3voor12 Checklist (week 11): o.a. Tame Impala, WTWTA-sessies en Tobias Jesso Jr. 3voor12 Checklist (week 11): o.a. Tame Impala, WTWTA-sessies en Tobias Jesso Jr.

Elke week de beste nieuwe muziek

, Sjoerd Huismans

3voor12 Checklist (week 11): o.a. Tame Impala, WTWTA-sessies en Tobias Jesso Jr.

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Eigenlijk was er maar één track die er deze week toe deed: Let It Happen, de nieuwe Tame Impala. De Australische psychband gaat zowaar de discokant op en dat levert een heerlijke acht minuten durende trip op. Verder mogen de fraaie bungalowsessies die we op De Eemhof maakten tijdens Where The Wild Things Are natuurlijk ook niet ontbreken, net als de ambachtelijke pianoliedjes van crooner Tobias Jesso Jr.

Of luister de Checklist op Spotify

1. (-) Tame Impala – Let It Happen (track)

Het lijkt erop dat Aussie psychrocker Kevin Parker de samenwerking met Mark Ronson (op twee tracks van diens album Uptown Special) ook in zijn eigen band Tame Impala doorvoert. De nieuwe single Let It Happen is zowaar een psychedelische discotrack met de nodige elektronica, die halverwege (na een weirde onderbreking) nog meer richting dance gaat. Wij kijken al uit naar dat nieuwe album komende zomer. 

2. (-) 3voor12 bungalowsessies op Where The Wild Things Are

Voor het eerst dit jaar waren er sessies van 3voor12 op het Where The Wild Things Are festival, uiteraard in een bungalow. En die zijn natuurlijk allemaal terug te kijken. Tot de hoogtepunten behoren onder meer de sessies van Meatbodies en Rats on Rafts die weinig van de aanwezige trommelvliezen heel lieten. Van Death From Above 1979 zou je normaal gesproken ook niet anders verwachten, maar de band had iets heel anders in petto: akoestische gitaar! En dan hebben we het nog niet eens over de soul power van Curtis Harding gehad.

3. (-) Tobias Jesso Jr. – Goon (album) 
We mochten al heerlijk zwelgen in Tobias Jesso Jr. singles als How Could You Babe en Without You. Daar zijn nu nog tien fraaie, ambachtelijke pianoliedjes bij gekomen op zijn debuutplaat Goon. Zo bitterzoet werden ze in de seventies nog niet gecroond door Randy Newman of Billy Joel. Hij had dan ook genoeg om zijn hart over uit te storten: een (aanvankelijk) mislukte carrière als muzikant - 'In LA was ik net goed genoeg om koffie te zetten voor iedereen' - een op de klippen gelopen relatie en een door ziekte getroffen moeder. Het is maar weer eens bewezen dat ellende in elk geval prachtige songs kan opleveren.

4. (-) Sufjan Stevens – Should Have Known Better (track)
Sufjan Stevens kwam een paar weken geleden al een paar keer op rij in de checklist met zijn prachtige nieuwe single No Shade in the Shadow of the Cross, weer eens een puur folkliedje zonder opsmuk en elektronisch geëxperimenteer. Het hele album Carrie & Lowell komt eind deze maand uit en gaat als geheel diezelfde back-to-basics kant op. Het mooiste liedje op de plaat is misschien wel tweede single Should Have Known Better.

5. (-) Applescal – Airports (track)
Producer Pascal Terstappen alias Applescal (naast producer ook labelbaas van Atomnation) is na een paar jaar in Berlijn te hebben gewoond weer terug in Nederland. Het is echter niet echt Berlijn dat je hoort op zijn aankomende nieuwe plaat For (release 18 mei), maar eerder Japan, zo zei hij vorige week tegen 3voor12. De eerste uitgebrachte track is het diepe en melodieuze Airports.

6. (-) Grimes - REALiTi (track)
Grimes leek de weg misschien een kwijt te zijn toen ze haar nieuwe single Go afgelopen zomer uitbracht – eigenlijk geschreven voor (en afgewezen door) Rihanna. Fans reageerden woedend op haar eigen versie, ten slotte een veel commerciëler liedje dan we gewend zijn van de electropopzangeres. Een slechte song was Go geenszins, maar toch trok Grimes zich de kritiek duidelijk aan en begon helemaal opnieuw. REALiTi is evenwel een onafgemaakt nummer van dat teruggetrokken album. Misschien toch een voorbode van wat we van verder nieuw werk mogen verwachten?

7. (-) Muse – Psycho (track)
Er zijn zeker wat kanttekeningen te maken bij die nieuwe Muse: waarom bijvoorbeeld een lyric video uitbrengen bij een song met zo’n infantiele tekst? Hoe dan ook, met zo’n killer gitaarriff kom je overal mee weg en het is goed dat Muse de pure rock weer eens opzoekt. Gezien de samenwerking met producer Helmut 'Mutt' Lange (o.a. AC/DC) is dat ook geen verrassing. Dé Muse-kenner binnen het 3voor12 team is Max Bedeker en hij heeft de track een 7-.

8. (-) Mikal Cronin – ii) Gold (track)

De tweede single die garagerocker Mikal Cronin (bekend van zijn werk met Ty Segall) uitbrengt is weer een heerlijk fuzzy popliedje. De primeur hoorde je woensdag bij 3voor12. Cronin speelt op ii) Gold zowaar een tzouras, een Grieks traditioneel snaarinstrument. Op de plaat moeten we nog even wachten tot 5 mei.

9. (-) DJ Koze - NYC Dub (track)
De nieuwe dansvloervuller van DJ Koze NYC Dub komt alleen uit op vinyl (via Jus' Eds label Underground Quality), maar is gelukkig ook te beluisteren op YouTube. Doe dat dan alsjeblieft wel over een goed geluidssysteem, want dat verdienen de bassen in deze clubtrack van de Duitse dj/producer.

10. (-) Extince – X (album)

Het langverwachte nieuwe album van de grondlegger van de Nederhop is eindelijk uit, verwacht morgen een interview met de Brabantse rapper en check de hele plaat alvast op Spotify. Het is even doorbijten bij de Engelstalige opener, ook al voegt hij er ironisch “van mijn Engelstalig werk was jij ook al jaren fan” aan toe. De Nederlandse teksten zoals in het funky hoogtepunt In De Flow zijn slim en gevat als altijd, verderop zijn er toffe collabs met onder meer Rotjoch. Niet zijn beste werk ooit, hoe dan ook een uitstekende zaak dat Extince terug is.

11. (12) Ata Kak - Obaa Sima (album/cassette)
In de categorie Goud van Oud, omdat deze wel erg lekker, exotisch, opzwepend en niet te negeren is. En vooral omdat de Ghanees Ata Kak veel meer oorschelpen verdient met deze overheerlijke track, waarna we toch die hele, net verschenen Awesome Tapes From Africa release van hem als de sodemieter gaan aanschaffen. Shout out naar tipgever Passetti: "De MOET-JE-LUISTEREN van deze week. De William Onyeabor van Ghana, sort of. Ooit (in 1994) alleen op cassette verschenen, nu ook op vinyl en zelfs op Spotify."

12. (10) Palmbomen II - Palmbomen II (album)
Palmbomen is herrezen, heeft zichzelf hervonden in Los Angeles en komt hier dan met zijn nieuwe album. Ja, of zoiets. Eigenlijk is dit Palmbomen II, een soort zijproject. "Het is een soort grap, maar ook niet. Ik wilde muziek maken voor mijn dj-sets. Dat is anders dan mijn eigen muziek. Het is wat donkerder, minder pop." Wat het ook is: zeer geslaagd, een hele fijne melange waarin we naast de typische tropische sound ook electro en acid om de oren krijgen. En wel dusdanig dat dj Riptide op zoek ging naar de sirene #partyalarm. Ook op de Luisterpaal ja.

De Checklist van deze week is samengesteld door Ralph-Hermen Huiskamp, Ingmar Griffioen, Atze de Vrieze, René Passet, Timo Pisart, Erik Zwennes, Sjoerd Huismans, Christiaan Walraven, Menno Visser, Roosmarijn Reijmer, Matthijs Kuiper en Norbert Pek. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12