3voor12 Checklist (week 8): o.a. Blur, Jacco Gardner en Kanye West

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Het Chinese nieuwjaarsfeest wordt dit jaar opgeleukt door nieuws over een nieuw Blur-album, dat geheel in Chinese stijl zal zijn. Magic Whip gaat de langverwachte plaat heten. Op de cover zien we een neon-ijshoorntje omringd door Chinese tekens en Blur bracht een karaokevideo uit bij Go Out. Wat was er deze week nog meer hip, nieuw, fris en hitgevoelig? Onder meer de nieuwe Jacco Gardner – tóch met zang – en een bijzondere performance van Kanye West.

1. (-) Blur – Go Out (track)
12 jaar lang hebben de fans erop moeten wachten, maar nu is het eindelijk zo ver: een nieuw album van Blur! Donderdagochtend werd al aangekondigd dat er belangrijk nieuws rondom Blur zou komen. Snel genoeg was de albumhoes met Chinese tekens vertaald: Blur – Magic Whip bleek er te staan. Op een persconferentie in een Chinees restaurant in Londen met BBC-dj kondigde de de band definitief het nieuwe album aan, en dropte meteen het eerste nummer Go Out (inclusief toepasselijke karakoke-video). En die track klinkt heerlijk old-school Blur. To the lo-o-o-o-ocal!

2. (-) Jacco Gardner – Find Yourself (track)
Even dachten we donderdag dat Jacco Gardner met een instrumentale nieuwe single kwam. Maar het bleek om een verkeerde versie te gaan, per abuis op Soundcloud verschenen. Toch was in de instrumentale versie van het nummer de kwaliteit ook al duidelijk, al deden de coupletten wat kaal aan. Mét zang kwam het helemaal goed: Find Yourself is een veelbelovend nieuw begin voor Gardner met nieuwe band. De Hoornse barokpopper gaf bovendien een exlusief interview aan 3voor12, waarin hij vertelde over de invloed van ‘library music’ uit begin jaren ’70 op zijn aankomende tweede plaat.
 
3. (-) Kanye West @ Saturday Night Live 40 (video)
Kanye West deed in iets meer dan 5 minuten een fraaie medley bij het veertigjarige jubileum van Saturday Night Live, bestaande uit oudje Jesus Walks en nieuwe tracks Only One and Wolves. Paul McCartney was er helaas niet bij om de toetsen in autotuneballad Only One te verzorgen, wel werd de rapper vergezeld door Sia en Vic Mensa op de live-primeur van Wolves. En natuurlijk is er lang nagedacht over de performance, let op de griezelige contactlenzen die voor een scherp contrast met de fel-witte verlichting zorgen. Vandaag kondigde West aan dat zijn nieuwe album voor 80 procent af is en een verrassingsrelease gaat krijgen

4. (-) Seinabo Sey – Younger (single)
De Zweedse zangeres Seinabo Sey maakte op Eurosonic indruk in het Grand Theatre, haar single Younger is momenteel een grote hit aan het worden – net als overigens de remix van Kygo. Beginnend als kalme orgelballade komt de échte hook in het refrein, als de regel ‘younger, younger, younger’ teruggekaatst wordt als elektronische sample. Wanneer gaan we Seinabo Sey weer in Nederland tegenkomen?
 
5. (5) Janne Schra – Ponzo (3voor12 Album vd Week)
De zonnig gele hoes verraadt het al: Janne Schra wilde nu eens een vrolijke plaat maken. Ze nam Ponzo samen met vriend Torre Florim (De Staat) thuis op. Een ode aan de positiviteit moest het worden, aan blij zijn met wat je hebt. Eerste single Everything I Do, Ooh Ooh is inderdaad een onvervalst vrolijk popdeuntje. De melancholie is bij Janne echter nooit heel ver weg, en is dus ook op Ponzo te vinden. Nu verkozen tot 3voor12 Album van de Week.

6. (10) Drake – If You’re Reading This It’s Too Late (mixtape)
Verrassing! Vorige week deed Drake een Beyoncé en dropte hij zomaar zijn nieuwe project If You’re Reading This It’s Too Late. Officieel heet het een mixtape, maar het lijkt wel heel erg op een volledig album met een indrukwekkende zeventien tracks en verkrijgbaar via iTunes. Lil Wayne, Travi$ Scott en PartyNextDoor lenen zich voor features.
 
7. (-) Sufjan Stevens – No Shade in the Shadow of the Cross (track)
Sufjan gaat terug naar de basis op zijn nieuwe track No Shade in the Shadow of the Cross. Een puur folkliedje zonder opsmuk en elektronisch geëxperimenteer. Je hoort zelfs een rivier ruisen op de achtergrond. Klinkt misschien een beetje té hippie op basis van de beschrijving, maar het is een prachtig verstild liedje om meteen bij weg te dromen. 30 maart verschijnt zijn nieuwe plaat Carrie & Lowell, het is de bedoeling dat het hele album deze kant op gaat.
 
8. (-) METZ – Acetate (track)
De Canadezen van Metz zijn terug met een ouderwets beukend nummer inclusief geweldige videoclip (doet een beetje denken aan de Blur-video). 'Not the video', staat er overigens bij (?) Hoe dan ook, even vier minuten heerlijk beuken. Herinneren jullie je deze sessie trouwens nog, die de band op Le Guess Who? gaf in het Mirliton Theater? 
 
9. (-) Róisín Murphy – Gone Fishing (track)
Spannende, slepend langzame nieuwe song van Róisín Murphy (bekend van Moloko). Zoals mede-checklistsamensteller René Passet het uitdrukt: “Ze is terug, de onbetwiste discodiva van de jaren nul. Die na het zien van de documentaire Paris is Burning (over de “ball culture” in New York, red.) ineens voer genoeg had voor een opvolger van Overpowered.”
 
10. (-) Crocodiles – Crybaby Demon (track)
“It is the sound of helado and cervezas; bottles smashing against heads in Cuauhtémoc bat-caves”, zeggen ze zelf. Garagepunkband Crocodiles uit San Diego is terug met een psychedelische nieuwe song die ook wat Latino-invloeden verraadt: de band woonde een tijdje in Mexico City en dat hoor je terug in de percussie. De eerste single van het te verschijnen nieuwe album Boys.
 
11. (-) The Avener ft. Ane Brun -​ To Let Myself Go (track)
De Noorse zangeres Ane Brun zingt op de nieuwe track van de Franse deephouseproducer The Avener (het nummer is afkomstig van diens nieuwe plaat The Wanderings Of The Avener). In de woorden van 3voor12’s Menno Visser: “Melancholische disco galore van meerhitwonder.”
 
12. (-) Palmbomen II – Carina Sayles (video)
Palmbomen is terug, niet alleen met een (enigszins) andere naam, maar ook met een nieuwe sound. Maar laat je niet verwarren door het begin van zijn nieuwe video: het is gelukkig geen new age geworden. Wel wat minder poppy. Eigenlijk is Palmbomen II een soort zijproject, zoals de producer eerder tegen 3voor12 vertelde: “Het is een soort grap, maar ook niet. Ik wilde muziek maken voor mijn dj-sets. Dat is anders dan mijn eigen muziek. Het is wat donkerder, minder pop.”

De checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld met de inbreng van: Sjoerd Huismans, Ingmar Griffioen, René Passet, Christiaan Walraven, Norbert Pek, Willem van Zeeland, Cécile van Wijnsberge, Ralph-Hermen Huiskamp, Erik Zwennes, Menno Visser, Roosmarijn Reijmer en Atze de Vrieze.