Hét antwoord op alternatieve muziek tijdens Eurosonic

Pleuropsonic: een organisatie met een groot hart voor de alternatievere muziek

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Bob de Vries ,

Wat doe je als je van mening bent dat er te weinig aandacht is voor alternatieve bands tijdens Eurosonic, zelf wel in de scene zit en graag ziet dat hier meer mee wordt gedaan? Juist, dan zorg je er hoogstpersoonlijk voor dat hier meer aandacht voor komt. Pleuropsonic is zo’n organisatie die met een groot hart voor de alternatieve muziekscene een jaarlijks evenement organiseert tijdens Eurosonic. Geen gezeik met entreebandjes, geen enorm lange wachtrijen, maar wel op verschillende locaties toffe bands met verschillende genres. 3voor12 groningen spreekt met Olaf Hartman en Esther van Doormalen over de vijfde editie van Pleuropsonic.

In 2011 vond Olaf Hartman het tijd worden dat er meer alternatieve muziek onder de aandacht gebracht moest worden tijdens Eurosonic. Niet omdat Eurosonic niet tof (genoeg) is, maar uit onvrede over het aanbod van alternatieve muziek. Met deze insteek en de gedachte ‘we gaan ons eigen ding doen’ zag Pleuropsonic het levenslicht. Iets meer punkrock, countryrock, punk-metal en rockabilly. Eigenlijk van alles wat; alternatieve muziek is enorm breed.

Groeispurt

De allereerste editie werd bezocht door ongeveer 180 mensen, drie jaar later is dit aantal gegroeid naar ongeveer achthonderd en duizend bezoekers. Hartman vertelt: “We groeien elk jaar nog steeds. Eerst moesten wij zelf bands zoeken, nu nemen zij contact met ons op. We hebben dit jaar zelfs twee bands die ook op Noorderslag staan en zij hebben ons benaderd om te komen spelen.” Deze bands zijn Paceshifters en Afterveins, welke zeker geen onbekenden meer zijn.

Qua muziek heeft Pleuropsonic een enorm breed aanbod, zegt Hartman enthousiast. “Punkrock en alternatief betekent echt niet alleen maar schreeuwende bands, je hebt ook aftakkingen. Daarnaast is er ook genoeg dansbare muziek. Er is een hele grote variatie in de stromingen, vaak vergeten mensen dat. Het is heel interessant en harstikke leuk. Het kan maar zo dat een band pop-invloeden heeft, of bijvoorbeeld zelfs reggae.” De echte publiekstrekkers dit jaar zijn de punk-metalband Tagada Jones uit Frankrijk en psychobillyband Demented Are Go uit het Verenigd Koninkrijk. Naast deze bands, en vele andere internationale, spelen er ook veel Nederlandse bands op Pleuropsonic.

Do It Yourself

Het is een typisch voorbeeld van een DIY-organisatie. “Wij zijn een vriendengroep die graag een festival organiseert voor iedereen. We hebben dit opgericht voor mensen die graag naar muziek luisteren. Alle bands die spelen, kennen wij, of het zijn vrienden van vrienden. We hebben geen subsidie en dat willen wij ook absoluut niet. We nemen enkel sponsorgeld aan van mensen die achter ons idee en concept staan.” Dit kan verschillen van bedrijven tot aan bezoekers die een warm hart toedragen aan de organisatie.

Ondanks de groei van Pleuropsonic, blijven de locaties loyaal aan de organisatie. De vijf kroegen die dit jaar meedoen, doen dit al vanaf het begin af aan. Wel groeit het aantal dagen van de organisatie. Waar voorheen maar op drie dagen muziek geprogrammeerd werd, wordt er dit jaar van dinsdag 13 januari tot en met maar liefst zondag 18 januari een breed programma met bands aangeboden. “We zoeken zelf de bands uit en boeken hen ook. De dinsdag is alvast een voorpretje en de zondag staat in het teken van een afterparty in club Lola en de Crowbar. De line-up van de afterparty is uiteraard nog een verrassing.”

De organisatorische kant van het evenement ziet er iets minder professioneel uit. Hartman vertelt lachend: “De voorbereiding voor Pleuropsonic begint altijd wat chaotisch. In juli beginnen vaak de eerste bands zich aan te melden. Dat het wat chaotisch is qua voorbereiding is ook niet erg. De dingen als locaties staan vast en vrienden en zelfs de bands helpen vaak mee. Er wordt niet veel afgesproken, alleen of mensen meedoen of niet. Heel simpel eigenlijk. We willen graag een evenement neerzetten dat we tof vinden en iedereen werkt er vrijwillig aan mee.”

Perspectief

Het evenement groeit nog steeds en mensen blijven het massaal bezoeken. Zolang dit zo blijft en mensen het leuk vinden, is Hartman zeker van plan om door te gaan. “Als mensen wegblijven, dan houdt het op”, lacht Hartman. “We hebben afgelopen jaar bijna duizend bezoekers gehad. Zolang mensen enthousiast zijn over de muziek en over het hele gebeuren, blijven wij zeker doorgaan.”

Dit jaar hebben zij maar liefst een zesdaagse programmering voor de boeg. “We doen niet aan Eurosonic-bandjes. Bij de meeste locaties moet je wel entree betalen, maar dat is vaak een relatief kleine bijdrage.” Je hoeft dus geen kaart te kopen voor het hele evenement, maar je kunt per dag en per locatie kiezen waar je naartoe wilt en alleen daarvoor betalen.

Niet alleen op muzikaal vlak zijn ze creatief. Ook bieden zij verschillende soorten merchandise aan. Van T-shirts tot buttons en van caps tot zweetbandjes. De T-shirts hebben, naast het logo van Pleuropsonic, een speciale opdruk. ‘Dit T-shirt wordt aangeboden door De Fuckups’ staat er op elk shirt. Dit is een jaarlijks grapje van de organisatie, want deze band helpt elk jaar achter de schermen mee. “Ze doen alles om het festival te steunen vanaf het begin af aan. Daarom hebben zij altijd een speciaal plekje binnen de organisatie.”

Pleuropsonic vindt plaats van 13 tot en met 18 januari op de volgende locaties: Club Lola, Crowbar, De Zolder, kraakpand Pino en het Oude RKZ.