3voor12 Checklist (week 14): o.a. Jamie XX, Opgezwolle en Nick Höppner 3voor12 Checklist (week 14): o.a. Jamie XX, Opgezwolle en Nick Höppner

Elke week de beste nieuwe muziek

, Timo Pisart

3voor12 Checklist (week 14): o.a. Jamie XX, Opgezwolle en Nick Höppner

Elke week de beste nieuwe muziek

Timo Pisart ,

Wat zijn de tracks en albums die je deze week écht gehoord moet hebben? Deze week in de 3voor12 Checklist staat Loud Places xx op 1, die fantastische single van Jamie xx die zomaar de zomerhit van de alternatieve dance zou kunnen worden. Verder nieuwe muziek van de Berlijnse housesoftie Nick Höppner, het derde album van de Belgische indierockers Balthazar en een stukje nostalgie met de 'reünie' van Opgezwolle.

1. (2) Jamie xx - Loud Places (track)
Voor de tweede week in de 3voor12 Checklist: Loud Places. De Can't Do Without You van deze zomer? Met de eerste échte single van zijn langverwachte solodebuut In Colour zou Jamie xx zomaar de festivalhit van het jaar kunnen scoren. Het is een heerlijke emo-fluister-track dat vanuit achtergrondrumoer een extatisch refrein binnenrolt. Inclusief zang van The xx-frontdame Romy Madley-Croft!

2. (-) #Opgezwolletotnu (show)
Goed, een echte Opgezwolle-reünie mogen we de greatest hits-show van Rico, Sticks en A.R.T. (zonder beatmaker van het eerste uur Delic, dus) in Hedon Zwolle afgelopen vrijdag niet noemen, maar vooruit: "The closest you can get tot een Opgezwolle-show". Ze verkochten binnen een uur tweemaal het Zwolse podium uit en zetten het in de fik voor alle tjappies en mammies. De festivals zouden wel gek zijn deze show niet binnen te halen. NK hiphopgeschiedenis hier in een Spotify-playlist met 30 tracks.

3. (-) Nick Höppner - Folk (album)
"Tussen alle ijzervreters van Ostgut Ton is de Berlijnse houseproducer Nick Höppner de 'softie', de man die zijn beats als kattenpootjes op keukenzeil kan laten klinken, zoals op Paws", aldus onze dancespecialist René Passet. En gelijk heeft ie. Maandag komt het album Folk uit van de manager van Ostgut Ton (het label van Berghain en Panoramabar), en daar staat geen slecht nummer op.

4. (-) Balthazar - Thin Walls (album)
Een nieuw album van de Belgische indierockband Balthazar! Ze hadden "geen enkele privacy", zaten elkaar constant op de lip en kwamen zo tot album nummer drie: Thin Walls, over die dunne muren waardoorheen ze alles konden horen. Het is weer een typische Balthazar-plaat met kale arrangementen, af en toe een strijker en natuurlijk die heerlijke luie praatzang.

5. (-) Sufjan Stevens - Carrie & Lowell (album)
Volgens velen is Carrie & Lowell het allerbeste album van Sufjan Stevens, de folkmuzikant die ook al zulke hoge ogen gooide met het rijkgeorkestreerde Illinois, het knotsgekke The Age of Adz en het intieme Seven Swans. Carrie & Lowell, over zijn moeder en stiefvader, is in ieder geval zijn meest emotionele en persoonlijke plaat. Zijn moeder was schizofreen en stierf aan kanker, zijn stiefvader speelde ondertussen een belangrijke rol in het leven van de jonge Sufjan. Prachtig album, maar ons advies: hou een zakdoekje bij de hand.

6. (1) Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly (album)
Als je de afgelopen weken nog nergens hebt gelezen dat het nieuwe album van Kendrick Lamar een meesterwerk is, dan heb je onder een muzikale steen geleefd. Gaat dat luisteren! Makkelijk is het album niet, dus pak eventueel deze handleiding erbij en lees hier meer over het geluid van de zwarte frustratie in Amerika. Voor de derde week in de 3voor12 Checklist: To Pimp A Butterfly.

7. (-) Action Bronson - Baby Blue (track)
Action Bronson is boos op zijn meisje, en in plaats van zijn gevoelens te verbergen zit hij nu 'piemelnaakt in de Lamborghini'. Luister maar, hij zingt het echt, de rapper uit Queens die vorig jaar zijn majorlabeldebuut maakte met Mr. Wonderful. Daarop staat ook Baby Blue, zowaar geproduceerd door Mark Ronson.

8. (-) D-Double & Lijpe - Dikke Gun (track)
De dikste pokoe sinds Dat Doen We Niet Meer? In ieder geval is Dikke Gun van D-Double uit Vlissingen en Lijpe uit Maarssen een hele sterke track met een bizar abstracte hiphopbeat. Ze maakten de track op Schiermonnikoog, toen ze met de gehele nieuwe generatie rappers een huisje betrokken. Het daaruit voortvloeiende album New Wave komt 10 april uit via Top Notch.

9. (-) Rats on Rafts - Tape Hiss (album)
Was debuutalbum The Moon Is Big nog behoorlijk 'catchy' te noemen, op opvolger Tape Hiss laat de Rotterdamse new wave- en post punk-band het noisy achterste van hun tong zien. Af en toe lijkt de band te verdrinken in dat gesis op cassetteband, maar vaker is Tape Hiss bijzonder spannend en intens.

10. (-) The Miseries - The Miseries (album)
"Wat nou nee?!" Nog zo'n sterke release van eigen bodem: het debuutalbum van Hollandse Nieuwe van de Maand april The Miseries, de garagerockband rondom Tim Knol. Het album staat bomvol rock 'n roll om net zo dronken op te worden als Flipje (!) op de platenhoes, maar er staan bovendien bijzonder pakkende, puntige en ijzersterke liedjes op.

11. (-) FFS - Piss Off (track)
In eerste instantie deed de samenwerking tussen Franz Ferdinand en Sparks behoorlijk wat wenkbrauwen omhoog trekken, maar eigenlijk is het zo gek nog niet: beide bands maken artrock met een knipoog en oor voor gouden melodieën. FF bleek al langer fan van Sparks, dit is het eerste voorproefje van een gezamenlijk album.

12. (-) Marching Church - This World Is Not Enough (album)
We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar vond je het laatste werk van de Deense punkband Iceage nog wat te toegankelijk? Frontman Elias Bender Rønnenfelt brengt nu ook een soloalbum uit, waarop hij als een dronken koning door zijn liederen zwalkt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12