3voor12 Checklist (week 47): o.a. De Staat, Justin Bieber en Daughter

Elke week de beste nieuwe muziek

Freek Verhulst ,

Het is weer maandag, dus tijd voor een nieuwe Checklist! Welke nieuwe singles, albums, clips en shows vielen deze week het meest in de smaak bij onze redactie? Floating Points blijft het goed doen met zijn debuutalbum, maar moet de koppositie deze week afstaan. Wereldster Justin Bieber kwam na een paar sterke singles eindelijk met zijn album en het Britse Daughter dropte een nieuw nummer van hun aankomende plaat, maar de koploper komt 'gewoon' uit Nijmegen: De Staat staat deze week namelijk op 1!

1. (-) De Staat - Peptalk (single)
Laat het maar aan de rockers van De Staat over om je door die druilerige herfstdagen heen te schreeuwen met deze Peptalk. De eerste single van hun aankomende album O is een typische Staat-plaat met hoekige ritmes en riffs, een snerpende gitaarsolo en zelfs een opgewekt synthesizertje. Het nieuwe album van De Staat verschijnt op 15 januari 2016.

2. (-) Daughter - Numbers (single)
Daughter klinkt op het nieuwe werk een stukje groter, wat elektronischer, maar nog net zo kwetsbaar als op het succesvolle debuutalbum If You Leave. Numbers is de tweede single die het Londense trio loslaat van hun aanstaande album Not To Disappear, dat overigens tegelijk met dat van De Staat uitkomt.

3. (-) Justin Bieber - Purpose (album)
De voormalige tienerster is aan de hand van Skrillex en Diplo volwassen geworden en singles als Where Are Ü Now en What Do You Mean smaakten naar meer. Nu is daar ook het album, dat gelijk uit maar liefst 18 nummers plus een akoestische versie van What Do You Mean bestaat. Kwantitatief stelt 'Biebs' dus zeker niet teleur. Opvallende samenwerkingen met New Americana-ster Halsey, maar ook met Illmatic-legende Nas maken het album bovendien zeker de moeite waard om te checken. Hoe het komt dat Justin Bieber ineens zo cool is geworden? Dat lees je hier.

4. (-) Missy Elliot ft. Pharrell Williams - WTF (single)
WTF? Een nieuwe single van Missy Elliot? Jazeker! Haar hoogtijdagen liggen weliswaar alweer bijna twintig jaar achter ons, maar deze banger en de bijbehorende clip brengen ons weer even helemaal terug naar die tijd. Dat betekent echter zker niet dat WTF - dat overigens voor Where They From staat - gedateerd klinkt. En Pharrell Williams achter de knoppen betekent niets minder dan hitgarantie.

5. (-) Protomartyr - The Agent Intellect (Album van de Week)
De postpunkers uit Detroit scoren met hun nieuwe album The Agent Intellect het 3voor12 Album van de Week en dat is te danken aan hun spannende, grimmige sound waarmee de mannen je een album lang meesleuren naar donkere, kille plekken. Dat klinkt misschien niet direct als een aanbeveling, maar dat is het absoluut wel. De Amerikanen weten die grimmige sfeer namelijk zo goed te verpakken dat het duister nog aanlokkelijk klinkt ook.

6. (7) Santigold - Can't Get Enough Of Myself (Single van de Week)
We kennen haar nog van Disparate Youth, maar deze superfunky nieuwe single zou nog weleens een grotere hit kunnen worden. Santigold krijgt er zelf, getuige de songtitel, in ieder geval geen genoeg van. En wie geeft haar daarin ongelijk, met zo'n vrolijk en pakkend refreintje? Can't Get Enough Of Myself is de eerste single van haar nieuwe album, dat 99₵ gaat heten. Ze wil met die titel aangeven dat alles tegenwoordig een product is. Deze single is dan alvast een koopje.

7. (-) Freddie Gibbs ft. Black Thought - Extradite (single) 
Volgende week komt het nieuwe album van rapper Freddie Gibbs uit en deze samenwerking met Black Thought (van The Roots) belooft alvast veel goeds. De beat is gebaseerd op een van de meest gesamplede songs in de geschiedenis van de hiphop: Nautilus van Bob James, eerder al gebruikt door bijvoorbeeld Run DMC, Ghostface Killah en Wu-Tang Clan. 

8. (-) Pusha T - Untouchable (single)
Meer nieuws op basis van een oude bekende in hiphopland. De nieuwe Pusha T is namelijk gebaseerd op een Notorious B.I.G.-track. De kersverse president van Kanye West-label G.O.O.D. Music laat met Untouchable een nieuwe track van zijn aanstaande album King Push horen, dat eigenlijk voor afgelopen voorjaar gepland stond. Nu is er geen duidelijke releasedatum, maar volgens Pusha kunnen we zijn nieuwe plaat nog voor het einde van het jaar verwachten.

9. (-) Bombay - Slow Motion (video)
Deze single was in januari al het eerste dat Bombay sinds het schrappen van Show Pig liet horen aan 3voor12, maar nu is er ook een clip bij Slow Motion: Een catchy garagesingle van drie minuten stipt. Er komt ook een album aan van het Hollandse trio, getiteld Show Your Teeth.

10. (-) Oneohtrix Point Never - Garden of Delete (album)
Oneohtrix Point Never was vorige week al in de Checklist te vinden met de vreemdste clip van de week, deze week levert hij het meest bizarre album uit de lijst. De Amerikaan maakt op Garden of Delete het ene moment verknipte, mierzoete r&b, het volgende moment ondoordringbare noise en vervolgens een soort elektronische versie van speedmetal. En dat soms allemaal in één track. Geen plaat om gezellig bij het avondeten op te zetten dus, maar absoluut het checken waard.

11. (1) Floating Points - Elaenia
De Britse producer Floating Points heeft eindelijk zijn debuutalbum Elaenia uit, een plaat waarop hij alle verschillende invloeden (van alle uithoeken van de wereld) die hij als gevierd dj in zijn sets stopt, samen laat komen in een warm, organisch geheel. Op Catch goot hij het in een liveset met elfkoppige band, zichzelf in het midden tussen de strijkers en de ‘popmuzikanten’. Vooral de jazzy drummer maakte veel indruk, maar het geluid in de Ronda was wat te matig (en zijn solo-outro’s wat te richtingloos) om het echt een indrukwekkende liveshow te maken. Gelukkig mocht hij ’s nachts nog een als vanouds geweldige dj-set verzorgen. Check ook zijn dj-shortlist die hij liet horen in 3voor12 Radio!

12. (-) Format B - Chunky
Huey Lewis and the News is een nogal belegen papaband die eigenlijk al oud was op het moment dat ze de soundtrack voor Back To The Future maakten. Dus waarom duikt die naam op in onze Checklist? Omdat het Duitse duo Format B de vocals van Huey Lewis-track Function At The Junction heel slim over een hippe tech-housebeat heeft gegooid. In de vorm van Chunky maakt Format B het zo ineens heel goed mogelijk om los te gaan op Huey Lewis zonder eruit te zien als een oude man. Op repeat ermee!

De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door Sjoerd Huismans, Erik Zwennes, Rene Passet, Norbert Pek, Christiaan Walraven, Freek Verhulst, Menno Visser, Timo Pisart, Ingmar Griffioen en Matthijs Kuiper.