Tien tips voor Valkhof Festival Tien tips voor Valkhof Festival

O.a. Unknown Mortal Orchestra, Sef en Kovacs gratis te bewonderen in Nijmegen

, Ralph-Hermen Huiskamp

Tien tips voor Valkhof Festival

O.a. Unknown Mortal Orchestra, Sef en Kovacs gratis te bewonderen in Nijmegen

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Ze hebben het goed begrepen in Nijmegen. Niet iedereen wil de paden op of de lanen in, sommige mensen willen gewoon feesten, net te veel bier drinken en toffe concerten zien. En het liefst gratis. Gratis bier wordt lastig, maar die goede gratis concerten zijn er zeker. Uitgespreid over zeven dagen en vijf podia is er in het Valkhof park weer genoeg te ontdekken. Tien acts die je wat ons betreft niet mag missen.

Unknown Mortal Orchestra
Het was altijd spannend als Ruban Nielson het podium op klom. Heel soms schoot hij raak, maar vaak ontaardden zijn nummers in gruize jams waarin hij zelf ook langzaam verdwaalde. Met de komst van zijn nieuwste album lijkt daar verandering in gekomen. De funk en r&b die vroeger verstopt waren onder talloze lagen zijn naar de voorgrond geschoven, en in Bitterzoet bleek dat hij met het nieuwe materiaal, en een uitgebreide band een stuk beter uit de voeten kan. Lees hier het interview dat we recent met hem hadden. 

St. Tropez
St. Tropez heeft vrij weinig te maken met de chique badplaats aan de Côte d’Azur. Sterker nog, anders dan alle geheimzinnigheid en de naam doen vermoeden is het gewoon een Nederlandse band. Een band die we eigenlijk al lang kennen. Want als de geruchten een beetje kloppen is het eigenlijk Go Back To The Zoo, maar dan met een stuk minder poppy hits, en een stuk meer garage punk rammers. Het is hopen dat de oude fans zich niet kapot schrikken van de pit die naar alle waarschijnlijkheid voor het podium gevormd gaat worden.

Soak
Als je even geen zin hebt in zwetende oksels in je gezicht en glazen bier in je nek, dan valt er ook genoeg te zwijmelen. Bij Soak bijvoorbeeld. Op Eurosonic en London Calling maakte de 18-jarige singer-songwriter al indruk. In d’r uppie, met een gitaar zorgde ze voor magische momenten waarbij de hele zaal de adem inhield en een voorzichtig traantje weg pinkte. 

Sef
Met een vers album op komst gaat Sef ongetwijfeld flink wat nieuw materiaal loslaten op Valkhof. Spannend, en als ze in de lijn liggen van de eerste single kan het maar zo een van de meest dansbare optredens zijn die je dit weekend gaat zien. 

Dollkraut
Over dansbaar en spannend gesproken, bij Dollkraut kan het alle kanten op. De DJ zit schouderdiep in de obscure soundtracks, exotische psychedelica en elektronische pop, dus voor de massa wordt het misschien even net wat minder fistpumpen als gehoopt. Maar voor de fijnproever is er een hoop te halen, en ongetwijfeld genoeg te dansen.

Oscar
De vaste luisteraars van onze Niet Te Missen-podcast wisten het al lang, of in elk geval een volle week. Oscar, zonder de Wolf, is er een om in de gaten te houden. Perfecte feelgood pop voor in de zon, maar theatraal genoeg om ook met wat druppels regen weg te komen.
 

Kovacs
Wat nog te zeggen over Kovacs. De Wolflady uit Eindhoven pakt festival na festival in met haar James Bondpop. Als je de band nog niet gezien hebt en nieuwsgierig bent waarom ze op nummer één staat in onze tussenstand van de 12 van 3voor12: dit is je kans.
 

La Femme
La Femme combineert het elegante van Franse pop en het vakantiegevoel van sixties surfpop, met knetterende electronica en discopunk zoals we het kennen van LCD Soundsystem en hun DFA-vrienden. Een goed excuus om je Hawaii shirt weer eens uit de kast te trekken en de wijn direct uit de fles achterover te slaan.
 

The Soft Moon
Als je nu al jeuk krijgt van al die zonnige gezelligheid en de blije gezichten die je ongetwijfeld om je heen gaat zien komende week, dan kan je je portie zwartgalligheid even halen bij The Soft Moon. Hun loeiend harde industriële new wavepunk (is dat een genre?) laat lichtpeertjes spontaan knappen, en het publiek verdwijnen in een eindeloos diep zwart gat. Nee, met gezelligheid heeft The Soft Moon niks te maken.
 

The Growlers
De jongens van The Growlers willen nog wel eens te veel drinken voor ze het podium op stappen. En als ze in Nederland spelen ook te veel blowen. Dat hoeft echter hun show totaal niet te beinvloeden, zoals je van slackers mag verwachten. Het zooitje ongeregeldslingert psychedelische sixtiespop, surf en spannende grooves op zo'n manier in een blender dat het bijna altijd goed op smaak is. En ach, die ene keer dat er net te veel drank en drugs doorheen zit nemen we maar gewoon voorlief. 

Bonustip: 3voor12 Gelderland Presenteert
Net als vorig jaar presenteert 3voor12 Gelderland lokaal talent, ditmaal op het nieuwe Entreepodium. De 10 lokale acts voor dit jaar zijn: Choirboy Invisible, Zonder Grond, LAKSHMI, The Heat (akoestisch), Achterdochtig (solo), Rogier Pelgrim, Loes Swinkels, Mariska Petrovich, Niek Pronk (met band) en Eva Almagor. Hier vind je er alles over
 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12