3voor12 Checklist (week 46): o.a. Floating Points, BØRNS en Grimes

Elke week de beste nieuwe muziek

Freek Verhulst ,

Een nieuwe maandag, een nieuwe Checklist! We praten je bij over welke releases en shows afgelopen week het meest in de smaak vielen bij onze redactieleden. Zo dropte Grimes vrijdag haar langverwachte vierde album Art Angels, kwam Coldplay met een comebacksingle die belooft een monsterhit te worden en zagen we live in 3voor12 Radio indrukwekkende sessies van BØRNS en Indian Askin. De koppositie is voor Catch-act Floating Points, die met zijn album Elaenia vorige week ook al in de lijst te vinden was.

1. (9) Floating Points - Elaenia (album)
De Britse producer Floating Points heeft eindelijk zijn debuutalbum Elaenia uit, een plaat waarop hij alle verschillende invloeden (van alle uithoeken van de wereld) die hij als gevierd dj in zijn sets stopt, samen laat komen in een warm, organisch geheel. Op Catch goot hij het in een liveset met elfkoppige band, zichzelf in het midden tussen de strijkers en de ‘popmuzikanten’. Vooral de jazzy drummer maakte veel indruk, maar het geluid in de Ronda was wat te matig (en zijn solo-outro’s wat te richtingloos) om het echt een indrukwekkende liveshow te maken. Gelukkig mocht hij ’s nachts nog een als vanouds geweldige dj-set verzorgen - afgelopen woensdag liet hij zijn dj-shortlist horen in 3voor12 Radio!

2. (-) BØRNS live in 3voor12 Radio
Popster in wording BØRNS speelde donderdag in de Q-Factory in Amsterdam, maar een dag eerder kwam hij langs in 3voor12 Radio voor een bijzondere livesessie. Met slechts gitaar, piano en zijn stem bracht de Amerikaan een uitgeklede versie van zijn glampopmateriaal naar de studio. Zijn singles Electric Love en 10,000 Emerald Pools werden op die manier nóg beter zwijmelmateriaal.

3. (-) Grimes - Art Angels (album)
De Canadese singer-songwriter en producer Grimes liet haar fans lang wachten op haar vierde album en er gingen zelfs hardnekkige geruchten dat ze het hele ding in de prullenbak had gegooid om volledig opnieuw te beginnen. Maar vrijdag was daar dan toch de release van Art Angels: een album waarop het alter ego van Claire Boucher poppy-er, maar tegelijk weirder dan ooit klinkt. Ze mengt op eigenzinnige wijze invloeden uit trap, EDM en J-pop met haar eigen unieke stijl, terwijl bijvoorbeeld ook soul-ster Janelle Monaé haar opwachting maakt. Lees ook het interview dat 3voor12 met haar had.

4. (-) Oneohtrix Point Never - Sticky Drama (video)
De vreemdste video van de week komt ongetwijfeld van de Amerikaan Oneohtrix Point Never, met de clip voor zijn nieuwe single Sticky Drama. We zien een soort tienerversie van Game Of Thrones in wat een dystopische toekomst lijkt, die is neergezet in de context van een videogame. Afijn, kijk zelf maar. De bijbehorende single is een fijne, donkere ambienttrack met veel nerveuze electro en her en der een klassiek pianootje.

5. (-) Indian Askin live in 3voor12 Radio
De Amsterdammers van Indian Askin maken sleazy indierock over hoe je meisjes in bed krijgt. Met hun moddervette grooves braken ze afgelopen dinsdag de speelplaats af in 3voor12 Radio, terwijl ze ook nog opheldering gaven over een vermeende adoratie voor Phil Collins en de zoektocht naar een vintage dopje voor een telecaster. Een album is inmiddels onderweg en de heren en dame staan ook op Noorderslag, maar tot die tijd kun je nog genieten van wat volgens Roosmarijn "zeker een van de beste livesessies van het jaar" was.

6. (-) Fuzz - II (Album van de Week)
Ty Segall is terug met het tweede album van zijn sideproject Fuzz. De garageheld op gitaar neemt in deze formatie plaats achter de drumkit, wat gitarist Charles Moothart de ruimte biedt om naar hartelust classic-rocksolo's eruit te gooien. Zo ontstond een welgemeend eerbetoon aan de 70's protometal en hardrock van acts als Black Sabbath en Led Zeppelin, dat klinkt als één lange jamsessie. Het instrumentale slotnummer van bijna een kwartier lang is hét hoogtepunt van het 3voor12 Album van de Week.

7. (-) Santigold - Can't Get Enough Of Myself (single) 
We kennen haar nog van Disparate Youth, maar deze superfunky nieuwe single zou nog weleens een grotere hit kunnen worden. Santigold krijgt er zelf, getuige de songtitel, in ieder geval geen genoeg van. En wie geeft haar daarin ongelijk, met zo'n vrolijk en pakkend refreintje? Can't Get Enough Of Myself is de eerste single van haar nieuwe album, dat 99₵ gaat heten. Ze wil met die titel aangeven dat alles tegenwoordig een product is. Deze single is dan alvast een koopje.

8. (-) DIIV - Bent (Roi's Song) (single)
Nieuw werk van de New Yorkers van DIIV: een lome, neerslachtige new-wavesingle - getiteld Bent (Roi's Song) - die uitstekend past bij de kortere dagen en killere nachten van de komende tijd. Het nieuwe album van de mannen wordt begin volgend jaar verwacht en gaat Is the Is Are heten. Bent (Roi's Song) is de tweede single van die plaat, nadat DIIV eerder al een track losliet die Dopamine heet.

9. (-) Mano Le Tough - Trails (album)
De Ierse slowhouseproducer Mano Le Tough verruilde de hectiek van Berlijn voor de bergen van Zwitserland. En dat is op zijn nieuwe album Trails goed te horen, want Le Tough produceerde een tiental aardig atmosferische tracks, met percussie die af en toe klinkt als kabbelende beekjes en kalm grazend alpenvee. Hij verloor de dansvloer gelukkig ook niet uit het oog, want met een paar four-to-the-floorbeats op de juiste momenten, is 'Trails' echt niet (alleen maar) een etherische ambientplaat.

10. (-) Marcus Marr ft. Chet Faker - The Trouble With Us (Single van de Week)
Wat krijg je als je danceproducer Marcus Marr in de studio zet met soulvolle baardmeneer Chet Faker? Onze Single van de Week! Op The Trouble With Us klinkt Chet Faker - die we nog kennen van RnB-tracks als Drop The Game en Talk Is Cheap - op zijn allerpakkendst. De elektrofunkbeat van Marcus Marr is een gegarandeerde dansvloervuller, en met die zwoele stem van Chet Faker is het dan natuurlijk al helemaal glijen geblazen.

11. (-) Kamasi Washington live @ Rotown en Bird
Een opvallende boeking op LGW? is Kamasi Washington: de saxofonist die dit jaar het bijna drie uur durende jazz-epos The Epic uitbracht, op het label van Flying Lotus. Die link met de hiphopwereld is er dus, zeker omdat Kamasi ook flink meespeelde op onder meer Kendrick Lamar's To Pimp A Butterfly. Maar live is het vooral pure (free)jazz met soul- en funkinvloeden. Met een tourtje langs Bird, Rotown en het Eindhovense So What's Next zet hij voor het eerst voet op Nederlandse bodem, en dat waren alvast een paar hartverwarmende en steengoede concerten. Kamasi Washington speelt al van kinds af aan met dezelfde band en dat hoor je aan de virtuoze show met onder meer twee drummers en een keytarist (!) Hoogtepuntje: zijn vader speelt een mopje mee op dwarsfluit. 

12. (-) Coldplay - Adventure Of A Lifetime
De nieuwe single van Coldplay zat er al een tijdje aan te komen, maar wie had gedacht dat hij zou klinken alsof Chris Martin de plek van Pharrell op Get Lucky had ingenomen? Adventure Of A Lifetime is weer eens iets anders dan wat we van de Britten gewend waren - zeker na de zwaarmoedige break-upplaat Ghost Stories - maar is ongetwijfeld hard op weg een monsterhit te worden. Het kleurrijke hoesje dat bij de single hoort en het vermeende album-artwork dat hier en daar al opdook, verraden dat er ongetwijfeld meer van dit soort blije popsongs op het aankomende album zullen staan. Dat album heet A Head Full Of Dreams en komt 4 december uit. 

De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door Sjoerd Huismans, Erik Zwennes, Rene Passet, Ralph-Hermen Huiskamp, Cécile van Wijnsberge, Menno Visser, Roosmarijn Reijmer, Timo Pisart, Ingmar Griffioen en Matthijs Kuiper.