3voor12 Checklist (week 15): o.a. Tame Impala, Rats On Rafts en Carly Rae Jepsen 3voor12 Checklist (week 15): o.a. Tame Impala, Rats On Rafts en Carly Rae Jepsen

Elke week de beste nieuwe muziek

, Cécile van Wijnsberge

3voor12 Checklist (week 15): o.a. Tame Impala, Rats On Rafts en Carly Rae Jepsen

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Ja, dat lees je goed. Tame Impala en Rats On Rafts zijn zeker mooie maar geen verrassende namen om bovenaan de Checklist te lezen, maar... Carly Rae Jepsen? Zijn we wel goed bij ons hoofd? Oh jazeker! Hieronder lees je waarom we haar nieuwe track All That wél lekker vinden, en ontdek je nog meer van de beste nieuwe muziek deze week, met o.a. Metz, het hiphopcollectief New Wave, Balthazar en Sufjan Stevens.

1. (-) Tame Impala - Cause I'm A Man (track)
Met afstand de track van de week, deze nieuwe van Tame Impala, en perfect voor het spontaan verschenen lenteweer. Een paar weken terug waren we al fan van nieuwe track Let It Happen, en ook Cause I’m A Man haalt moeiteloos de top van onze Checklist, met z’n groovy baslijn en hypnotiserende refrein. Cause I’m A Man is de eerste officiële single van het deze week aangekondigde album Currents.

2. (9) Rats On Rafts - Tape Hiss (album)
Was debuutalbum The Moon Is Big nog behoorlijk 'catchy' te noemen, op opvolger Tape Hiss laat de Rotterdamse new wave- en post punk-band het noisy achterste van zijn tong zien. Af en toe lijkt de band te verdrinken in dat gesis op cassetteband, maar vaker is Tape Hiss bijzonder spannend en intens.

3. (-) Carly Rae Jepsen - All That (track)
Pardon? Carly Rae Jepsen? Diezelfde dame die je zomer van 2012 heeft verpest (of juist gemaakt) met het onontkoombare Call Me Maybe? Ja, die ja. Alleen heeft ze nu een keigoeie ‘80s slow jam gemaakt. Hoe dan?! Nou, ze heeft ‘m niet in haar eentje geschreven, maar samen met Dev Hynes alias Blood Orange. Het resultaat is een stukje Cyndi Lauper, een beetje Bonnie Tyler en jawel, ook best wel een flinke scheut Prince.

4. (-) Metz - Spit You Out (track)
Goed, als je dat Carly Rae-momentje toch even lastig vond hebben we ook nog iets héél anders voor je: deze onverschrokken, hypernoisy track van Metz. Alles gilt en schreeuwt, en die alsmaar terugkerende riff is ijzersterk. Niks geen Bonnie Tyler, Spit It Out heeft meer te danken aan de erfenis van Nirvana.

5. (-) Burger World: Netherlands (mixtape)

Het Californische cassettelabel Burger Records (Fat White Family, Curtis Harding, Froth) is dikke vrienden met de Eindhovense mannen van Mozes and the Firstborn, en die zijn weer vrienden met een heleboel andere toffe mensen in de Nederlandse alternatieve muziekscene. Zo ontstond het idee voor de eerste Burger World mixtape, een verzamelaar op cassette met daarop Burger’s favoriete Nederlandse acts. Zo vind je op de tape natuurlijk Mozes zelf, maar ook traumahelikopter, zZz, Jacco Gardner en Alamo Race Track. En nog een hele hoop meer, want alles bij elkaar zijn het wel twintig tracks. Een dwarsdoorsnede van het Nederlandse indielandschap dus. Luister de Burger World: Netherlands mixtape nu op de Luisterpaal!

6. (-) New Wave - New Wave (album)
Vorige week waren we al fan van Dikke Gun, een van de eerste tracks van deze monstercoalitie van verse rappers. Het New Wave-collectief is Ronnie Flex, Lil Kleine, Bokoesam, Jonna Fraser, Jack Chiraq, D-Double, Lijpe… We kunnen nog wel even doorgaan met de lijst jonge rappers en producers die label Top Notch tien dagen met z’n allen op Schiermonnikoog zette. Dit album was de uitkomst van het project. New Wave is soms een beetje vreemd, maar vrijwel altijd lekker. Lees hier een interview met Lil' Kleine, Bokoesam en Lijpe over New Wave.

7. (-) Sam Smith - Lay Me Down (Flume remix) (track)
Nog zo’n naam die je in de gemiddelde door bittere puristen samengestelde Checklist niet zo vaak tegen komt: Sam Smith. Maar de Australische producer/dj Flume heeft van Lay Me Down dan ook wel iets heel anders gemaakt. Deze remix is net zo felgekleurd als de met verf bespatte cover art, met een heleboel onverwachte bochtjes en schijnbewegingen.

8. (4) Balthazar - Thin Walls (album)

Een nieuw album van de Belgische indierockband Balthazar! Ze hadden "geen enkele privacy", zaten elkaar constant op de lip en kwamen zo tot album nummer drie: Thin Walls, over die dunne muren waardoorheen ze alles konden horen. Het is weer een typische Balthazar-plaat met kale arrangementen, af en toe een strijker en natuurlijk die heerlijke luie praatzang.

9. (12) Marching Church - This World Is Not Enough
We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar vond je het laatste werk van de Deense punkband Iceage nog wat te toegankelijk? Frontman Elias Bender Rønnenfelt brengt nu ook een soloalbum uit, waarop hij als een dronken koning door zijn liederen zwalkt.

10. (5) Sufjan Stevens - Carrie & Lowell (album)
Volgens velen is Carrie & Lowell het allerbeste album van Sufjan Stevens, de folkmuzikant die ook al zulke hoge ogen gooide met het rijkgeorkestreerde Illinois, het knotsgekke The Age of Adz en het intieme Seven Swans. Carrie & Lowell, over zijn moeder en stiefvader, is in ieder geval zijn meest emotionele en persoonlijke plaat. Zijn moeder was schizofreen en stierf aan kanker, zijn stiefvader speelde ondertussen een belangrijke rol in het leven van de jonge Sufjan. Prachtig album, maar ons advies: hou een zakdoekje bij de hand. Het nieuwe 3voor12 Album van de Week!

11. (-) George FitzGerald - Full Circle feat. Boxed In (track)

George FitzGerald is dj, producer en labelbaas van ManMakeMusic, geboren in Engeland en woonachtig in het Mekka van de electronische muziek, Berlijn. Full Circle is de eerste single van zijn aankomende debuutalbum Fading Love. De track, met vocalen van Boxed In, valt in dezelfde categorie als de etherische, intieme deep house van Caribou, en heeft hetzelfde vleugje pop.

12. (-) Waxahatchee - Ivy Tripp (album)
Ivy Tripp is het derde album van de 26-jarige Katie Crutchfield onder de naam Waxahatchee. Het album staat vol grungy, lo-fi ‘90s rock, en wordt alom geprezen om Crutchfield’s innovatieve songs en het warme, rauwe geluid. Ivy Tripp is open, eerlijk en kwetsbaar, maar tegelijkertijd enorm sterk. Muziek waar je stoere oppas naar luisterde terwijl ze sigaretjes rolde op de bank die je moeder net had gestofzuigd.

Deze Checklist is met natte vinger samengesteld met inbreng van:
Rene Passet, Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Sjoerd Huismans, Norbert Pek, Christiaan Walraven, Derek van Winsen, Silvy Broeren, Matthijs Kuiper, Willem van Zeeland, Atze de Vrieze, Cécile van Wijnsberge, Ralph-Hermen Huiskamp, Menno Visser en Sander Kerkhof.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12