3voor12 Checklist (week 3): o.a. Eurosonic, Django Django en Belle and Sebastian

Iedere week de beste nieuwe muziek

Tim van der Steen ,

3voor12 is op Eurosonic Noorderslag, vanzelfsprekend zien we dit veelvuldig terug in de Checklist. Er gebeurt natuurlijk nog veel meer muzikaals buiten Groningen om. Zo is de nieuwe plaat van Mark Ronson uit, kwamen Purity Ring en Django Django met een nieuwe single en kwam de debuutplaat van Ghost Culture uit.

1. (-) Afterpartees – Glitter Lizard (album)
Op één in de Checklist deze week: Glitter Lizard, het debuut van Afterpartees, de leukste gitaarband van Nederland. Garagepop met bravoure van de band rond Niek Nellen uit het Limburgse Horst.

2. (-) Mark Ronson – Uptown Special (album)
Uptown Special is de vierde langspeler van sterproducer Mark Ronson. Singles Daffodils met Tame Impala's Kevin Parker en Uptown Funk met Bruno Mars waren al los en belandden eerder in de Checklist, nu is dan het hele album daar. Op het album staan onder meer samenwerkingen met Stevie Wonder, Andrew Wyatt en Mystical. Op de Luisterpaal.

3. (-) Viet Cong – Viet Cong
De overgebleven leden van Women uit Canada zijn een nieuwe band gestart: Viet Cong. De debuutplaat is nu uit en staat vol grillige industrial, kraut- en noiserock. Viet Cong is 3voor12 Album van de Week.

4. (-) Jake Isaac op Eurosonic
Op Glastonbury bracht Jake Isaac zijn EP uit met daarop single Long Road die eerder in de Checklist belandde. De Brit speelde op Eurosonic in een overvolle Vera en deed dat geweldig. Geen band, alleen Isaac met zijn warme soulstem en mooie liedjes. Deze man gaat het maken. Was je er niet bij? Dan heb je mazzel want we hebben de show opgenomen.

5. (-) Belle and Sebastian – Girls In Peacetime Want To Dance (album)
Op Girls In Peacetime Want To Dance slaan Belle and Sebastian een nieuwe weg in. Nooit eerder maakten zij zulke popgeoriënteerde muziek, inclusief opvallende synthpop hooks, zonder het indie geluid te verliezen.

6. (-) Purity Ring – Begin Again (single)
Debuutplaat Shrines van het Canadese duo Purity Ring stamt alweer uit 2012. Nu is er een nieuwe single, Begin Again: een plezierige mix van grime en dromerige pop.

7. (2) Panda Bear – Panda Bear Meets The Grim Reaper (album)

Panda Bear stond al eerder in de checklist met de single Mr. Noah. Dat indieliedje – psychedelisch, ruimtelijk en heerlijk vaag – was de opmaat naar de vijfde soloplaat van Panda Bear (verder uiteraard bekend van Animal Collective), waarop hij blijkbaar op zoek gaat naar Magere Hein. Dat album volgt weer grotendeels dezelfde opzet (ander catchy hoogtepuntje: Boys Latin) en is vandaag uitgekomen. Helaas een strikte no streaming policy, dus geen luisterpaal. Categorie beetje vreemd, wel heel lekker.

8. (-) Seinabo Sey op Eurosonic
De Zweedse R&B zangeres pakte op Eurosonic het publiek van Grand Theatre volledig in. Zoals collega Sjoerd Huismans omschrijft: “Ze zingt met haar lage stem vooral popnoirachtige pianoballads, die door drie bandleden worden aangevuld met diepe beats en andere minimale elektronica. Een mysterieuze sfeer is het resultaat. Ergens tussen North Sea Jazz en Pitch in, als het ware.”

9. (-) Django Django – First Light (single)
Deze lente moet er een nieuw album van Django Django verschijnen. First Light is daarvan de eerste single, toepasselijke titel ook. Het is wat we van de Britten gewend zijn: slimme artpop. First Light neigt naar melancholie met een seventies gevoel, wij zijn alvast benieuwd naar de rest van het album.

10. (5) Rae Sremmurd – Sremmlife (album)
Rauwe maar toch ook poppy southern (t)rapplaat van Rae Sremmurd, een duo uit Mississippi. Eerder scoorden ze al hits met No Flex Zone (ook op het album), die hard ging nadat hij geremixed werd door Pusha T en Nicki Minaj. Ook No Type werd al eerder uitgebracht. De rest van de plaat blijft daarbij niet achter en dat is maar goed ook: Rae Sremmurd bombardeerde zichzelf al tot leider van een nieuwe generatie rappers die lak heeft aan hokjes en grenzen.

11. (-) The Staves bij 3FM op Eurosonic
De folkzusjes van The Staves kwamen langs in de 3FM studio aan de Grote Markt in Groningen. Zij speelden daar materiaal van hun door Bon Iver geproduceerde tweede album: Mierzoete folkpop en close harmony. 

12. (-) Ghost Culture - Ghost Culture (album)
De nieuwste aanwinst op het Phantasy Sound label van Erol Alkan: Ghost Culture. De Engelse producer debuteert met een duistere winterplaat met veel warme electro, acid en psychedelica. Met hoorbaar veel liefde in de productie, waarvoor Alkan zelf tekende. Groeiplaatje op de Luisterpaal.

Deze Checklist is met natte vinger samengesteld met inbreng van: Gijsbert Kamer, Norbert Pek, Timo Pisart, Sjoerd Huismans, Rene Passet, Ingmar Griffioen, Menno Visser, Erik Zwennes, Christiaan Walraven, Sander Kerkhof, Atze de Vrieze, Bas van Duren, Willem van Zeeland, Matthijs Kuiper, Sander Hoogendoorn