ADE15: Liveblog Woensdag

De redactie doet non-stop verslag

Redactie 3VOOR12: Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Robbie van Zoggel, Jelmer de Haas, Atze de Vrieze, Bas van Duren, Jouko Peters, Jochem Boom, Cecile van Wijnsberge, Timo Pisart, Christiaan Walraven, Willem van Zeeland ,

Go, go, go! Amsterdam Dance Event 2015 is van start gegaan en 3voor12 is er bij. Ook dit jaar doen wij weer verslag vanaf zoveel mogelijk dansvloeren in beeld, tekst en geluid. Slapen is voor afhakers en dus zijn we er vijf dagen lang, 24 uur per dag. BAM! Lees hier ons liveblog van de woensdag en ververs je pagina geregeld. Donderdag om 7.00 uur stappen we over op het Liveblog van de donderdag.

04.07: "Turn off your mind. Turn on the madness." - Nicky Romero & Wildstylez in de Melkweg.

03.57: The Dutch sitdown in de Melkweg?

The Partysquad: "Usually we do this Dutch thing called a sit-down..." Neeeee! "But we're not gonna do that tonight" Pfoe. (Cecile Van Wijnsberge)

03.50: Een avond voor freaks in Studio 80

Het is rustig in de Studio 80 tijdens de woensdagavond van ADE: een avond voor freaks, voor de liefhebbers. De film die vooraf werd getoond in de tweede zaal, gemaakt door Legowelt en Willie Burns, waarin een kwaadaardige schedel uit een beeldscherm kwam gekropen en de heren achterna ging, blijft hangen in de zaal. Orgue Electronique (live) breekt de tent af en doet denken aan Paranoid London, of eigenlijk andersom, maar toch is het te rustig op de dansvloer om te kunnen spreken van een aftrap met vuur en gif. (Jouko Peters)

03.48: Tsepo verandert SoHaSo/Correspondant-borrel in ware houseparty (verslag door Sjoerd Huismans):

3.35: Bewegend lichtplafond en Feest DJ Ruud bij Partysquad @Melkweg

Shoutout naar het bewegende lichtplafond van de Rabozaal. Dat ziet er echt mega awesome uit. Nog meer special guests in de Melkweg: Feest DJ Ruud bij Partysquad. (Christiaan Walraven)

03.13: DJ EZ is master in Chicago Social Club

DJ EZ laat tegelijkertijd de Chicago Social Club springen met snelle cuts tussen nummers. Als een jongleur met platen draait hij binnen vijf minuten van Niggas In Paris via house, bubbling en dubstep naar de recente grimehits Shutdown van Skepta en Shut Up van Stormzy. Er zijn weinig dj's die zo vaardig zijn op de CDJ apparatuur als DJ EZ. Mocht er iemand zijn die hem op dat vlak naar de kroog dreigt te steken, knalt hij er overheen met zijn altijd verrassende maar toch resultaatgerichte plaatkeuze. Meesterlijk. (Christiaan Walraven)

3.00: Andrew Weatherall gaat nog altijd lekker in de Sugarfactory

Ruim 2 uur later en A Love From Outer Space (Andrew Weatherall en Sean Johnston) is nog steeds heer en meester van de dansvloer in de Sugarfactory. Het geluid is verschoven richting de electro met uitstapjes naar French house, maar de impact is onveranderd. De omgekeerde 2CV boven hun hoofd ziet dat het goed is. (Christiaan Walraven)

"Zat er hier niet meer feest in?" @roosmarijn #ade15 #amsterdamdanceevent #amsterdamfrietfeest #feest #friet

Een foto die is geplaatst door timo pisart (@timopisart) op

02.15: Diztortion in de Rabozaal

@hardwell and @martingarrix !!! #hardwell #martingarrix #revealed #edm #bestdjs #edmfamily

Een foto die is geplaatst door Masse Bros. 🇮🇹 (@massebrosdj) op

01.52: Publiek in de Rabozaal

01.43: Toddla T in de Rabozaal

01.08: Oliver Heldens opent met confetti

Oliver Heldens begint met confetti, en het publiek gaat automatisch in hos/heeeehooo-modus.

01.02: Extra reden om naar de Sugar Factory te komen

0.53: Andrew Weatherall in de Sugar Factory

De legendarische DJ Andrew Weatherall draait samen met Sean Johnston als A Love From Outer Space (ALFOS) de hele nacht in de Sugarfactory. Het zijn duidelijke selektors die als ALFOS hun gezamenlijke liefde voor trage disco en hun kennis daarin tot het uiterste benutten. De ondertitel van hun clubavonden in Engeland was niet voor niets "Never knowingly exceeding 122bpm". Too slow to disco? Ik dacht het niet! (Christiaan Walraven)

00.47 Black Coffee in Radion

Black Coffee zorgde eerder op de dag al voor een hoogtepunt met zijn dj-set in Macloud. Vannacht draait hij in Radion. Vorige week besteedden op 3voor12 al aandacht aan Black Coffee in een artikel over de herwaardering van de Afrikaanse dansmuziek en dat lees je hier.
Radion ging vorig jaar tijdens ADE voor het eerst open en we hadden van de week ook een artikel over het 1-jarig bestaan van de club.

00.22: Strenge controles rond het Rembrandtplein

 De controles op Rembrandtplein zijn erger dan op een vliegveld. Overal word je helemaal leeggehaald en tot aan de portemonnee gecontroleerd. "Wat we vorig jaar hadden, willen we niet meer," aldus de beveiliging. Door die controles stonden er vanavond lange rijen bij Air en ABE. (Wijnand Speelman)

23.58 Volle bak bij Sam Feldt in Paradiso

23.36: Sam Feldt in de grote zaal van Paradiso

23.33: Falco Benz heeft een nieuwe liveshow

Falco Benz heeft de primeur van z'n nieuwe liveshow overleefd. Het was nog spannend of de beamers niet zouden neerdonderen, vertelt hij in 3voor12 Radio. "Ik heb niet te hard gesprongen, dus het ging prima."

23.01: Dj's en cocktails in Feijoa

De kleine cocktailbar Feijoa aan het dansen krijgen blijkt geen sinecure voor de dj's van SoHaSo en Correspondant. Tsepo doet het met Tame Impala, Chymera (die hier staat vanwege een remix op Een SoHaSo compilatie) met groovy house en Correspondant- labelbaas Jennifer Cardini zoekt het wat dieper. Nu de beurt aan Man Power. (Sjoerd Huismans)

22.59: Seth Troxler en Tom Trago back 2 back in Mayer Manor

 In de kelder van het extravagante Mayer Manor op de Nes doen Tom Trago en kok/filantroop/dj Seth Troxler vanavond een exclusieve b2b-set. "Er staan vijf keer zoveel mensen op de lijst als er binnen passen!", horen we. Van paniek is echter geen sprake: de gelukkigen roken rustig een peukje en wiebelen al keuvelend en netwerkend heen en weer op de funky plaatjes die het duo voor hen uit de bakken trekt. (Cecile van Wijnsberge)

22.55: Ondertussen heeft Nicky Romero in de Melkweg zijn eigen tequila

22.13 Blaudzun's nieuwe dance project Haty Haty in Paradiso

Vlak voordat de allereerste show van Haty Haty, het nieuwe project van Blaudzun en David Douglas, begint, schalt Boards of Canada vernietigend hard door de kleine zaal. Geen toeval, het eerste nummer klinkt alsof Blaudzun, zoals we hem al kenden, over de desperate beats van Boards of Canada zingt. Dit smaakt naar meer. (Ralph-Hermen Huiskamp)

22.07 Straks Jeff Mills in 3voor12 Radio

Het tweede uur van 3voor12 Radio is begonnen en hierin kun je een interview van Wijnand Speelman verwachten met technokoning Jeff Mills. Hij gaat morgen in het Rembrandthuis nieuwe muziek componeren. Vandaag vertelt ie er vast over in 3voor12 Radio. "Alle mensen op zijn schilderijen kijken naar links, want daar zit het raam in het Rembrandthuis. De tracks zullen dus ook wat zwaarder zijn op links."

21.52 Ondertussen in de hal van Paradiso

 Later vannacht in Paradiso Oliver Heldens. Maar nu in de Kleine Zaal Haty Haty, het nieuwe project van Blaudzun en David Douglas. Hangende schoudertjes bij de sip kijkende merch verkoper van Oliver Helden. Nog drie uur OH-truien proberen te verkopen aan Blaudzun fans. Succes daarmee...

Vanavond in @3voor12 op @npo3fm ook @martingarrix over zijn #HMH avond, #Bieber en meer! #ade15 #3FM

Een foto die is geplaatst door Wijnand (@wijnand3fm) op

21.31: Torus in de Sugar Factory

Bang worden van geremixte nineties hits als Freed From Desire, juichen bij de diepste bass beukers. Het gebeurt bij Torus. Nou ja, in gedachte. Want het is angstvallig leeg in de Sugar Factory. (Ralph-Hermen Huiskamp)

Live in 5 mins! @3voor12 #3FM #ThisIsMyChurch

Een foto die is geplaatst door Rutger Geerling (@rudgrcom) op

21.00: 808, een film over de geschiedenis van de drumcomputer

In de Melkweg draait vanavond 808, een film over de geschiedenis van de drumcomputer. 3voor12's Atze de Vrieze zag hem dit voorjaar al op SXSW en schreef er dit over. Je ziet een foto uit de film met Afrika Bambaataa, een van de vele artiesten die aan het woord komen in deze film, naast figuren als Phil Collins en 2 Many DJ's. Zij vertellen het prachtige verhaal over hoe zij in Belgie tweedehands de drumcomputer bleken te hebben gekocht waarmee Sexual Healing van Marvin Gaye is opgenomen, een van de eerste grote hits met een prominente rol voor de drumcomputer. (Willem van Zeeland)

20:32: Holland bakt

Op de vijfde editie van de DJ cook-off, het openingsdiner van ADE onder het mom van een kookwedstrijd tussen dj's, neemt het Nederlandse duo Shinedoe en 2000 and One het in een internationaal deelnemersveld op tegen o.a. Carl Cox, Kölsch en Joseph Capriati. Ze serveren ons een voorgerecht met gebakken zoete aardappel en rundvlees. (Robbie van Zoggel)

20.27 uur: Sfeer erin, kou eruit

De SoHaSo/ Correspondant showcase in cocktailbar Feijoa begon als gemoedelijke borrel, maar bij de laatste plaat van Nuno dos Santos b2b met SB gooiden de twee het volume maar eens flink omhoog. Dat miste zijn uitwerking niet, bij voormalig Trouw-resisdent Tsepo staat het ramvol en met analoge houseplaten van o.a. Bicep houdt hij de sfeer erin en de kou eruit. (Sjoerd Huismans) 

20.20 uur: Stoppen slaan al door

De avond moet al even onderbroken worden door een stel doorgeslagen stoppen, maar daarna blijkt de eerste van de vijf sets die Black Coffee deze ADE geeft meteen een groot succes. (Christiaan Walraven)

19.53 uur: Data in je zak

“Als we de metadata verplichten en de invoer standaardiseren is de grootste kink uit de kabel tussen artiest en royaltybetaler,” zegt Kurosh Nasseri. De veteraan herhaalt nog maar eens zijn mantra: het draait allemaal om data, data en nog eens data. “Het door streamingdiensten uitgekeerde geld belandt bij de uitgevers, omdat niet duidelijk is wie de uitvoerder en schrijver van een song is.” (Jochem Boom) 

19.48 uur: Spitsuur bij Louie Vega

De beslagen etalage bij house maestro Louie Vega zegt genoeg. Rush Hour is stampend vol. Toch trotseren steeds meer mensen de regen in de hoop nog wat mee te krijgen. Tevergeefs waarschijnlijk. (Ralph-Hermen Huiskamp)

19.06 uur: Hete koffie

Afrikaanse muziek is hot, dat beschreven we vorige week al. De daarin gesproken Black Coffee heeft de talentvolle Da Capo uit Johannesburg meegenomen naar zijn preparty in Macloud voor een setje 'aan de voet van de oude wester'. De sets van Da Capo en Black Coffee zijn tot 21:00 live te zien via be-at.tv. (Christiaan Walraven) 

18.26 uur: Piraterij, lekker goedkoop

Zolang grote maatschappijen modernisering van het verkoopsysteem tegenhouden blijft er vraag naar illegale alternatieven. “Kijk naar Netflix,” zegt Robin van Beek, bestuurslid van belangenorganisatie van indielabels IMPALA, “Zodra je in het buitenland bent, werkt je abonnement niet en moet je teruggrijpen op het illegale Popcorn Time.' Muzieklabels houden het iTunes model in stand omdat ze daarmee de controle denken te kunnen behouden. (Jochem Boom)

18.22 uur: Het Atkins dieet

De 'Evolution of Electronic Music' in 20 platen door Juan Atkins in een uur tijd, dat kan de moeilijke of de makkelijke kant op. De man uit Detroit kiest voor voornamelijk classics met uiteraard veel Kraftwerk, maar ook oude funk van Parliament en de new wave van The B52's, alles voorzien van grappige anekdotes. "Imagine 200 black kids dancing to Rock Lobster in a backyard somewhere in Detroit". Zojuist gedaan. (Bas van Duren)

18.11 uur: ADE in FOAM

Ook voor de deur van diverse Amsterdamse musea wappert een ADE-vlag. Wat valt er te zien? In FOAM exposeert beeldend kunstenaar Anne de Vries bijvoorbeeld met Criticall Mass: Pure Imanence, een film van 9 minuten met imposante bewerkte livebeelden en muziek van Hardstyle festivals als Qlimax en Defqon. Hij laat zich hierbij inspireren op het werk van filosoof Gilles Deleuze. Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, Amsterdam (Robbie van Zoggel)

17.02 uur: Vanavond op de fiets naar de after

Donderdagochtend rijden er tussen 5.00 uu en 8.30 uur geen trams en bussen in Amsterdam. Medewerkers van de vervoersbedrijven staken uit onvrede vanwege een verslechtering van hun pensioen. Mensen die in het centrum zijn en die willen nafeesten in Noord (en vice versa) hoeven zich geen zorgen te maken. De ponten varen gewoon. (3VOOR12)

16:35 uur: Vis op dancefeesten

Een half uur lang krijgt Sea Shepherd-kapitein Alex Cornelissen de tijd om zijn zeeavonturen te delen met de dancescene, maar een link met de muziek blijft uit. Dat merkt ook een bezoeker op die bij het afsluitend kwartiertje vraagt wat de dancescene kan doen. "Geen vis serveren op dancefestivals?," oppert hij. "Bijvoorbeeld," zegt Cornelissen, "maar we kunnen alle support gebruiken en ons kantoor zit hier om de hoek." (Bas van Duren)

15.53 uur: Roos tipt

 Op 3FM geeft onze Roosmarijn Reijmer tips. Welke vijf acts mag je niet missen op ADE15? (3VOOR12)

15.15 uur: Drugs? The Media did it!

Sjoerd Wynia (o.a. AIR) en Aron Friedman (ex-Thump, nu freelance) stellen op het drugsdebat de 'niet zo glansrijke' rol van de media centraal. "Het proces van hoor-wederhoor vindt niet plaats, festivals worden niet gehoord. Kranten komen eerst met een spread 'Hoe krijg ik mijn drugs naar binnen' en gaan dan zitten wachten tot er iets gebeurt." (Sjoerd Huismans)

14.49 uur: Seth Troxler kookt voor daklozen

In samenwerking met Stichting 10,000 Hours bereidt keukenprins dj Seth Troxler een lunch voor daklozen in opvang De Kloof. Troxler: "Ik voel me moreel verantwoordelijk om iets te doen voor mensen die het minder goed hebben. Daarom kook ik vandaag."

Seth Troxler vertelt er vanavond over in 3voor12 Radio bij Roosmarijn Reijmer, tussen 21.00 uur en 0.00 uur. (Robbie van Zoggel)
 

14.24 uur: 'Valt vies tegen van de dancescene'

Op het debat Hebben we een drugsprobleem? spreekt Vera Bergkamp (Tweede Kamerlid, D66) zich uit voor het Amsterdamse 5 pillen-beleid. "De war on drugs heeft niks opgeleverd. Het Amsterdamse beleid van de handelaren aanpakken en de gebruiker voorlichter is juist goed, misschien moeten we het landelijk overnemen." Marijke Shahsavari (gemeenteraadslid CDA) blijft erop wijzen dat drugs nu eenmaal verboden zijn, iets waar vrijwel niemand in de zaal het mee eens is. "Na vorig jaar valt me dat vies tegen van de dancescene." (Sjoerd Huismans)

12.39 uur: Drugsoorlog

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt dat de 'war on hard drugs' keihard moet worden blijven gevoerd. Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer nadat er vragen werden gesteld over het 'vijf pillen beleid' dat Amsterdam - niet alleen tijdens ADE, voert. Volgens Van Der Steur is dat beleid 'wel erg ruimhartig geformuleerd'. Daarnaast wil de minister drugshonden inzetten om dealers op te sporen op feesten. Eerder schreef 3voor12 over de drugsaanpak op ADE15, verwacht vandaag meer hierover. (link) (Sjoerd Huismans)

11.05 uur: Morning Glory!

Nog voor de eerste feestjes en conferenties aanvangen komt organisator Morning Gloryville met een rave op een flexwerkplek aan de Weteringschans. Het concept: kickstart je werkdag met een uurtje dansen. Geen alcohol en drugs, wel hoelahoeps, strandballen en opblaaseenden. Advocaat Lisa en pr-adviseur Marleen, beiden in werkkleding: "Heerlijk om voor je werk te dansen in plaats van yoga of een gym. Wat een goed idee. Nu is het er. In onze eigen stad!" (Robbie van Zoggel)

 

00.00 uur: De Aftrap