Jaaroverzicht 2015: De beste artikelen van 3voor12 Lokaal

De meest gelezen stukken van alle 16 Lokaalredacties

Freek Verhulst ,

Naast de redactie in Hilversum beschikt 3voor12 al ruim een decennium over een uitgebreid netwerk in de regio. De vrijwilligers van 3voor12 Lokaal zitten met zestien redacties in alle twaalf de provincies bovenop het lokale muzieknieuws, en springen ook regelmatig bij op festivals. Per site verzamelden we de best gelezen artikelen van 2015 voor je.

3VOOR 12 AMSTERDAM
In de hoofdstad steken ook dit jaar de interviews erbovenuit. Het best gelezen is het openhartige gesprek met Jiggy Djé, waarin de rapper vertelt over zijn persoonlijke transformatie van Keyser Punchline naar filosoof. Nog net iets beter gelezen is het interview met het creatieve team achter Studio 80, naar aanleiding van het tienjarig jubileum van de club. Toen wist men nog niet dat eigenaar Duncan Stutterheim later dit jaar de stekker eruit zou trekken en dat de club vanaf januari 2016 in handen komt van Disco Dolly.

Wat betreft festivals doen de verslagen van Damaris en debutant 22Fest het erg goed, voor vaste klanten Milkshake en 5 Days Off. Tot slot aandacht voor de platenkast van dj en vinylfreak Kennedy.

3VOOR12 BREDA
Vorig jaar moest Breda Barst de eerste plek verrassend afstaan, dit jaar is het gratis festival in het Valkenbergpark weer al wat de klok slaat in de Oranjestad. Lees hier alle verslagen van het festival met o.a. De Staat, Fiction Plane, PAUW en Rondé. Een ander populair festival in Breda is Ik Zie U Graag in poppodium Mezz, dat zich richt op Belgisch talent (dit jaar o.a. The Van Jets en Gabriel Rios).
Wat het verder goed deed? De derde editie van het vervaarlijk klinkende Bastardfest, de eerste editie van het nieuwe garage/surf-festival Snipperdag en een interview over een wel heel bijzonder project van producer Frietboer: Hij maakte een 'Monstertrack' van ruim een uur, met maar liefst 84 collaboranten. 

-3voor12 Breda blikt terug... deel 1
-3voor12 Breda blikt terug... deel 2

3VOOR12 DEN HAAG
Den Haag is de oudste en ook dit jaar weer de best gelezen 3voor12 Lokaalredactie. Het allermeest bekeken werden de tijdschema's voor het Bevrijdingsfestival Den Haag en voor Parkpop, gevolgd door het nieuws dat Vestival van het Nijmeegse Goffertpark naar het Haagse Malieveld verhuisde. De clipprimeur van Mevrouw Vandaag Gaat 't Om Jou van AAPNOOTMIES deed het ook goed, net als het grote afscheidsinterview met F, dat er dit jaar na een lange carrière plots mee kapte. Afscheid werd dit jaar ook genomen van surfdorp F.A.S.T., maar er viel gelukkig ook genoeg te vieren in Den Haag, zoals bijvoorbeeld het vijftienjarig bestaan van Di-Rect.

-Het Jaar 2015: de mooiste foto's
-Piñata wint Haagse Song van het Jaar 2015
-Het Jaar 2015: de beste quotes

3VOOR12 DRENTHE
De benjamin van ons Lokaalnetwerk pakte dit jaar uit met een enorm tweedelig interview met studio- en sessiemuzikant Bernard Gepken. In deel 1 vertelt hij onder meer over zijn bewondering voor Taylor Swift en een sessie met Main Street, in deel 2 gaat het over regionale held Daniel Lohues en Eurosonic. Dit uitgebreide portret is zelfs verdeeld over twee helften by far het best gelezen stuk op 3voor12 Drenthe. Zoveel aandacht had VestingPop Coevorden goed kunnen gebruiken: dat tweedaagse festival met o.a. Within Temptation werd dit jaar afgelast wegens tegenvallende kaartverkoop. Het nieuwsbericht daarover kon in Drenthe wel op de nodige belangstelling rekenen.

Festivalnieuws doet het sowieso goed op 3voor12 Drenthe: het vooruitblikkende interview met organisator Ronald Obbes van het TT Festival werd goed gelezen, net als de verslagen van Retropop Emmen en Blues in Grolloo. Ook goed bekeken: het afscheid van BOSS (Bands on Stage Support) in Coevorden.

3VOOR12 EINDHOVEN
In de Lampenstad hebben ze met Sharon Kovacs sinds kort een echte popster en dat vertaalt zich ook in de cijfers. Het uitgebreide interview met de zangeres met de berenmuts over haar debuutalbum is veruit het best gelezen stuk in Eindhoven en ook de aankondiging van de release in de Effenaar scoort een topdrieklassering. Ook zo'n lokale held die dit jaar met een album kwam, is rapper Fresku, maar het verslag van zijn albumrelease moet twee voor de rest van het land wat minder bekende artiesten voor laten gaan: De door Rusland geïnspireerde stonerband Tsar Bompa die zijn debuut presenteerde, en een albumrecensie van oud-PSV-voetballer-maar-tegenwoordig-singer/songwriter Björn van der Doelen

Ook aan festivals in het Zuidoosten van Brabant geen gebrek. Het grootste festival, Paaspop, vinden we tegenwoordig terug op de site van 3voor12 Tilburg, maar Eindhoven heeft ook zonder dat Schijndelse boerenfeest genoeg te bieden. Dynamo Metal Fest scoort bijvoorbeeld erg goed, maar ook het ehm... iets rustigere Naked Song trekt veel lezers naar de site. Met zo'n uitgebreid en uiteenlopend aanbod kon de Eindhovenaar een gids wel gebruiken, niet voor niets dus dat het festivaloverzicht van 3voor12 Eindhoven ook veel werd gelezen.

-Het muziekjaar van 3voor12/Eindhoven in foto's
-De mooiste muziekmomenten van Eindhoven van 2015

3VOOR12 FLEVOLAND
In de jongste provincie van ons land vinden we ook een van onze jongste lokaalredacties. Of nou ja, 3voor12 Flevoland kwam vorig jaar terug na een korte afwezigheid en introduceerde dit jaar gelijk maar een bijzonder succesvolle manier om de no-press-policy van festival Bungalup te omzeilen: de redactie sprak met bezoekers om toch een beeld van het festival te krijgen, op zowel dag 1, dag 2 als dag 3. Prompt werden het de best gelezen artikelen van 2015. 3voor12 Flevoland kwam dit jaar met wel meer van dit soort creatieve én succesvolle vondsten. Zo gingen onze vrijwilligers met Brian Pots van PAUW naar zijn helden van Tame Impala kijken op Lowlands en werd er op Where The Wild Things Are gecheckt of de notoire feestbeesten van Afterpartees hun bungalow wel heel hadden gelaten. In februari probeerde de redactie bovendien alvast de hele line-up van Lowlands te voorspellen. Lang niet alles kwam uit, maar dat Tame Impala en Kendrick Lamar de absolute hoogtepunten zouden worden - en dat verder onder meer Underworld, Hot Chip, Afterpartees en Viet Cong in Biddinghuizen zouden optreden - wist 3voor12 Flevoland al voordat er ook maar een voet in de festivalweide was gezet.

-Jaarlijstjes van de redacteuren

3VOOR12 FRIESLAND
In het Noorden des lands hebben ze ook een keur aan mooie festivals. 3voor12 Friesland was er maar druk mee. De plaatselijke redactie raasde de hele provincie door en deed dit jaar uitgebreid verslag van Welcome To The Village (o.a. dEUS, The Growlers, Villagers), van metalfestivals Into The Grave en de tiende editie van Dokk'em Open Air, zag Triggerfinger de headlinespot van Kensington overnemen op Oerrock, surfte en skatete erop los op Ameland bij MadNes Festival, maakte een fraai fotoverslag van audiovisueel spektakel Psy-Fi en peilde ook nog hoe het met de popmuziek van Friese makelij gesteld is op Freeze Festival. En dan hebben we de Kleine Prijs van Friesland en Befrijdingsfestival Fryslân nog niet eens genoemd. Een hele lijst dus, waar veel werk in heeft gezeten. En dat werd beloond, want de festivaldossiers zijn stuk voor stuk erg goed gelezen. Toch is het meest gelezen dossier in Friesland niet echt een festivaldossier, maar wel wederom een zeer uitgebreid verslag: Record Store Day in Friesland.

Tussendoor vond de redactie ook nog tijd om dj Kay Wilder te interviewen en Broken Brass Ensemble te spreken over hun debuutalbum. Bovendien stelden onze Friese vrijwilligers een flink jaaroverzicht samen:
-2015, het jaar van Nokturné
-2015, het jaar van The Given Horse
-3voor12 Friesland jaarlijstjes - de keuze van de festivalorganisatoren
-3voor12 Friesland jaarlijstjes - de keuze van de programmeurs

3VOOR12 GELDERLAND
In Gelderland heeft de clipprimeur van Bootleg Betty - A Song Called Wanda de eer van het best gelezen artikel van 2015. Daarmee scoort de lokale band zelfs beter dan het verslag van de internationale rocklegende AC/DC in het Gelredome, of dat van de show van Mumford & Sons in het Goffertpark. Ook het traditionele Valhof Festival, met dit jaar onder andere The Growlers en Unknown Mortal Orchestra, scoort trouwens beter dan die Britse folkpoppers, net als het verslag van Grasnapolsky. De Achterhoek vierde maar liefst 40 jaar høken met Normaal. Andere festivals die het goed deden waren Huntenpop, Fortarock en Manana Manana. Tot slot een goed gelezen achtergrondinterview met de nieuwe programmeur van LuxorLive, die één heilige missie heeft

3VOOR12 GRONINGEN
3voor12 Groningen is ook dit jaar weer een van de best gelezen Lokaalsites, met ook hier vooral veel aandacht voor de festivals. Het best gelezen werd de gids met muzikale tips voor de Koningsnacht en -dagprogrammering, voor wie door de bomen het bos niet meer zag. Dat soort tips zijn in Groningen blijkbaar welkom, want ook de tiplijst voor het Bevrijdingsfestival Groningen werd goed gelezen. Verder deed het Paradigm Festival het goed, zowel op de eerste als op de tweede dag. Andere hoogtepunten: het feestje van local heroes Noisia, de line-up voor het eerste KopjeK Festival en een interview met de organisatie van Pleuropsonic, die Eurosonic niet alternatief genoeg vindt.

3VOOR12 LIMBURG
Van de ene naar de andere uithoek. In Limburg is het helaas droevig nieuws dat het meest werd gelezen. Zanger en gitarist Rutger Smeets van Sungrazer overleed dit jaar veel te jong en dat nieuws kwam hard binnen in de lokale scene, maar ook daarbuiten. Sungrazer is een van de Limburgse talenten die op Pinkpop terecht kwamen via Nu Of Nooit en die bandwedstrijd zien we ook veel terug in de cijfers bij 3voor12 Limburg. Verder was er verslag van Bospop in Weert en van Koppelpop in Susteren. En in een fatsoenlijk Limburgs jaaroverzicht mogen natuurlijk ook de albumrelease van Afterpartees en het 30-jarig jubileum van Rowwen Hèze niet ontbreken.

3VOOR12 NOORD HOLLAND
Noord Holland dan. Net als in Groningen worden daar de tips voor Koningsdag het best gewaardeerd, op de voet gevolgd door het verslag van de Amerikaanse rapper Father in Patronaat in Haarlem - al stalen daar vooral de Noord Hollandse voorprogramma's Yung Internet en SMIB de show. Verder maakte 3voor12 Noord Holland wederom een aantal sterke achtergrondverhalen, zoals het interview met vertrekkend programmeur Patrick de Cock van Podium Victorie, een interview met Hoornse kroegbaas Nico Danenberg en een gesprek met feestorganisator Robert-Jan Wille, die aankondigde nachtburgemeester van Alkmaar te willen worden. En over achtergrond gesproken: 3voor12 Noord Holland ging bij lokale acts op zoek naar Song Stories, en liet The Fruitmachine hun hele debuutalbum maar gelijk even duiden. Wat betreft festivals deed het Bevrijdingsfestival het goed, net als Zandstock. En dan was er nog nieuws over de 24-uursvergunning die nu voor heel Alkmaar geldt.

3VOOR12 OVERIJSSEL
In Overijssel vinden we hiphopstad Zwolle, dus is het niet erg verrassend dat een recensie van Typhoon het best gelezen artikel is - al vond de betreffende show in Hengelo plaats. Ook zo'n inkoppertje: een recensie van The Common Linnets (aka plaatselijke heldin Ilse DeLange) in de top 5. Daarin vinden we verder een sfeerimpressie van Dauwpop en een lovend verslag van festival Let's Get Lost, en een recensie van feestrockband Bökkers. Verder voorspelden de Overijsselse vrijwilligers in januari al correct dat 2015 weleens het jaar van PAUW zou kunnen worden - het interview met de psychrockers werd dan ook goed gelezen, net als het verslag van de singlerelease van indierockband The Doots. Tot slot concludeerden de verslaggevers ter plaatse dat Hengelo niet meer zonder festival BAM! kan en spraken ze met rapgroep FATA uit Deventer over Liedjes Over Meisjes.

3VOOR12 ROTTERDAM
3voor12 Rotterdam heette niet zo lang geleden nog 3voor12 Zuid Holland - in oktober werd de naam veranderd. Dat heeft zijn effect op de cijfers, maar een frisse start is een frisse start en ook in de laatste maanden van 2015 is er genoeg noemenswaardigs gebeurd in de Havenstad. Zo werd het nieuwe poppodium Annabel geopend door Balthazar en bracht De Likt een prima debuutalbum uit, maar het hoogtepunt voor hiphopminnend Rotterdam was natuurlijk de reünieshow van DuvelDuvel. Verder werden de Spoken Awards uitgereikt in het Oude Luxor en gaf de lokale redactie 10 tips voor de Rotterdamse Popweek.

3VOOR12 TILBURG
De Tilburgse redactie gaat dit jaar alweer 11 jaar mee en in carnavalsprovincie Brabant betekent dat gekte. Die bleef dan ook niet achterwege, want op Paaspop in Schijndel - waar alle Brabantse Lokaalredacties gezamenlijk verslag doen, gecoördineerd door Tilburg - zag men een euh... bijzondere show van de homo-erotische cockrockband Rectum Raiders. Het hele dossier van dat festival werd bijzonder goed gekeken, met onder andere een recensie van Jett Rebel, de Top 20 en een artikel over het extreem slechte weer voorafgaand aan het festival.

Gelukkig viel er voor de Tilburgse redactie ook op eigen bodem genoeg te beleven. 013 werd bijvoorbeeld verbouwd, maar Tilburg blijft vooral een festivalstad. Het dossier van undergroundfestival Incubate scoorde het beste, gevolgd door de stoner van Roadburn, de wereldmuziek van Mundial en hiphopfestival WOO-HAH!.

-3voor12/Tilburg: Eindejaarslijstjes 2015

3VOOR12 UTRECHT
In Utrecht is net als in Den Haag en Groningen de tiplijst voor Koningsdag het best gelezen stuk. Verder veel views voor de altijd subtiele rapper Steen. Zowel dit videoverslag van zijn show in De Helling als deze geschreven recensie van dezelfde show gaan goed in de lijst. In januari kwam in Utrecht het goede nieuws binnen dat Stekker in de Tunnel 'gewoon' weer in de Tunnel ging plaatsvinden en in oktober portretteerde 3voor12 Utrecht enkele Syrische en Irakese vluchtelingen die jamden met Utrechtse muzikanten.

Wat betreft festivals werd het dossier Bevrijdingsfestival ook hier goed bekeken, waren er tips voor Smeerboel en Le Mini Who? en kwam er een wintereditie van A Day In The Forest. Er was dit jaar geen Kraft-Festival, maar er kwam wél een nieuw poppodium bij.

-Eindejaarsdossier met De Beste Optredens, Foto's, Club 3voor12/Utrecht-optredens en de Utrechtse Song van het Jaar.

3VOOR12 ZEELAND
We sluiten dit overzicht af in Zeeland, waar dit jaar duidelijk naar Vestrock werd toegeleefd. Het hele dossier werd veel gelezen, met uitschieters de tiplijst vooraf, de recensies van Pep & Rash, Tourist LeMC en Zornik, en een artikel over naderend noodweer dat uiteindelijk bleek te passeren. Andere festivals scoorden ook goed: Van Hrieps tot Klomppop en Eindeloos Eiland.

In ander nieuws stelde de redactie in reactie op de Zeeuwse Top 40 stelde 3voor12 Zeeland een Alternatieve Top 50 samen, werd er verslag gedaan van ZHLC (Zeeland Hardcore) en veranderde Steady New Sounds de naam in Echosonic.

-Het eindejaarsdossier met De Beste Clips, Festivalacts, Foto's, Concerten, Albums en Podia.