10 Tips voor Eindhoven Psych Lab 2015

Met Earth, Moon Duo, Jacco Gardner, PAUW en The Soft Moon

Ingmar Griffioen en Atze de Vrieze ,

Juni is festivalmaand. Pinkpop, Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole, het geweld knalt ons om de oren. Maar laten we niet vergeten dat de maand begint met een sympathiek klein festival in de Effenaar: Eindhoven Psych Lab. Psychedelische muziek komt daar in al zijn verschijningsvormen aan bod, van Afrikaanse touareg tot polderpsych tot Amerikanen met ontzagwekkende baarden. De tweede editie van Eindhoven Psych Lab vindt plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni. 3voor12 geeft je tien tips.

VRIJDAG

Moon Duo 
Met zijn lange, grijze baard en onverbiddelijke zonnebril is Ripley Johnson van Wooden Shjips een van coolste mensen op aarde. Wie geen genoeg van hem kan krijgen kan inmiddels zijn hart ophalen, want zijn zijproject Moon Duo (met zijn geliefde) neemt steeds serieuzere vormen aan. Onlangs verscheen een nieuw album met stuwende psychgrooves, maar het best is Moon Duo live. Tegenwoordig met een echte drummer in plaats van een drumcomputer, en natuurlijk prachtige visuals.
 

Radar Men From The Moon meets The Cosmic Dead
Wel erg chauvinistisch om voor een curator uit eigen stad te kiezen? Ja, maar volledig terecht. Radar Men From The Moon leverde vorig jaar alweer het derde sterke album op rij af, vol met instrumentale space- en krautrock die zo de streekgenoten van Astrosoniq naar de kroon steekt. Het gaat ook internationaal lekker met RMFTM, dat in mei een Europese tournee deed, een split met het New Yorkse White Hills aankondigt en hier een speciale set doet met het bevriende Britse The Cosmic Dead. Opgelet: in het najaar komen ze via Fuzz Club Records met deel 1 van het tweede tweeluik.

Jacco Gardner 
Hij is weer even thuis. De internationale scene pikte de baroquepop van Jacco Gardner al op voor hij in eigen land omarmd werd. Het was label Trouble In Mind dat zijn eerste single uitbracht. Het fijnproeversplatform uit Chicago brengt vanavond een heleboel bands mee naar Eindhoven, met Jacco als blikvanger. De zanger uit Zwaag verliet Trouble In Mind voor tweede album Hypnophobia, maar hij blijft ze toch een beetje trouw. Ook Morgan Delt en de Spaanse band The Liminanas horen bij de Trouble In Mind kliek. Luister ook de labelsampler op de Luisterpaal.
 

Klaus Johann Grobe
Ook Zwitser Klaus Johann Grobe heeft het Trouble In Mind logo op zijn laatste plaat staan. Im Sinne Der Zeit heet ie, en al zijn teksten zijn Duits. Grobe tapt gretig uit de Duitse krautrocktraditie met zijn repetitieve drumpatronen en psychedelische orgelklanken, maar dan wel met een zomerse luchtigheid en een New Yorkse dansbaarheid. 
 

ZATERDAG

PAUW
Begin dit jaar maakte PAUW al deel uit van de 12 van 3voor12, de selectie van de grootste talenten van Nederland. Die uitverkiezing maakten ze ruimschoots waar, want met maar een enkele EP op zak doken ze al op talloze festivals op. Maar niet iedereen is zo overtuigd van de Nederlandse psychrockband. Toch een beetje een slap aftreksel van het echte werk, zeggen ze. Wel, de band kan zich juist dit weekend dus met de internationale concurrentie meten.

Mdou Moctar
De afgelopen jaren maakten een aantal Afrikaanse touareg-muzikanten de oversteek naar de Europese muziekliefhebber. De woestijnmuziek valt prima in de smaak bij liefhebbers van psychedelische muziek. Vooral Tinariwen (vrij traditioneel) en Bombino (wat wilder) maakten indruk, maar de jonge Mdou Moctar gaat nog een stapje verder. In zijn thuisdorp Abalak (in de Azawagh woestijn) geniet hij een heldenstatus, na dit weekend vermoedelijk ook in Eindhoven.

Earth
Het vrijwel instrumentale Earth wordt alom geroemd als drone- en doom metalpionier, het Earth 2: Special Low-Frequency Version album uit 1993 geldt min of meer als blauwdruk voor het genre. De band rond zanger-gitarist Dylan Carlson is (minus een hiatus van zes jaar) al sinds 1989 actief en ook Sunn O))) zegt het: "Dylan Carlson is eigenlijk de oom van onze muziek, elke stap die zij muzikaal zetten is fascinerend." Earth speelde vervolgens een ijzersterke minimalistische set op de door Sunn gecureerde Roadburn 2011 editie. En dat deden ze twee jaar eerder ook al eens:

The Soft Moon
In topvorm was The Soft Moon op Le Guess Who? 2012. De Amerikaanse neo post-punkers en wavers hadden net het uitstekende, inktzwarte tweede album Zeros uit. Ze overrompelden Utrecht met agressieve, kille en industriële wave, waarbij de voorgaande show van Suuns bijna een noisy theekransje leek. Op Deeper (2015) krijgen ook kraut, synth/Goth-pop en Nine Inch Nails-achtige industrial een kans.

Black Bombaim
Met uitgesponnen bluesy psychjams die makkelijk de twintig minuten overschreiden, is een set van Black Bombaim zo'n beetje de belichaming van de Eindhoven Psych Lab-gedachte. De Portugezen vatten dat in 2014 goed op de twee nummers tellende plaat Far Out en lieten dat een jaar eerder ook met een hard fuzzende set op Roadburn horen.

K-X-P
Hoe dicht dance en kraut bij elkaar liggen bewijzen acts als Elektro Guzzi en Föllakzoid en op Eindhoven Psych Lab kun je terecht bij K-X-P. Nee, geen radiostation maar wel een Fins trio dat een soort krautrave produceert. Bijzonder hypnotiserend. En vanaf 1.00 uur garant voor een zeer passende afsluiter van het main lab, waarna je in de Observatory nog wat smeriger kan afkrauten met zZz.