Primeur: eerste single Moss-zijproject Klangstof

Veelbelovende indiepop van Koen van de Wardt

Timo Pisart ,

Primeur: luister hieronder de eerste single van Klangstof, het project van Moss-bassist Koen van de Wardt. Hostage is een bezwerend indiepopliedje à la Radiohead, inclusief postrockeruptie. "Ik kon de solo van Paranoid Android al spelen voordat ik de meest basic Beatles-liedjes onder de knie kreeg."

Klangstof is het project van Moss-bassist Koen van de Wardt met ook Moss-bandleden Finn Kruyning (drums en synths) en Michiel Stam (gitaar) in de gelederen, naast Wubbo Siegers (drums, ex-Novack). De band gaf hun allereerste optreden op Grasnapolsky, zette direct een volwassen show neer en vormde daarmee een van de hoogtepunten van het festival. En dat met slechts een enkele demo op zak. Vandaag de première van de eerste volwaardige studiotrack op 3voor12: Hostage. "Het nummer gaat over je gevangen voelen en eruit weten te komen", aldus Koen van de Wardt, "maar dat je je nog steeds niet lekker voelt. Dat weerklinkt ook in de muziek, het nummer gaat van heel klein naar heel groot, als iemand die er alles aan doet om uit zijn hokje te ontsnappen."

In het nummer weerklinkt duidelijk de geest van Radiohead ten tijde van In Rainbows. "Ik hoor dat zelf niet zo, maar toegegeven: Thom Yorke is mijn grote held. Ik leerde gitaar spelen op OK Computer, ik kon de solo van Paranoid Android al spelen voordat ik de meest basic Beatles-liedjes onder de knie kreeg."

Klangstof ontstond toen Van de Wardt enkele nummers schreef die niet zozeer bij Moss pasten maar een eigen project verdienden. "Qua songwriting komt Moss heel erg bij Marien Dorleijn vandaan, mijn liedjes zijn net te vaag en moody voor de band. Ik wil hierin voor 100 procent mijn ei kwijt kunnen." De band heeft een flinke stapel nummers op de plank liggen, die ze nu opnemen met producer Martijn Groeneveld (o.a. Blaudzun, John Coffey, Lucky Fonz III, Emil Landman en Janne Schra) voor een album dat naar alle waarschijnlijkheid eind dit jaar zal verschijnen.