Pinkpop: Above & Beyond maakt het makkelijk

Trance-dj's bouwen het feestje dat de Pinkpopvrijdag hard nodig had

Tekst: Cécile van Wijnsberge, foto's: Jelmer de Haas ,

Above & Beyond heeft als eerste dance act van Pinkpop 2015 flink wat waar te maken. Het festival heeft een wat moeilijke relatie met elektronische acts, met een aantal legendarische hoogtepunten als Faithless en Chemical Brothers, maar tegelijkertijd veel weerstand als een act als Avicii op de line-up staat. Vandaag overtuigt Above & Beyond het publiek ervan dat dance op Pinkpop thuishoort, maar dat doen de heren wel op weinig subtiele wijze.

HET CONCERT:

Above & Beyond, Pinkpop, Brand Bier Tent, vrijdag 12 juni 2015

--

DE ACT:

Progressive trance-act Above & Beyond draait al mee sinds 2000, en boert al die tijd flink goed met hun remixes en vocale trance tracks. Hoewel trance inmiddels wel over het hoogtepunt van haar populariteit heen is, weet Above & Beyond vandaag als eerste de hele tent los te krijgen. Ze maken het niet al te moeilijk met lompe crowdpleasers, vette beats en poppy melodieën.  

HET NUMMER:

De mannen van Above & Beyond kennen hun klassiekers. Als tweede track zetten ze Faithless in, wellicht de koning onder de Pinkpop-dance acts, en het gaat erin als zoete koek. Het grootste enthousiasme kweken ze nadat de aankondiging 'And now for something Dutch...' op het scherm verschijnt, en ze het publiek trakteren op de Tiësto remix van Delerium's Silence. Ook onder het overwegend jonge publiek kan deze gouwe ouwe rekenen op een enthousiaste ontvangst. 

HET MOMENT:

Tijdens het euforische 'Blue Sky Action', afkomstig van het laatste album We Are All We Need, gaat Jono Grant op zoek in het publiek. Hij haalt een uitgelaten blondine het podium op, die voor heel even haar superstar DJ-dromen mag uitleven: na een korte break mag zij de track weer instarten. Ze springt op en neer met de armen wijd à la Tiësto.

OOK OPMERKELIJK:

Voor een act die niet tegen het publiek kan praten, komt Above & Beyond erg sympathiek over. Ze communiceren door middel van live getypte teksten op het scherm achter zich, en die teksten zijn behoorlijk sentimenteel: 'If you love someone, tell them today,' zo luiden de wijze woorden, en ook 'Never forget those who love you back'. Een beetje melodramatisch is het wel, maar mede dankzij de tikfoutjes die er af en toe tussendoor glippen krijg je wel het idee dat ze het oprecht menen. 

HET PUBLIEK:

Al bij de eerste track 'We Are All We Need' wordt duidelijk dat dit is wat deze natte, bedompte eerste Pinkpopdag nodig had. Van voor tot achter gaan de handjes in de lucht, er wordt gefloten, geklapt en enthousiast 'Heeeeee, hoooo!' geroepen. De hele dag zijn de Pinkpopbezoekers wat stroef gebleven, maar nu gaan ze er vol voor. Above & Beyond bewijst andermaal dat Pinkpop wél op dance zit te wachten. 

HET OORDEEL:

'Life is made of small moments like these,' lezen we op het scherm. Eigenlijk is deze set van Above & Beyond ook een aaneenschakeling van momenten. Steeds wordt er weer een euforisch feestje gevierd als er na een halve minuut aanloop weer zo'n beukbeat wordt gedropt. Een beetje plat is het wel, maar het werkt als een tierelier. Above & Beyond maakt het nooit ingewikkeld en wordt nergens virtuoos, maar brengt wel aangenaam de beuk erin.

DE FOTO: