In 2008 stelde F.A.S.T-vader Roland Verbiest een concept voor aan de Haagse gemeenteraad en kreeg hij toestemming om een terrein bij de haven om te bouwen tot surfdorp. “Er gebeurde daarvoor helemaal niks met dit gebied, terwijl het een van de mooiste plekken van Scheveningen is!” legt Geert uit. “Vanaf dat moment ben ik erbij gekomen. In het begin werkten we continu. We hadden al snel de eerste containers en de bar ging kort daarna open. We echt deden alles zelf, wat regelmatig leidde tot heen en weer geren van de bar naar incheckbalie. Er kwamen meer containers en na de aanschaf van het theater in 2011 was het af. Alles groeide heel organisch.”
“F.A.S.T. gaf glans mee aan een generatie”
Een laatste interview over F.A.S.T.
F.A.S.T. gaat definitief dicht. Met deze kop werd op 24 juli het definitieve einde van het legendarische surfdorp in Scheveningen bekend gemaakt. Het waren zes mooie jaren met ontelbare aantallen gasten en nog meer legendarische feesten. Wij spraken met F.A.S.T.-coördinator Geert Verhoeff. Over hoe het ooit is begonnen, wat het is geworden en we wat we allemaal gaan missen (en we blikken vast vooruit naar F.A.S.T. This is it! aankomende zaterdag).
Vanaf het terras bij de bar met uitzicht over het dorp legt hij uit: “Zeker nu we weggaan realiseer ik me ook hoe bijzonder deze plek is. Vanaf hier heb je in ieder geval 180 - en als je wat hoger staat 360 - graden uitzicht met de zee als horizon voor je. Dat maakt het denk ik ook een beetje on-Nederlands, of on-Haags in ieder geval. Hier kun je echt genieten. En niet alleen op dagen dat het superlekker weer is. De zee is soms mooier als het minder lekker weer is. Dan ga je normaal gesproken niet naar het strand, maar je gaat wel naar F.A.S.T.“
Het dorp staat ook bekend om de drukbezochte feesten. “In het begin hadden we wel feestjes, maar dat was veel kleiner. Al snel was er de Sunday Jam, maar met de komst van het theater zagen we er pas echt de potentie van in. Bij het eerste feest in juni 2011 was het echt afgeladen vol.” De mannen wisten het meteen: “Dit is gewoon de vetste locatie van Den Haag als het gaat om evenementen! We zijn toen steeds meer evenementen zelf gaan organiseren, wat supergoed uitpakte. Daarvóór faciliteerden we vooral.”
“Tijdens de jamsessies werd het ook steeds interessanter en aantrekkelijker voor muzikanten om mee te doen. In die tijd is ook Piñata ontstaan. Die gasten kenden elkaar helemaal niet. Die zijn elkaar dus hier tegen gekomen, in het restaurant. In eerste instantie om te jammen. Later zijn ze hier samen gaan repeteren en sindsdien zijn ze ook niet meer weggegaan. We hebben toen een container als studio/oefenruimte beschikbaar voor ze gesteld.”
De liefde tussen Geert en Piñata is overduidelijk wanneer hij over ze praat. “Ik vind het echt super vet wat die gasten hebben bereikt! Zij hebben echt wat teweeg gebracht in de regio. Vrolijke feestmuziek, wat ontzettend goed bij F.A.S.T. past. Ze zijn eigenlijk de anthem van F.A.S.T geworden. Ze hebben ook een lied gemaakt, ‘Living the life at FAST’. Dat is echt ons lijflied geworden. Ze treden nu ook veel op buiten de regio, maar als ze dan weer hier staan is het gewoon heel bijzonder. Ik krijg dan nog steeds kippenvel.”
Het enthousiasme van Geert werkt aanstekelijk. Zeker wanneer hij het heeft over de F.A.S.T.-producties zoals de ‘This is summer’- en ‘End of summer’- feesten. “De namen die we daar hebben gezien, dat is echt geweldig. Local heroes zoals Taymir, Splendid, Friends of the family en Piñata natuurlijk. Maar ook Jungle by night, Will and the people, My baby en niet te vergeten Typhoon. Die hebben hier ook gewoon gestaan!
Het optreden van Typhoon vorig jaar was volgens Verhoeff magisch en intiem: “Ik had hem het jaar ervoor zien optreden op Vlieland en toen wist ik het zeker: Die moet een keer komen optreden op F.A.S.T. Iedereen die daar bij was, voelde het meteen: dit is bijzonder, dit is heel erg goed! Een paar weken daarna kwam zijn album 'Lobi da Basi' uit en vanaf dat moment ging zijn carrière als een sneltrein. Wij kijken daar trots op terug, want hij stond hier een paar weken daarvoor wel een belachelijk goede show te geven!”
In 2009 werd symbolisch de sleutel overhandigd van het terrein. Nu, zes jaar later, gaat F.A.S.T. sluiten. Aanstaande zaterdag is de laatste grote productie. Alle bands die je verwacht zijn daar. En meer. Een afscheidsfeest met de beste vrienden van het surfdorp. “Het wordt heel erg bijzonder. Ik zal het druk hebben die avond, maar ik ga ook proberen hard te genieten.”
Wat hij van F.A.S.T. mee neemt? “Als ik daarover na ga denken, ga ik denk ik huilen, haha! De afgelopen zes jaren waren echt een sneltrein. Ik heb nog niet echt een moment genomen om het te laten bezinken. Wat ik vooral meeneem is dat je met veel energie, passie en vriendschap iets ontzettend vets kan neerzetten en daarmee een soort glans kan meegeven aan een generatie. Ik denk dat we hebben bewezen dat je iets afwijkends kunt doen, ook in een stad als Den Haag.”
We nemen afscheid van Geert en spreken nog even met Piñata-zanger Pintos, die ook op het terrein is. “F.A.S.T. was altijd tijdelijk, maar toch voelt het als een thuisbasis”, legt hij uit. “We zijn hier bij elkaar gekomen en vanaf het begin klopte het gewoon. Er zijn wat wisselingen qua formatie geweest, maar beetje bij beetje kwam het allemaal samen. Het is ons overkomen. We had no idea!” De sluiting van F.A.S.T. is moeilijk, maar biedt ook mogelijkheden. “We zien het nu ook als een kans om te groeien. We hebben er nooit echt voor hoeven werken, omdat het ons is overkomen. We gaan nu voor het eerst echt goed nadenken over onze visie en wat we willen gaan doen.” De mannen mogen zaterdag afsluiten. “Dat wordt mooi, we hebben er echt heel veel zin in. Alle vrienden zijn erbij!”
Op zaterdag 19 september is de laatste grote productie, het ‘This is it’-festival. De kaarten in de pre-sale waren binnen 5 dagen uitverkocht, maar aan de deur zullen nog een klein aantal kaarten beschikbaar zijn. Wil je meer weten? Check dan, voor misschien wel de laatste keer, http://fastthehague.com/ voor alle informatie.