Uitspraak rechter: Appelsap mag definitief doorgaan Uitspraak rechter: Appelsap mag definitief doorgaan

“Schade aan groen minimaal, veiligheid in orde”

, Sjoerd Huismans

Uitspraak rechter: Appelsap mag definitief doorgaan

“Schade aan groen minimaal, veiligheid in orde”

Sjoerd Huismans ,

Het Amsterdamse hiphopfestival Appelsap kan definitief doorgaan. Volgens de rechter is de veiligheid in orde en de schade aan het groen in het Flevopark minimaal. Bovendien zijn er “voldoende parken om te recreëren” in de buurt. Er was bezwaar tegen het festival aangetekend door de Vrienden van het Flevopark, het park waar Appelsap dit jaar eenmalig plaatsvindt. Hoger beroep is niet mogelijk.

Omdat de gemeente de vergunning voor het festival pas vorige week verleende, kon er ook pas laat bezwaar worden aangetekend door de Vrienden van het Flevopark. Gisteren diende de voorlopige voorziening al, maar de rechter vroeg om uitstel tot vanochtend om de vele argumenten tegen elkaar af te wegen. Verslaggevers Jelle de Gee (AT5) en Daphne van Dijk (De Telegraaf) waren aanwezig in de rechtszaal en deden verslag op Twitter. De Vrienden van het Flevopark brachten onder andere schade aan het park aan de orde, geluidsoverlast (“Als je wil zwemmen in het Flevoparkbad heb je oordoppen nodig”), het feit dat het broedseizoen nog (net) niet iets afgelopen en last voor vogels in het algemeen (“We hebben de ransuil gisteren nog gesignaleerd”).

‘Failliet indien geen vergunning’

Appelsap gaf in de rechtszaal gisteren aan dat de organisatie failliet zou gaan als het festival in zo’n laat stadium nog geannuleerd zou worden, omdat het festival niet verzekerd is voor dergelijke kosten. Daarnaast is volgens het festival maar op één plek gesnoeid, kan belasting voor flora en fauna bij festivals volgens onderzoek gemakkelijk worden voorkomen en zullen dieren geen last ondervinden. Bovendien kan het festival volgens de organisatie niet kleiner en zijn de hoge volumes en basniveaus nodig (“Dat eist dit type muziek”). Volgens stadsdeel Oost wijzen onderzoeken naar eventuele gevolgen van evenementen voor het park uit dat er geen reden is om de vergunning te weigeren.

Eenmalig

Het is de bedoeling dat Appelsap eenmalig in het Flevopark plaatsvindt en volgend jaar weer terugverhuist naar het nabijgelegen Oosterpark, dat dit jaar wegens een verbouwing geen optie is als locatie. De Vrienden van het Flevopark vrezen echter dat het festival de opmaat is naar meer grootschalige evenementen in het park. De organisatie van Appelsap lag overigens ook al jarenlang in de clinch met de Vrienden van het Oosterpark. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12