Lowlands: Roots Manuva speelt de Bravo bijna leeg

Ongeïnteresseerde Britse rapper komt te laat en mist charisma

Tekst Menno de Meester, foto's Jelmer de Haas ,

Je moet het maar durven: 25 minuten te laat komen opdagen en dan zó je nummers ten gehore brengen. Onverstaanbaar, ongeïnspireerd en ongemakkelijk. Aan de beats ligt het niet, aan zijn entourage ook niet. Roots Manuva maakt er een puinhoop van en ziet de lege Bravo eigenlijk alleen maar verder leeglopen.

HET CONCERT:

Roots Manuva, Lowlands Bravo, vrijdag 21 augustus 2015 

DE ACT:

Roots Manuva is een van de bekendste Britse rappers allertijden. Zijn track 'Witness (1 Hope)' uit 2001 is een echte UK-hiphopklassieker, met een tijdloze wobblebeat en een hilarische video. De rapper maakt tracks met dub- en reggaeinvloeden, ontving lovende kritieken voor zijn zes albums en blijft zichzelf steeds vernieuwen. Zo maakte hij onlangs nog een EP met Machinedrum en Four Tet. Zijn livereputatie is echter zeer wisselvallig. Soms maakt hij een scherpe indruk en heeft hij het naar zijn zin, maar te vaak lijkt hij compleet verdwaald op het podium. Zo ook vandaag helaas.

Roots Manuva komt 25 minuten te laat, staat een groot deel van de tijd met zijn rug naar het publiek, articuleert nauwelijks en lijkt soms zijn tekst te vergeten. Het lijkt hem niks te doen dat de angstvallig lege Bravo steeds verder leegloopt. Alleen de trouwe fans proberen er nog een feestje van te maken. Aan de muzikanten die Roots Manuva begeleiden ligt het niet. De achtergrondzangeres maakt een prima indruk en neemt regelmatig zijn refreintjes over, de bassist doet braaf zijn werk en de DJ weet het schaarse publiek te vermaken met gastoeters en andere gekke geluidseffecten. 

HET NUMMER:

Zelfs 'Witness (1 Hope)' maakt niet de indruk die je zou verwachten. Hij speelt hem ook al vroeg in zijn set. Zijn laatste nummer in de set, 'Dreamy Days', valt beter. 'There's gonna be fun and lots of laughter' wordt door de overgebleven fans nog zeker meegezongen.

HET MOMENT:

Tijdens het intro van 'Like A Drum' staat Roots Manuva een minuut lang met zijn rug naar het publiek. Is het vermoeidheid, onzekerheid of heeft hij gewoon geen zin om naar een leeglopende Bravo te kijken?

OOK OPMERKELIJK:

Twee mannen die in Knabbel- en Babbelkostuum door het publiek lopen, trekken meer aandacht dan de weinig charismatische rapper op het podium. Dat zegt genoeg.

HET PUBLIEK:

 Stond in andere tenten.

HET OORDEEL:

Hoe groot je ook bent, kom gewoon op tijd en geef alles tijdens de show. De Bravo was duidelijk te hoog gegrepen voor Roots Manuva. Waarschijnlijk was de show beter op zijn plaats geweest in de kleinere India of zelfs in de X-Ray. Het had een toffe show kunnen zijn als de rapper veel scherper was geweest.

DE FOTO: