Komend weekend op NPO Cultura: 3voor12 selecteert Big Star en Eels

Alternatief popweekend op themakanaal

Redactie 3voor12 / NPO Cultura ,

In het kader van het alternatieve popweekend op NPO Cultura selecteerde 3voor12 een paar niet te missen films. We beginnen zaterdag met een documentaire over Big Star, de bekendste onbekende gitaarband uit de jaren 70, gevolgd door het Big Star-tributeconcert met Nederlandse artiesten. Zondag zie je een vorig jaar opgenomen concert van Eels oftewel de band rond singer-songwriter Mark Everett, al twintig jaar koning keizer admiraal binnen de beter doordachte rock ‘n pop. Beide dagen is er een inleiding van 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland.

Big Star: Nothing Can Hurt Me / zaterdag 25 april / 20:30 uur
In deze documentaire van Drew Denicola uit 2012 traceert hij de tragische geschiedenis van de legendarische groep annex powerpopgrondleggers Big Star, laten we ze omschreven als de bekendste onbekende band in de popmuziek die ook tot op de dag van vandaag artiesten blijft inspireren. De documentaire wordt ingeleid door Willem van Zeeland van VPRO's 3voor12.

3voor12 presenteert... The Music of Big Star / zaterdag 25 april / 22:20 uur
Een herhaling van het Big Star-tributeconcert dat tijdens de Nederlandse première van Big Star: Nothing Can Hurt Me werd georganiseerd - in samenwerking met 3voor12. Dan is van de oerbezetting alleen nog drummer Jody Stephens in leven en hij kwam op woensdag 21 november 2012 naar de Melkweg te Amsterdam om samen met Jon Auer, Ken Stringfellow (beiden bekend van The Posies) en J.B. Meijers (De Dijk, The Common Linnets) de mooiste Big Star-liedjes te spelen. Gastrollen waren er voor Nederlandse muzikanten als Tim Knol, Jacob de Greeuw (Johan), Jelle Paulusma (Daryll-Ann), Denvis en Pablo van der Poel (DeWolff).

Eels live at the Royal Albert Hall / zondag 26 april / 20:30 uur
Concert van de Amerikaanse alternatieve rockband Eels, opgenomen vorig jaar juni in de Royal Albert Hall in Londen. Eels is de band rond singer-songwriter Mark Everett - beter bekend als E. - en liet voor het eerst van zich horen in 1995 met het inmiddels klassieke debuut album Beautiful Freak en de hitsingle ‘Novocaine for the soul’. Sindsdien staat Eels al twintig jaar garant voor de beter doordachte pop ’n rock. Vorig jaar verscheen het elfde studioalbum The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett. 3FM-dj Michiel Veenstra was weg van de single ‘Mistakes of my youth’. Laatstgenoemd nummer staat uiteraard ook op de setlist van het concert dat Eels vorig jaar in Londense Royal Albert Hall gaf. Willem van Zeeland van VPRO's 3voor12 leidt het concert in.

Meer info over het alternatieve popweekeinde op NPO Cultura (inclusief prijsvragen)? Kijk dan hier.

Ook kun je komend weekend op NPO Cultura onze registratie van de releaseshow van Kovacs in de Effenaar zien. Het volledige uitzendschema is als volgt:

vrijdag 19:30 3voor12 presenteert... Kovacs in de Effenaar
zaterdag 20:30 Big Star: Nothing Can Hurt Me
zaterdag 22:20 3voor12 presenteert... The Music of Big Star in de Melkweg
zaterdag 23:30 3voor12 presenteert... Kovacs in de Effenaar
zondag 20:30 Eels live at the Royal Albert Hall
zondag 22:00 Big Star: Nothing Can Hurt Me
zondag 23:50 3voor12 presenteert... The Music of Big Star in de Melkweg