Huilend naar de club: rappers op de dansvloer

Op een level met The Opposites, Mr Polska en Ronnie Flex

Atze de Vrieze ,

Er is nauwelijks aan te ontkomen: De Jeugd Van Tegenwoordig​ bestaat tien jaar. Er is een boek, de vier kregen een hele Volkskrant Magazine tot hun beschikking, en zelfs bij Koffietijd schoven ze aan. De Jeugd, taalinnovators, vervelende jongens, hitschrijvers, ze zijn het allemaal. Er is nog een niet te onderschatten verdienste: ze brachten hiphop in contact met de clubcultuur. Tien rapsongs over de club die volgenden, met o.a. Mr. Polska​, The Opposites​ en Ronnie Flex​.

“Techno-beats met rap.” Dat hoorde manager Kostijn Egberts toen hij voor het eerst Watskeburt hoorde, de monumentale doorbraakhit van De Jeugd Van Tegenwoordig. Daar kon hij wel wat mee. Al een paar jaar was hij de manager van Bas Bron alias Bastian alias Comtron (samen richtten ze het label Magnetron Music op), en daarvoor werkte hij een paar jaar bij ID&T, het epicentrum van de dance in Nederland. Echte techno is het natuurlijk niet, wel elektronisch, en toch was het De Jeugd die de Nederlandse hiphop in contact bracht met de clubcultuur, ook met house en techno. De traditionele joint werd ingewisseld voor pillen en De Jeugd leerde ons wat hard gaan is. En slecht gaan, natuurlijk, de andere kant van dezelfde medaille. 

Tien jaar later is het volstrekt normaal dat rappers in de club te vinden zijn en er over rappen. Niet dat de hiphop voor die tijd vies was van een feestje, maar de cross-over met elektronische muziek, die was echt verfrissend. De euforie, de flirts, de hitsige of juist bovenaards serene waas van bedwelmende middelen, ze komen allemaal voor in deze tien tracks.
 
De Jeugd Van Tegenwoordig - Huilend Naar De Club
“Iedereen weet, als het goed met me gaat zit ik thuis. Want thuis heb je geen coke, geen hoeren, geen sletten, geen ho’s. Geen, wodka spa rood, een, MDMA ook.” Wiwelientje wil getroost worden, en de club is zijn hospitaal. De Jeugd Van Tegenwoordig is altijd een meester geweest in de balans tussen te ver gaan en er een teringbende van maken. Huilend Naar De Club brengt ze ultradicht bij de afgrond, en door de overdreven r&b-vibe die met name Freddy brengt, is het ook een van de grappigste nummers die de Jeugd ooit maakte. Het nachtleven als droom en nachtmerrie tegelijk.
 
The Opposites - Op Een Level
Er wordt natuurlijk meer geclubd, vooral in Amsterdam. Daar zijn Big2 en Willem de grote leiders van de Leidseplein posse. The Opposites groeiden langzaam het clubleven in. Luister nog eens naar eerste hitjes Oew Oew of Fok Jou, die klinken haast als old school hiphop. Zeker naast elektronische producties als Licht Uit, Hey Dj en Held. Op Een Level is misschien wel de meest expliciete dansvloer ode. Het is half zeven, en de nacht hoeft niet te stoppen, want zij zijn ‘op een level’. “Ze kijkt dorstig, met haar handen over haar borsten loopt ze naar me toe, en ze kijkt lief fluisterend vraagt ze mij of ik nog wat sos heb. We zijn allemaal stout, en we zijn allemaal about it.”
 
Mr Polska - Hausa Wausa
“Ik heb stiekem iets gedaan, dus ik kan niet stilstaan”, verraadt Mr Polska zich al aan het begin van Hausa Wausa, een van de meest lompe klappers die hij ooit maakte. Polska rent duizend rondjes in de club, en hij gaat verdomde lekker. Veel meer dan De Jeugd is de muziek van Polska (en de andere Nouveau Richers) gemaakt VOOR de club zelf, in plaats van dat het er OVER gaat. Niet voor niets flirt producer Boaz van de Beatz inmiddels uitgebreid met Diplo en de internationale dansvloeren. Hausa Wausa is nog op en top Hollands: “Boaz van de Beatz, meisje gooi je tiets!”
 
Lil Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
In een interview met 3voor12 vertelde Ronnie Flex dat hij zijn drie grootste hits - Soldaatje (van Polska), Allermooiste Feestje (Yellow Claw) en Zusje - in een rush van MDMA had gemaakt en opgenomen, na een dagenlange sneuveltocht met Polska. Zijn debuutalbum gaat ook compleet over de nacht, en ook op het New Wave project (twintig jonge gasten in een huis op een eiland) staat een echte clubtrack. Lil Kleine gaat er ook lekker brutaal op. “Alle tieners zeggen ja tegen mdma. Je meisje is een mots, ze had seks met je pa.”
 
Sef - Het Nachtleven
De nachtburgemeester van de Nederlandse hiphop: Yousef Gnaoui alias Sef. Met Flexican vormt hij een dj-duo, waarbij Flex de tunes draait en hij de mensen opzweept. Dat doet ie ook regelmatig bij Colors avonden, soms ook wel tot vervelens toe, maar een ding is zeker: Sef gaat er vol voor. Het nachtleven past natuurlijk ook prima binnen het concept van zijn debuutplaat: De Leven. Pak het, grijp alles wat je grijpen kunt, hang het om je nek, laat het je bewonderen, want het kan zomaar voorbij zijn. “Party on party on is het levensmotto.”
 
Skinto - Reefteef
Skinto heeft de vrouw van zijn leven gevonden. Waarom? Ze gaat net zo hard als hij. Even een ballonnetje inhaleren en knallen als de Bonnie & Clyde van de nacht. “Ik zie het vuur in haar ogen, ze is klaar om te raven.” Skinto kennen we al een paar jaar. In eerste instantie hing hij vooral met Zwart Licht, maar sinds hij bij Nouveau Riche zit, begint hij langzaam zijn vorm te vinden. Samen met Stepherd scoorde hij een klein hitje met morning after track Brak Obama, in België gaat hij hard met JeBroer op zijn Banaan, een party track die totaal onverwacht platgedraaid werd op de radio.
 
Dio - Wij Zweven
Nog zo’n professioneel spacer, die Dio. Zo zagen we hem nog een selfie maken na de slotnacht van Trouw. Tevreden glimlach, kleine oogjes, helemaal kapot. Hij haalde de laatste plaat, dat wel. Op zijn aanstaande derde album staan meerdere tracks over dansen tot ver in de ochtend, maar ook op zijn vorige stond al een uitstekende voor deze lijst: Wij Zweven. “Oh Jezus, zo lekker als we gaan. Wij zijn niet meer hier, we zijn verder dan je kan gaan.”
 
Faberyayo & Tom Trago - Diep In Het Notenwoud
We gaan op Toversafari met nachtstrijders Tom Trago en Faberyayo. De twee kennen elkaar al jaren uit het Amsterdamse nachtleven en maakten eerder ook al samen muziek (bekendst was de track Uniform). Diep In Het Notenwoud is de beste track van de gezamenlijke EP, die ze ook nog eens Nacht doopten. Het is een ode aan de vele paradijsvogels, neushoorns en zeesterren die je in het nachtleven komt, en het magische aura dat de sterrenstof aan ze geeft.
 
JeBroer - Banaan
Het onverwachte succes van JeBroer’s Banaan heeft eigenlijk weinig met de club te maken: op zekere dag stond in Belgie meer dan 300 kilometer file. Je weet wel, zo’n dag waar werkelijk alles tegenzit, en het verkeer niet vooruit te branden is. Een dj op Studio Brussel riep zijn luisteraars op passende platen aan te dragen, en iemand kwam met deze: gaan met die banaan. Het werd een instant hype, en uiteindelijk zelfs een gouden plaat. Maar reken maar dat deze het op de dansvloer ook prima doet.