Best Kept Secret gaat dit jaar tot 4 uur 's nachts door Best Kept Secret gaat dit jaar tot 4 uur 's nachts door

Bezoekers hebben elke avond de keus tussen minstens twee podia

, Sjoerd Huismans

Best Kept Secret gaat dit jaar tot 4 uur 's nachts door

Bezoekers hebben elke avond de keus tussen minstens twee podia

Sjoerd Huismans ,

Best Kept Secret maakte vandaag bekend dat bezoekers dit jaar tot vier uur ’s nachts door kunnen gaan. Tijdens eerdere edities was het programma op alle podia rond kwart voor twee afgelopen. Niels Aalberts van organisator Friendly Fire kan nog geen nieuwe namen noemen, maar zegt dat het moet komen van crossover-artiesten als Weval en Kiasmos. “Lompe EDM waarbij je met zijn allen staat te wachten op de drop zal je niet snel tegenkomen.”

“We zijn nog naar de precieze tijden aan het kijken, waarschijnlijk wisselt het per dag en per podium”, zegt Aalberts. “Maar het komt erop neer dat elke avond wel minstens twee podia tot drie of vier uur doorgaan. Dus bijvoorbeeld Stage 4 en één tent, of twee tenten. Je hebt dus altijd keuze. DJ St. Paul is bezig met het programma voor Stage 4, dat podium bleek een schot in de roos.”

Naar wat voor programma zoekt Aalberts? “Na elke editie gaan we evalueren: wat was tof, wat werkt? Iedereen was bijvoorbeeld heel enthousiast over de show van Larry Gus vorig jaar om een uurtje of 12 op Stage 5. Aan het einde van de rit speelde hij de hele tent nog eens plat. Met een heel eigen sfeer, geluid en energie. Na afloop bleef het publiek zijn naam scanderen, hij noemde het later zelf de beste show van het jaar.”

Aalberts kan nog geen nieuwe namen noemen, maar zoekt hij artiesten als Larry Gus – iemand die een feestje kan bouwen voor een indiepubliek? “Ik noem dat voorbeeld bewust, maar het is maar één van de overwegingen. We willen dat het avondprogramma logisch voortvloeit uit het dagprogramma. Dus geen pauze-dj’s uit de regio die het in ruil voor consumptiebonnen doen, maar een volwaardige programmering.”

In het verleden stonden nog wel eens ‘moeilijkere’ elektronische namen als Star Slinger en Letherette op BKS, waarop het niet bepaald makkelijk dansen is. Aalberts: “We hebben niks tegen dansen, in tegendeel. Maar het moet muzikaal wel in lijn met overdag liggen. Lompe EDM waarbij je met zijn allen staat te wachten op de drop zal je niet snel tegenkomen. We willen ook geen tweedeling in het publiek veroorzaken.”

Het gaat niet per se om dj’s. “We zoeken ook live-acts met de juiste sfeer. We verwachten dit jaar bijvoorbeeld veel van Weval, dat zou goed later op de dag of in de nacht kunnen. Er gebeurt momenteel veel rond die band, dus ik weet nog niet zeker waar we ze neerzetten. Hetzelfde geldt voor Kiasmos. Jij noemt dat misschien moeilijk - het is ook niet heel four-to-the-floor -  maar wel een act die goed bij ons in de avond past.”

Het hoeft niet eens per se om elektronische acts te gaan. Het eerste jaar van Best Kept Secret (2013) bijvoorbeeld speelde Thomas Azier de derde tent plat, waarna gitaarband Savages daar wonderwel bij aansloot. Aalberts: “Op zaterdag hebben we zelf vrij veel kunnen zien, vrijdag en zondag zijn heel druk. Thomas Azier gaf echt een magische show, hij bracht precies de combinatie die we wilden: elektronisch, heel eigen... Savages speelde daarna, ook waanzinnig. Die wisselwerking was heel bijzonder. De nadruk zal dus wel op elektronische acts liggen, maar het hoeft niet alleen dat te zijn.

Volgens Aalberts moet het nachtprogramma van BKS niet gezien worden als reactie op Down The Rabbit Hole – waar mensen vorig jaar al langer door konden gaan. “Er zijn altijd mensen op het festival die langer door willen gaan, het eerste jaar kregen we die reactie ook al. Het blijkt ook uit publieksenquêtes. Maar Best Kept Secret is voor ons een stappenplan: het eerste jaar hadden we drie podia, het tweede jaar wilden we dus meer doen met de spannende nieuwe dingen die op Stage 3 stonden, bijvoorbeeld de shows van Thomas Azier en Savages. Uit die behoefte is Stage 5 ontstaan. In lijn daarmee zetten we weer een nieuwe stap.” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12