De meest veelbelovende Nederlandse albums van het najaar De meest veelbelovende Nederlandse albums van het najaar

Met o.a. Joris Voorn, 2562, Ares en Jett Rebel

, Atze de Vrieze

De meest veelbelovende Nederlandse albums van het najaar

Met o.a. Joris Voorn, 2562, Ares en Jett Rebel

Atze de Vrieze ,

Vanavond wordt in de Tolhuistuin in Amsterdam de 3voor12 Award uitgereikt. Twaalf genomineerden dingen mee om de hoofdprijs. Intussen staan tientallen albums van eigen bodem alweer te popelen om de opvolger te worden van de plaat die nog niet eens bekroond is. Wat zijn de meest veelbelovende Nederlandse releases van het najaar? 3voor12 zocht het voor je uit.

Beginners - September Sunburn (Excelsior, 05-09)
Voormalig Hollandse Nieuwe van de Maand Beginners heeft haar sporen verdiend in onder andere Seedling en Hospital Bombers. Nu die laatste even een gat laat vallen, grijpt Susanne Linssen haar kans. Haar solodebuut (want zo moeten we het zien) is nadrukkelijk geïnspireerd door 90s indie, van Pavement tot Bettie Serveert. Met in de band Marit de Loos (Caesar), Geert de Groot (Scram C Baby) en Maarten Kooijman (Johan) zit het met de ervaring wel goed.
Mieke Stemerdink - Oh Liefde (TopNotch, 05-09)
De zangeres van De Gigantjes, daar gaan we niet automatisch hard van lopen. Maar dit project is wel echt bijzonder. Het doel: een kruising tussen Tante Leen en Billie Holiday. Stemerdink is de vijftig gepasseerd, maar voor deze rol is dat alleen maar een pre. Liedjes over hoeren en mislukte liefdes, soms zelfs een combinatie.Tussen het materiaal vinden we covers van Tante Leen en Billie Holiday (natuurlijk), maar ook nieuw werk door o.a. Guido Belcanto en Huub van der Lubbe. Bijzonder stijlvol uitgevoerd.
Monomyth - Further (Suburban, 19-09)
De Haagse band Monomyth legt de ambities meteen op tafel. Hun tweede album moet een stap verder gaan, en dat lukt met gemak. Hun album bevat slechts vier nummers in 47 minuten en geen zang. Wat je wel hoort: larger than life spacerock, kraut-invloed, psychedelica en stoner. Het album komt meteen in heel Europa uit, en daar ligt natuurlijk de potentie: veel spelen in undergroundclubs en op nichefestivals. Ook dat doen ze met ambitie: de set-up van de band paste begin dit jaar niet eens op het 3voor12-podium op Noorderslag.
Nouveau Vélo - Nouveau Vélo (Subroutine, 29-09)
De Helmondse band Nouveau Vélo verraste vorig jaar met een uitstekend EP'tje bij het prima undergroundlabel Subroutine. Vooral het nummer Like A Sun beviel erg goed. Het trio maakt luchtige surfpop met een shoegazerandje, ooit begonnen in de moestuin van een van hun vaders, wat leidde tot een Moestuin EP en een Courgette EP. Nu dan het debuutalbum. Vier liedjes hebben wij ervan gehoord en die klinken beter (qua opnamekwaliteit) dan we van ze gewend zijn. Ze zijn bovendien bijzonder meeslepend. Laat de rest ook maar komen.

Ares - Road Trip (TopNotch, 03-10)
Terwijl de meeste leeftijdgenoten zich druk maken over of hun zomervakantie wel totally crazy genoeg is, maakt de Bredase tiener Ares een bevlogen rapplaat vol refectieve teksten. Zo wijdt hij maar liefst twee liedjes aan meisjes die zich op Facebook anders voordoen dan ze zijn of zich op het schoolplein verbergen achter een laag make-up. Ares flirt liever met echte meisjes, en met de Mona Lisa, die hij tegenkwam tijdens zijn road trip naar Parijs die de basis van zijn debuutalbum vormt.

2562 - The New Today (When In Doubt, 20-10)
Na een paar jaar focus op zijn alter ego A Made Up Sound is Dave Huismans terug met misschien wel zijn beste 2562-album, en dat terwijl de eerste drie ook al heel goed waren. The New Today is een duistere elektronicaplaat met veel verrassend percussiewerk, met invloeden van techno tot krautrock tot ambient. Beste tracks zijn Vibedoktor en Utopia: het hart van het album en ritmisch het meest uitdagend. Die postcode klopt trouwens niet meer, de Hagenees werkte aan The New Today op reis in New York en maakte hem thuis in Utrecht af.
Jett Rebel - TBC (Sony, 31-10)
Nog voor zijn debuutalbum goed en wel uit kwam, stootte Jett Rebel al door naar Pinkpop, Lowlands en de HMH, een ongelofelijke prestatie die hij tot nu toe vooral bereikte dankzij een extravagante podiumpresentatie. Het muzikale talent is evident, maar de twee EP’s die tot nu toe uitkwamen laten de artiest nog niet op zijn best zien. Het kan overigens ook nog helemaal de verkeerde kant op gaan, want Jett Rebel is een grillig mannetje, dat dingen goed vindt die anderen fout vinden, en die tegelijk zomaar met goede dingen iets fouts zou kunnen doen. Love him or hate him, maar geïnteresseerd zijn wij zeker.
Henny Vrienten - TBC (TopNotch, 07-11)
Dat TopNotch lang niet meer alleen hiphoplabel is, dat weten we inmiddels wel. Na Guido Belcanto, Drs P en Mieke Stemerdink strikte Kees de Koning opnieuw een oudgediende: Henny Vrienten. Het is ongetwijfeld een overblijfsel van het project dat TopNotch een tijdje terug met Doe Maar deed ten tijde van hun Symfonica In Rosso-serie, toen rappers als The Opposites, Gers en Winne met hun werk aan de slag gingen. Dit is geen collabo-plaat, maar een ‘echte’ Henny Vrienten, volgens het label van Spinvis-kwaliteit. Of van Henny Vrienten kwaliteit natuurlijk, want de man heeft zijn sporen zelf ook allang verdiend. De lat ligt hoog. (nog geen materiaal beschikbaar)
 
Joris Voorn - Nobody Knows (Green, 10-11)
Drie jaar geleden al vertelde Joris Voorn dat hij druk bezig was aan zijn album, de opvolger van Future History uit 2004. Een cross-overplaat moest het worden, waar als het even kon Chris Martin op moest meedoen. Maar terwijl de dj-carrière van Voorn maar voortdenderde, lukte het hem maar niet de juiste balans te vinden. Het uiteindelijke resultaat klinkt toch meer four to the floor dan hij destijds dacht, misschien wel op het juiste spoor gezet door zijn onverwachte hitje Ringo van vorig jaar. Een warme, organische plaat dus, tip voor Caribou-fans.
Ronnie Flex - TBC (TopNotch, november)
Hij is zeer populair bij de jongste generatie rapliefhebbers. Ronnie Flex was al de koning van het schoolplein met zijn Youtube-hits, met als bekendste tune Yellow Claw's Nooit Meer Slapen, een heerlijk slechtgaan anthem met een stukje gabber aan het einde. Hij was oorspronkelijk protege, verkeerde daarna veel in het Nouveau Riche-kamp met Boaz, Polska en Jebroer, en tekende bij TopNotch voor zijn album. Reggaetune Zusje (over een chick die hem eerst niet zag staan, nu wel) is niet zo'n party anthem als we van hem kennen. Benieuwd wat we op zijn album kunnen verwachten.

De hele lijst

Nu uit: (een aantal albums check je via de links hieronder op de Luisterpaal)
Broeder Dieleman - Gloria
Beginners - September Sunburn
The Vagary - Salute
Mieke Stemerdink - Oh Liefde
The Veldman Brothers - Livin'By The Day

11-9
Sväva - We Have Just The Life We Want

12-9
Shaking Godspeed - Welcome Back Wolf
Arthur Adam - Magic, Light
Heartsnatcher - triumph without euphoria (Jos van Tol, ex-drummer Jacco Gardner)
Reverse Cowgirls - Bucking

17-9
De Kift - Bidonville
Keizer - Karma

19-9
Monomyth - Further
Herman van Veen - Kersvers
Faberyayo & Vic Crezee - Het Grote Gedoe 2: Angst & Walging  
Fata 'El Moustache' Morgana - Fata 'El Moustache' Morgana
Kong - Stern

22-9 
Mass Electric - Lonely At The Third Floor

26-9
Nouveau Velo - Nouveau Velo
Cirque Valentin - On Pleasure Island
Papa Touwtjie - Gangster en Andere Pokoes (compilatie)

1-10
Aestrid - No Map Or Address

3-10
Ares - Road Trip
The Medics - Choose Your Battle
General Midnight - General Midnight
De Dijk - Allemansplein
Bade - Miracle Wave
Sofie Winterson - Wires
Hadewych Minis - The Truth And Nothing But The Truth
Counter Jib - Mirk & Marvel (met Florian Wolff)

6-10
Emil Landman - Colours And Their Things
10-10
Akwasi - Daar Ergens
Vanderbuyst - At The Crack Of Dawn
Chasing Rainbows - With Henk Jonkers

17-10
Kypski - Wreck Fader
We’ll Make It Right - House
Gallowstreet - Gallowstreet (EP)

20-10 
2562 - A New Today
I.N.T. - Percy La Rock EP

29-10
Joep Pelt - Show Me The Way
Harry Merry - Orama-A-Delic-Palooza-O-Matic 

31-10
Jett Rebel - TBC
Qeaux Qeaux Joans - The Ritual

Oktober (TBC): 
Yellow Claw + Cesqeaux - LEGENDS (Dim Mak)

07-11
New Cool Collective - TBC
Henny Vrienten - TBC (op Top-Notch!)

10-11 
Joris Voorn - Nobody Knows

14-11 
Ronnie Flex TBC
Smalts – In C

21-11
Trip To Dover - Kiss, Fight, Dance (EP)

24-11 
Weval - Easier EP

31-11
Deneuve – Ugly 

TBC
NoizBoiz - Oase
SBMG - Money & Gang (mixtape)
Woods On Fire - Woods On Fire
Anouk - Paradise and Back Again
Ruben Hein - Dressed Up
Feis - Hard Van Buiten Gebroken Van Binnen
Boaz vd Beatz - TBC EP

In elk geval niet in 2014:
Mr Polska, Alamo Race Track, Afterpartees, Janne Schra, Mister & Mississippi, Jacco Gardner.

Tot slot de belangrijkste vraag: JIGGY DJE, WANNEER KOMT HET GROTE PLAATJE?!?!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12