Hollandse Nieuwe van de Maand Klangstof wilde liedjes niet "verMossen"

Filmische indiepop met synth-erupties van Moss-bassist

Cécile van Wijnsberge ,

Met gepaste trots presenteren wij onze Hollandse Nieuwe van de maand mei: Klangstof! De Nederlandse act die je deze maand écht moet checken is de band van Koen van de Wardt, tevens bekend als de bassist van Moss. In februari zagen we de band voor het eerst op Grasnapolsky. Sindsdien zijn er pas drie tracks uit, maar die beloven al veel goeds. De nieuwste single We Are Your Receiver is nu te beluisteren, en de deze zomer te zien op Best Kept Secret.

Vorige maand hoorde je bij 3voor12 de eerste Klangstof-single Hostage in de primeur, en sindsdien is het hard gegaan met de band. Optredens op London Calling loves Concerto en Best Kept Secret zijn aangekondigd, en dat met slechts drie tracks online en (nog) geen platencontract. Voor frontman en songwriter Koen van de Wardt gaat het ook allemaal erg snel, maar hij laat zich er niet door opjagen. “Het gaat ineens allemaal heel hard! Het is voor ons soms wel de vraag of we wel genoeg kunnen laten zien. Onze live set duurt nu ongeveer een uur, maar je moet tegenwoordig heel voorzichtig zijn met hoeveel liedjes je naar buiten brengt. We willen wel dat mensen genoeg tijd hebben om de liedjes vaak genoeg te luisteren. Sommige nummers moet je wel een paar keer luisteren voordat je ze tof gaat vinden, tenminste, dat hoor ik wel vaak. We willen eens in de twee maanden een single naar buiten brengen, en uiteindelijk komt dat dan samen op een album.”

Die liedjes maakt Van de Wardt grotendeels alleen: “Klangstof is ontstaan achter mijn computer in mijn eentje. Het is wel zo dat het pas echt vorm krijgt zodra we de liedjes gaan repeteren en iedereen zijn eigen inbreng geeft, dan worden de nummers echt veel spannender.” De rest van de band is dan ook al goed op elkaar ingespeeld, ondanks Klangstofs korte bestaan. Finn Kruyning en Michiel Stam spelen net als Koen ook in Moss, en ex-Novack-lid Wubbo Siegers maakt het viertal compleet. Het meeste dat je op de tracks hoort komt echter van Koen zelf. “Ik vind het heel fijn zo. We zaten een beetje te bedenken met Moss of ik mijn liedjes ook daar kwijt zou kunnen. Maar je merkt dan toch dat het niet echt meer voelt als je eigen nummer, als je het helemaal gaat verMossen. Toen hebben we gedacht, we doen het gewoon zo: Moss is helemaal het ding van Marien (Dorleijn, songwriter en frontman, red.), en Klangstof is het mijne. Dan heb je gewoon twee keer zoveel muziek!”

Samen schrijven hebben de twee wel overwogen, maar dat werkt voor allebei eigenlijk niet. “Ik ben daar echt heel slecht in! Ik word dan heel verlegen en durf niet echt mijn zin door te drukken, wat natuurlijk wel lukt als je alles in je eentje doet. En Marien heeft precies hetzelfde, dus dan krijg je van die middle of the road-muziek.” Dat is Klangstof bepaald niet. Wat de band tot dusver heeft laten horen is dromerig en toch duister, met langzaam aanzwellende en uitbarstende synths en glimmende gitaren. Soms hoor je de erfenis van Radiohead – net zo filmisch, afwisselend meeslepend en intiem.

Er staat ons binnenkort echter ook nog een muzikale verrassing te wachten: op Instagram postte de band eerder deze week een voorproefje van de nog niet uitgebrachte track Ignore Me. Het fragment van vijftien seconden is meer uptempo en een stuk gekker dan de drie tracks die we al hebben gehoord. “Dat wordt een beetje het alternatieve nummer. Ik heb heel veel zin om die uit te gaan brengen, ik denk dat dat wel heel erg laat zien wie wij zijn. Het laat echt het eigen randje zien.”

Al deze tracks worden in eigen beheer uitgebracht, zonder label dus. En hoewel de heren zeker open staan voor een platendeal, gaat het ze zonder ook al aardig goed af. Zo zijn wij niet de enige die ze in de smiezen hebben. “Het grappige was, de nummers gingen eerst best wel hard in Amerika. Als je op Soundcloud naar onze statistieken kijkt komen de meeste plays daar vandaan. Daarom zijn we in zee gegaan met een Amerikaans PR-bureau.” Gaat Klangstof dan ook de grote oversteek maken voor een tour? “Dat zou heel tof zijn, als dat zou kunnen. Het hele plan staat nu nog in de grondverf, maar dat zou heel vet zijn natuurlijk.”