsterdams Verbond: o.a. Cinnaman, Tom Trago, De Sluwe Vos, The Flexican & Sef en Vic Crezée
Het Amsterdamse nachtleven verenigt zich naar eigen zeggen in Het Amsterdams Verbond in Sportpark de Eendracht, met de Nederlandse creme de la creme van house, techno en hiphop-dj’s. Gegarandeerd het leukste dansfeestje van 5 mei, met iedereen van Cinnaman en Tom Trago tot De Sluwe Vos, van The Flexican & Sef tot Vic Crezée. Is CHO er ook bij? Misschien wel, hè?

Tilburg: deathmetal in Little Devil
Vorig jaar konden we tijdens 4 mei nog genieten van het extreme metalfestival Neurotic Deathfest, dit jaar viel dat festival al wat vroeger. Maar niet te lang getreurd: dit jaar is er in Tilburg op bescheidener schaal te genieten voor de liefhebber van de zwaarste gitaren. Kroeg Little Devil heeft een Metal Bevrijdings Festival opgezet met de Mesopotamische black metalband Melechesh (inclusief Oosterse invloeden), het Noorse Keep of Kalessin en de Zweedse death metal-groep Tribulation.

Utrecht: Eefje de Visser met veertigkoppig Orkest van Utrecht
Ieder jaar geeft de Vrede van Utrecht een artiest de opdracht om speciaal voor 4 en 5 mei muziek te componeren en een tweetal unieke concerten te geven. Dit jaar is de eer aan Eefje de Visser, die met het veertigkoppige Orkest van Utrecht in de Dom én in Park Transwijk optreedt. Verwacht die dromerige atypische Nederlandstalige liedjes van Eefje de Visser in een bijzonder gearrangeerd jasje, en in Park Transwijk meteen een bijzonder divers programma met ook garagerock van The Miseries, een show van Kovacs en elektronica van David Douglas, Nuno dos Santos en Pitto. 

Arnhem: AC/DC in Gelredome
Je zou het bijna vergeten, maar tijdens Bevrijdingsdag is ook de legendarische Australische hardrockband AC/DC in het land. Ze schijnen Pinkpop en Fortarock te hebben afgewezen, maar voor een eigen show komen ze op 5 mei gewoon naar het Gelredome. En ja, natuurlijk wil je Angus Young nog één keer in z’n schoolkostuumpje zien en uit volle borst Highway to Hell meebrullen. Geloof het of niet, maar er zijn nog kaarten.

5 acts die je móét zien:

Mr. Polska (Wageningen, Nijmegen en Haarlem)
Hij heeft inmiddels een fanatieke lobby die de kleine Pool op Lowlands wil zien (“breng de beer naar Biddinghuizen”) en een bloedsterke show waar je u tegen zegt: rapper Mr. Polska alias Señor Snoller alias de man die ieder straatfeest, ieder clubpodium, iedere discotheek en ieder festival afbreekt. Ravotten geblazen in Wageningen, Nijmegen en Haarlem.

PAUW (Amsterdam, Wageningen en Utrecht)
Wat een groeispurt maakte 12van3voor12-psychpop-band PAUW afgelopen jaar mee: waren de shows aanvankelijk nog wat onwennig, inmiddels speelt de band iedereen omver die maar van Temples, Tame Impala en Jacco Gardner houdt. Na een veelbelovende EP werkt het kwartet nu aan een volwaardig debuutalbum waarvan ze op 5 mei ongetwijfeld een voorproefje geven in Amsterdam, Wageningen en Utrecht. Inclusief flute-drop:

Falco Benz (Overijssel en Nijmegen)
12van3voor12-synthprins Falco Benz maakt cocktailhouse voor gevorderden, scoorde al een zomerhitje met Hat Tricks en toverde de laatste tijd nog veel meer moois uit zijn hoge hoed: onlangs verscheen er een uitmuntende Oscar & The Wolf-remix, vandaag dropte hij een officiële remix van Roísín Murphy en er zit ook nog een nieuwe single aan te komen. Live is hij bovendien uitstekend met een kekke lichtinstallatie. Scoor een waterige mojito Voetjes van de vloer, dus!

Afterpartees (Hoorn en Utrecht)
Wij zeggen al een jaar dat Afterpartees de allerleukste gitaarband van Nederland is, en waren niet van plan om daar gauw mee op te houden. Frontman Niek Nellen heeft de geinigste, op maat gesneden grapjes van het land en ondertussen is er ook geen band die op 5 mei zulke heerlijk jengelende gitaarlijntjes uit de mouw zal schudden als Afterpartees. Proemgaas op naar Hoorn of Utrecht, dus!

John Coffey (Haarlem en Roermond)
Grootste kans op een regen van stagedives en handvol circle pits heb je echter bij John Coffey, de Utrechtse punkrockband die al jaar en dag poppodia en festivals komt verbouwen met snoeiharde doch sympathieke shows. Hoe hoog die kans op 5 mei precies zal liggen in Haarlem en Roermond? Tegen de 100 procent, kijk de beelden van hun releaseshow in de Melkweg er maar op na.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12