ADE15: Een jaar RADION: “We zijn niet zoekende, we doen het gewoon”

Cultureel platform in Nieuw-West maakt zich op voor ADE

Fleur Reuser ,

Wat hebben weekenders, vers gemaakte pizza, zakelijke bijeenkomsten en yoga met elkaar gemeen? Je vindt het allemaal bij RADION. Afgelopen weekend werd het 1-jarig bestaan van deze bijzondere locatie uitbundig gevierd. Van vrijdag tot zondag non-stop dj’s, kunst, workshops, sprekers en optredens. En dat alles helemaal gratis. De ideale opwarmer voor aankomende week, want de programmering tijdens ADE is niet mis, met o.a. Simian Mobile Disco, Leon Vynehall, Surgeon en Zuid-Afrikaan Black Coffee. Wat gebeurt daar eigenlijk allemaal in Nieuw-West?

Het knusse eetcafé van RADION zit opvallend vol voor een woensdagavond, met een divers gezelschap. Een man in overhemd, een groepje kunstenaarstypes en waarschijnlijk wat mensen uit de buurt. Eén van de vijf initiatiefnemers, Staas Lucassen, laat het hele pand zien. Van het restaurant naar de expo-zaal, vervolgens langs de werkplekken van de medewerkers, de trap op naar het hoogtepunt: de clubzaal. Onderweg zijn overal kleurrijke muren. Beschilderd, bespoten, er hebben aardig wat mensen hun artistieke kunsten op losgelaten. 
 
De grote zaal is de voormalig auditorium van het tandheelkundig instituut in Nieuw-West, tegenwoordig broedplaats ACTA. De echte Amsterdammer weet wat dat betekent, Nieuw-West: buiten de ring. De heilige ring A10, waar je als het even kan geen stap buiten zet. RADION heeft het afgelopen jaar evenwel zijn aantrekkingskracht voorzichtig bewezen, en de clubzaal is daar een van de belangrijkste factoren voor. Alleen de traptreden verraden de geschiedenis van de ruimte, verder zijn er massieve betonnen muren, een dubbele vloer, een dikke geluidsinstallatie en nog een verdieping achterin de zaal waar de bar zich bevindt. Het is een indrukwekkende ruimte, maar het scheelde weinig of deze club had nooit bestaan.
 
Rauw en industrieel
“Ik werd in eerste instantie gevraagd om het restaurant te exploiteren, de expo-ruimte zou ik er dan bij krijgen. Het zou vooral een buurtfunctie dienen. Ik twijfelde of ik dat wel wilde.”, vertelt Lucassen. “We keken een beetje rond in het gebouw en ik vroeg: wat zit hier eigenlijk achter? Het bleek een oud auditorium te zijn, een prachtige ruimte met akoestische wanden. Dit moest een club worden, dat wist ik gelijk. Toen ben ik gaan praten met investeerders en de gemeente. Ik ben een kleine ondernemer, maar met veel ervaring. Gelukkig heb ik uiteindelijk het vertrouwen gekregen om RADION op poten te zetten.”
 
Het omgebouwde auditorium is nog niet alles, want tijdens ADE wordt een tweede zaal geopend. Een sneak preview wordt ondanks de werkzaamheden die nog in volle gang zijn gelukkig toegestaan. Mocht je de eerste zaal al kunnen waarderen, dan moet je zeker deze tijdens ADE komen bekijken. Net als de eerste zaal is ook de kleinere tweede rauw en industrieel. Achterin staat een torentje: een chill-stek van waaruit je de zaal kan overzien. “Dit wordt het leukste plekje van de zaal, dat weet je nu al”, zegt Lucassen trots. De ruimte gaat ook dienst doen als bioscoopzaal, nog een tak van sport waar RADION zich binnenkort aan zal wagen. Geen kaskrakers maar juist kleine arthouse films. Dat past perfect in het straatje van RADION.
 
RADION heeft een brede programmering. Zijn jullie nog zoekende of is het een bewuste keuze?
“RADION betekent letterlijk ‘de vijfde dimensie’ en dat is ook onze visie. We proberen mensen te prikkelen met diversiteit, maar spreken met ons brede aanbod toch ook weer één soort doelgroep aan. Het gaat net even een stapje verder allemaal. Wij willen die vijfde dimensie zijn, vernieuwen, experimenteren. De programmering is bewust heel divers, van queer-night tot een optreden van een elektronische band als WhoMadeWho. We willen mensen aantrekken die open-minded zijn. Als ‘t je niet leuk lijkt, kom je niet. Zo simpel is het. We zijn niet zoekende, we doen het gewoon. Op die manier drukken we onze stempel op het uitgaansleven.”
 
Wat heeft anders uitgepakt dan je verwacht had, wanneer je terug kijkt op het eerste jaar?
“Het was op veel vlakken anders dan ik me had voorgesteld. Het project is vrij fors van formaat, met naast de club ook nog het café, de expo en straks ook nog film en theater. Qua organisatie is het vijf keer zo groot als ik gewend was van Pand 14. Betrokkenheid en stressbestendigheid is een vereiste. Daarnaast hadden we ook nog veel gedoe met vergunningen, en de pech dat hier achter een aantal gepensioneerde juristen woont die niet zitten te wachten op een club. De vergunning voor het restaurant kregen we pas een half jaar na de opening. Daardoor liepen we ook een half jaar inkomsten mis waar we wel op gerekend hadden. Dat is pittig. Er komt druk op het team, je moet blijven praten en goed georganiseerd zijn. De vaste exploitatievergunning heeft ook even op zich laten wachten. In het begin moesten de vergunningen per evenement worden aangevraagd. Een behoorlijke klus die niet altijd slaagde, met alle financiële gevolgen van dien. Vandaar ook de gratis weekender om ons 1-jarig bestaan te vieren. Dat hebben we voor een groot deel ook gedaan om iedereen te bedanken die zo hard heeft meegewerkt om RADION tot een succes te maken.” 
 
Wat was het hoogtepunt van het afgelopen jaar?
“Dat was het verkrijgen van de 24-uurs vergunning. Vanaf het begin is het verkrijgen van die vergunning de insteek geweest, als we zouden denken dat we daar geen kans op maakten, waren we hier niet eens aan begonnen. We waren ook zo blij toen dat voor elkaar was. Het is toch een soort bevestiging dat je serieus meedoet met het Amsterdamse nachtleven.”
 
Afgelopen weekend werd voor het eerst de felbegeerde 24-uursvergunning ingezet tijdens de weekender ter ere van RADIONs 1-jarig bestaan. De vergunning wordt na het verjaardagsweekend gelukkig niet in de kast gelegd. Wat kunnen we in de toekomst van RADION verwachten?
“De toekomst zien we rooskleurig tegemoet. De komende tijd zal er regelmatig een weekender op het programma staan. Het begint natuurlijk al met ADE, vrijdag organiseren we een 21-uurs Tresor Berlin marathon met o.a. Surgeon en Jonas Kopp. We zetten onze huidige visie nog minimaal een jaar voort. Dan pas kunnen we echt evalueren of we doelstellingen hebben behaald en of we in de goede richting zitten. Tot die tijd willen we vooral nóg vetter worden.”