Lowlands: Dollkraut in Biddinghuizen voor het eerst met band

Schimanski's Black Lullabies na driekwart jaar eindelijk op het podium

Atze de Vrieze ,

Een van de meest sympathieke kleine namen van Lowlands is de Amsterdamse Tukker Dollkraut. Eind vorig jaar verscheen van zijn hand het album Schimanski’s Black Lullabies, een album geïnspireerd door oude soundtracks, vroege synthpop en de Duitse tv-detective Tatort. Volgende week op Lowlands gaat hij het live uitvoeren. Eindelijk. “Ik ben nogal een perfectionist.”

Zou het bescheidenheid zijn, of heeft Dollkraut gewoon nog een hele hoop werk te verrichten? Het afgelopen jaar dook hij op talloze festivals op, maar altijd ergens in een onopvallend hoekje. Op Lentekabinet liet hij het podium instorten nog voor er goed en wel op gedanst werd, op Best Kept Secret was hij een van de stiekeme hoogtepunten op Stage 4, het verrassingspodium van St Paul, afgelopen weekend op Dekmantel Festival stond hij op het charmante Red Light Radio podium en als opener op de after party. Maar volgende week gaat alle bescheidenheid opzij en doet Pascal Pinkert twee stappen naar voren, in het volle licht. 
 
Hij wilde het in november al, een live-band, toen zijn album uitkwam. Toch zagen we Dollkraut de laatste maanden vooral opduiken als dj. Natuurlijk draait hij dan ook zijn eigen tracks, maar, vindt hij zelf ook: “Het zou zonde zijn als ik dat album en het nieuwe werk dat eraan komt alleen kan vertalen met een dj-setje. Het is ook veel leuker om met een bandje op stap te gaan. Waarom het dan zo lang geduurd heeft? Ik ben gewoon nogal een perfectionist.” 
 
Die band, dat wordt uiteindelijk een driemansformatie. “Ik heb een drummer en een bassist, zelf neem ik de toetsen en zanger voor mijn rekening. De drummer heet Pim ten Have, hij is mijn drumleraar en zit eigenlijk zelf nog op school. Hij speelt ook in de band Strawboy, een band van de toetsenist van Bonobo. Timothy Francis wordt mijn bassist. Hij speelt al langer in allerlei bands en komt uit de psychedelische hoek. Het idee is dat we echt de feel en sound van de songs naar het podium gaan brengen. We zijn flink aan het oefenen.” In de liveset is dus ook al nieuw werk te horen. “In augustus verschijnt een EP’tje bij Pinkman Charlois, een klein labeltje uit Rotterdam. En ondertussen werk ik ook al aan een nieuw album, dat begin volgend jaar uit moet komen.”

Dollkraut speelt zaterdag 22 augustus live op Lowlands. De enige andere show met band die tot nu toe bevestigd is, vinden we op het nieuwe festival Nachtiville in bungalowpark De Eemhof. Ondertussen is hij ook nog gewoon als dj te boeken. "Plaatjes draaien blijft hartstikke leuk."

Prijsvraag
Let op: Alleen antwoorden die voor dinsdag 4 augustus, 21.30 uur zijn ingestuurd dingen mee. Vergeet niet je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer te vermelden.
 
REAGEREN ONDER HET ARTIKEL HEEFT GEEN ZIN -> MAIL VIA BOVENSTAANDE LINK