Jan Smeets: Pinkpop-programma kost 1 miljoen meer dan in 2014

Bovendien nog 10.000 kaarten beschikbaar voor de vrijdag

Timo Pisart ,

Het Pinkpop-programma kost dit jaar 1 miljoen euro meer dan vorig jaar, vertelde Jan Smeets vandaag in 3voor12 Radio. Tegelijkertijd zijn er deze editie nog 10.000 dagkaarten verkrijgbaar voor de vrijdag. Gaan we van die lagere omzet in 2015 wat merken in het programma van 2016? Smeets: "Natuurlijk niet!"

In 2014 - toen een recordgage werd betaald voor The Rolling Stones - kostte de line-up in totaal 7 miljoen euro, en toch werd er voor het programma van Pinkpop dit jaar een miljoen euro meer neergeteld. Hoe komt dat? "We hebben wat meer headliners en subheadliners", aldus Jan Smeets. Naast Robbie Williams, Muse en Foo Fighters ("da's al een hele grote hap") doelt de festivaldirecteur daarmee op Pharrell en Avicii. "Het budget is overschreden, ja." Tegelijkertijd zijn er op dit moment nog circa 10.000 kaarten verkrijgbaar voor de vrijdag, wat volgens Smeets dan weer neerkomt op lagere inkomsten van in totaal ongeveer 1 miljoen euro. Heeft die lagere omzet consequenties voor het programma van 2016? "Natuurlijk niet", aldus Smeets. "We weten waar het maximum is, en proberen met entreeprijs onder de honderd euro."

Verder vertelde Jan Smeets in de uitzending over het centrale Pinkpop Control Center dat in het leven is geroepen na het noodweer van vorig jaar. "Uit het onderzoek van vorig jaar bleek dat de communicatie zowel onderling met medewerkers als naar het publiek toe beter kan. Daarom hebben we iedereen samengebracht in het controlecentrum, van waaruit we alles kunnen monitoren om een escalatie te voorkomen."

Ook liet Smeets weten niet al te enthousiast te zijn over het feit dat het programma dit jaar een uur langer (dus tot middernacht) duurt én sprak hij over de 100 meter lange catwalk die Foo Fighters naar Pinkpop meeneemt. Smeets toog alvast naar Rock Am Ring om die catwalk te bestuderen. "Ze komen met nogal wat speciaal gedoe, dat wilde ik nog wel even zien." Beluister het gehele interview hieronder: