3voor12 Checklist (week 40): Julia Holter, Kurt Vile en Drake & Future

Elke week de beste nieuwe muziek

Timo Pisart ,

Het is weer maandag, dus tijd voor de 3voor12 Checklist! Wat zijn de belangrijkste releases van dit moment? Welke optredens maakten de meeste indruk? Het magistrale album van Julia Holter volgt de lijst aan, verder onder andere de mixtape van Drake & Future en de show van Sufjan Stevens in Carré.

1. (-) Julia Holter – Have You In My Wilderness (album)
Het zesde album van zangeres Julia Holter is deze week met afstand de meest genoemde plaat onder onze samenstellers, en bovendien 3voor12 Album van de Week. De eigenzinnige zangeres uit Los Angeles zou met dit album wel eens een grote stap kunnen gaan zetten. Het is nog altijd bijzondere freakfolk voor liefhebbers van uit de vergetelheid geredde zangeressen als Linda Perhacs en Vashti Bunyan, maar dan ‘gewoon’ gemaakt in 2015 en met de helderste melodieën die ze ooit schreef. Betoverend album.

2. (2) Kurt Vile – b’lieve i’m goin down... (album)
Net als zijn voorgaande werk is ook b’lieve i’m goin down... van Kurt Vile weer een langzame sluiper vol hypnotiserende, meanderende slackerrockliedjes. Vorige week nog aanvoerder van de Checklist en Album van de Week, deze week nog eens op repeat.

3. (-) Drake & Future – What A Time To Be Alive (mixtape)
“Sixty naked bitches no exaggeration”, rappen Drake en Future op Change Locations. Ze zijn in de stripclub, en moeten naar de volgende omdat ze alle flessen champagne hier al hebben opgekocht. De twee dropten de vorige week plotsklaps een gezamenlijke mixtape, een zegeronde na de platen waarmee de twee high-profile rappers eerder dit jaar afzonderlijk al de hitlijsten aanvoerden. Zo goed als If You’re Reading This It’s Too Late of DS2 is deze niet, maar chemie tussen de twee is er wel degelijk.

4. (-) Sufjan Stevens live in Carré
Afgelopen woensdag en donderdag stond de Amerikaanse folky Sufjan Stevens in een stijf uitverkocht Carré, en daar ‘bleek hij gelukkig maar een mens’, concludeerde 3voor12-redacteur Ralph-Hermen Huiskamp. Zijn laatste album Carrie & Lowell kwam uitgebreid aan bod, en kreeg een geweldige meer elektronische uitvoering.

5. (-) Ought – Sun Coming Down (album)
Iedere generatie blijft er weer behoefte aan jongens die jaren aan opgekropte angst, woede en verveling vertolken. De Canadese postpunkgroep Ought doet dat heerlijk op tweede album Sun Coming Down (op de Luisterpaal), inclusief goede hooks, exotische maatsoorten en dissonante gitaren.

6. (-) Weval – It’ll Be Just Fine/Grow Up (EP)
In aanloop naar ADE brengt 12van3voor12-talent Weval een nieuwe EP uit op het Duitse Kompakt-label. Ook nu weer horen we prachtige, melodische techno die net zo geschikt is voor de koptelefoon als op de dansvloer, maar de jazzy drumpartij op A-kant It’ll Be Just Fine verraadt ook de invloed van... Radiohead.

7. (-) Ryan Adams – 1989 (album)
Eindelijk staat 1989 op Spotify. Nee, niet in de versie van Taylor Swift, maar door Ryan Adams. Hij toverde het toch al fenomenale popalbum om tot een ouderwetse gitaarrockplaat met snaredrums die verdrinken in de galm. Het mooiste aan het coveralbum? De eindeloze hoeveelheid thinkpieces die het heeft veroorzaakt. Onze favorieten zijn deze van NPR over Taylor Swift als ‘ziel’ van Ryan Adams, en deze van New Statesman over Taylor Swift en mansplaining.

8. (-) Spaceandtime – Desert Breath EP
Aron Friedman en Eric de Man brachten een nieuwe EP uit met hun alterego Spaceandtime: inderdaad behoorlijk kosmische elektronica, in een donkere tunnel richting het einde van de nacht, met een vleugje Darkside.

9. (-) Sef – Ze Zeggen (single)
Op 9 oktober brengt rapper Sef zijn album In Kleur uit, daarvan is dit de tweede single: Ze Zeggen, een zomers en (bewust?) wat nietszeggend liedje. “Ze zeggen dat ik zo moet doen, terwijl het niet is wat ik wil. Ik doe helemaal niks.”

10. (-) Dungen – Alles Sak (album)
Als je van psychrock en Zweedstalige popliedjes houdt (en wie doet dat niet?!), dan ga je Alles Sak van Dungen (op de Luisterpaal) weer te gek vinden. Jack White is al fan en Jacco Gardner nodigde ze uit voor de aanstaande editie van Le Guess Who?. Een heerlijk exotische mix van panfluiten en razende gitaarlijnen.

11. (-) Little Simz – A Curious Tale of Trials + Persons (album)
Pitchfork en Kendrick Lamar zijn al fan van deze 21-jarige Londense rapper (‘She might be the illest doing it right now’, aldus Kendrick). Op haar debuutalbum horen we grime, dub en soul, maar vooral ontzettend veel vuur en eagerness.

12. (-) Fresku – Angst (videoclip)
“Theo van Gogh is m’n held niet, Pim Fortuyn is m’n held niet”, rapt Fresku op Nooit Meer Terug-bonustrack Angst. Vrijdag bracht hij de videoclip ervan uit, een minder unieke dan zijn voorgaande, maar met een des te sterkere boodschap.

De 3voor12 Checklist is samengesteld door Timo Pisart, Willem van Zeeland, Silvy Broeren, Atze de Vrieze, Roosmarijn Reijmer, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Ingmar Griffioen, Cécile van Wijnsberge, Menno de Meester, Erik Zwennes, Matthijs Kuiper, Sander Kerkhof, Christiaan Walraven, Menno Visser en René Passet.