ESNS15: Sväva gebruikt cohesie als creatief wapen ESNS15: Sväva gebruikt cohesie als creatief wapen

Ep blijkt prima basis om op voor te bouwen

, door Tsjomme Dijkstra, foto's Harold Zijp

ESNS15: Sväva gebruikt cohesie als creatief wapen

Ep blijkt prima basis om op voor te bouwen

door Tsjomme Dijkstra, foto's Harold Zijp ,

Ook vorig jaar stond Sväva op Eurosonic/Noorderslag. Nu de band een jaar later op het festival terugkeert, zijn de schijnwerpers veel meer op het jonge dreampopkwartet gericht. Sinds het verschijnen van hun eerste ep in de herfst, wordt de band veel getipt als één van de beloftevolle Nederlandse bands van 2015. Voor het Noorderslag-publiek slaagt Sväva glansrijk voor de eerste test van het jaar.

HET CONCERT:

Sväva, Noorderslag, Kelder, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

In september bracht Sväva debuut-ep We Have Just The Life We Want uit. In 2013 was de groep uit Leeuwarden al winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân, terwijl de band afgelopen jaar onder meer optrad op Welcome to the Village, de Popronde-avonden en als voorprogramma van Emíliana Torrini. Voor hun deinende dreampop noemen ze bands als Still Corners, Beach House, Warpaint en Deerhunter als grote bronnen van invloed.

HET NUMMER:

Het slotnummer van de set op Noorderslag is de single Flown; het spannendste en het meest heimelijk klinkende nummer dat de band heeft uitgebracht. Na de aankondiging van het nummer gaat luid gejoel op in het publiek. Nadat het dromerige gitaarloopje de luisteraar bij het begin van het nummer meevoert, totdat gitarist Copini de andere gitaar twinkelend op het loopje afstemt. Het nummer wordt met krachtig drumwerk opgebouwd en volgt de zachte, weelderige zang van Bente Hout. Die cohesie werkt bij Sväva hetzelfde als bij veel Scandinavische bands die we de afgelopen dagen tijdens Eurosonic hoorden.

HET MOMENT:

Vlak voor het optreden zitten de bandleden nog volop in hun soundcheck. Het aansluiten van de apparatuur neemt iets meer tijd dan ze is gegund. Langzaam wordt het geluid voller. Gitariste Michelle Hindriks repeteert haar gitaarloopjes, terwijl tweede gitarist Copini zijn vijf pedalen nog aan moet sluiten. Als zijn klank erbij komt, is de band vlot klaar met tunen en begint met het nummer Halycon Days. In een knap opgebouwd nummer vinden de bandleden elkaar al gauw. Een korte stilte bij het eind van het nummer, wordt gevolgd door een gelukzalige kreet van een fan. Er Komt een abrupt eind aan de spanningsboog die vanaf de soundcheck zorgvuldig werd opgebouwd. De show is begonnen.

OOK OPMERKELIJK:

De collectieve eendracht is de kracht van Sväva, en de band bestaat uit vier grote muzikale talenten. Maar als er iemand van de vier apart genoemd moet worden, verdient Bente Hout het wel. In de nummers waar de muziek wat kalmer wordt, klinkt de stem van de frontvrouw niet alleen veel sterker en krachtiger, ook haar enorme bereik valt op. Dan blijkt dat de verhalende teksten het echte vertrekpunt van alle nummers is.

HET PUBLIEK:

Bij aanvang van het optreden klinkt enig rumour in de kelder, maar daarna is en blijft het er tijdens de zes nummers durende set vrijwel stil. De blikken zijn strak naar het podium gericht.

HET OORDEEL:

Het zal niet helemaal toevallig zijn dat het IJslandse focusjaar ook als doorbraakjaar van Sväva genoemd is. Ook door IJslanders als Björk en de band Sigur Rós is Sväva geïnspireerd. De mogelijkheid is al genoemd dat Sväva voor een periode naar het buitenland trekt het komende jaar. De band presenteert zich vandaag uitstekend, en het verblijf komt de koers en de creatieve ontplooiing en van Sväva ongetwijfeld ten goede.

DE FOTO:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12