Birth Of Joy 'Made in Rennes', live-album in april Birth Of Joy 'Made in Rennes', live-album in april

Rock-trio doet deel Europese tournee met Triggerfinger

, Ingmar Griffioen

Birth Of Joy 'Made in Rennes', live-album in april

Rock-trio doet deel Europese tournee met Triggerfinger

Ingmar Griffioen ,

Als je even niks hoort van Birth Of Joy is dat doorgaans goed nieuws. Dan zijn de drie jongens meestal als gekken aan het spelen. Dit jaar staat de teller al op 161 shows, een persoonlijk record waarmee weer wat oren geopend zijn. Dat begon al in januari op Eurosonic, waar Birth Of Joy zeven Europese gigs verdiende, de meeste van alle Nederlandse deelnemers. De "Newcomer of the Year" nominatie bij de EU Festival Awards is een logisch gevolg. Meer goed nieuws: de band komt met een live-album, dat in Rennes wordt opgenomen, en gaat van 14 november tot 20 december op een Europese tournee, die vier Zwitserse/Italiaanse data met Triggerfinger bevat. "Als we terugkomen gaan we meteen op Nederlandse wintertour en ook daar hebben we superveel zin in."

Birth Of Joy werd begin dit jaar verkozen tot de 12van3voor12 op basis van het vele harde werk en de liveshow en dat arbeidsethos legt ze nog steeds geen windeieren. Na twee studioplaten lijkt een live-album een logische keuze. "Jazeker. Daarnaast horen we ook van onze grote voorbeelden het liefst live-albums", bekent frontman Kevin Stunnenberg. "We beschouwen onszelf ook als liveband, spelen is wat we het liefst doen. Een live-album is ook een droom. We gaan eind januari openemen in Ubu in Rennes. Daar gaan we een lekkere lange show van maken, spelen we misschien wel 2 uur. We willen genoeg materiaal voor een dubbelalbum. Als alles goed gaat, willen we de plaat in april uitbrengen."

Daar gaan onze die-hard fans compleet uit hun plaat, er zit magie in die tent
Het wordt geen Babalou by Bus (naar debuut Life In Babalou en Bob Marleys legendarische live-album Babylon By Bus), antwoordt Stunnenberg grinnikend.. "Onze titels komen altijd als laatste, dus dat houden we nog even spannend." Hoe zit het dan met die voorbeelden? "Ja natuurlijk Deep Purple - Made In Japan, dat is echt te gek. En Queen Live at Wembley, plus Jimi Hendrix met Band Of Gypsys, die is ook keigaaf. We zijn ook van mening dat als een band cool is, dan moet het live ook goed klinken. Wel spannend, natuurlijk krijgt het een hele andere vibe live." Triggerfingers liveplaat Faders Up 2: Live In Amsterdam al gehoord? "Nee, die moet ik nog horen, zeker voor we met hen gaan spelen." Stunnenberg kan zich voorstellen dat de Belgen Band Of Gypsys als invloed op hun geluid noemen. "Ja ze spelen natuurlijk in dezelfde bezetting en zijn ook superhecht."

Het is vast geen toeval dat de band gaat opnemen in Frankrijk, het land waar de eerste successen geboekt werden? "Nee zeker niet. We speelden in 2012 op festival Transmusicales, dat was ook in Rennes. De boeker van Ubu is ook de man achter Transmusicales. Daar komen echt onze die-hard fans, die Fransen gaan compleet uit hun plaat en er zit een soort magie in die tent. Vandaar dat we dat daar doen. We willen ons eigen team meenemen en er iets moois van maken." De plaat moet voor de Benelux wel op Suburban uitkomen. Voor andere regio's als Frankrijk is de band nog in overleg, het Duitse SPV zorgt voor verspreiding in de rest van de wereld.

Franse avonturen en Newcomer of the Year naast Stromae, Jungle en Royal Blood
Gisteren beleefde de band nog een avontuur in Frankrijk. "We kwamen terug van onze tour en werden we bij de grens aangehoouden door de Franse douane, die ons van de snelweg af begeleidde. Die mannen kwamen op ons af, en vroegen wat we daar deden. 'Waar hebben jullie gespeeld? Rennes?', vroeg de leider. 'Hebben jullie ook op Transmusicales gestaan een paar jaar terug Zijn jullie Birth Of Joy?' Bleek dat hij ons gezien had en ook de cd had liggen thuis. Die andere lui waren ondertussen onze bagage aan het checken en werden meteen dooor hem teruggefloten. Haha, dat maak je niet iedere dag mee."

De nominatie als "Newcomer of the Year" bij de EU Festival Awards was voor de frontman nog wel een dingetje. "Vandaag zijn we ook nog eens op de shortlist voor de finale gekomen. We zitten bij de laatste 10 met Jungle, George Ezra, Hozier, London Grammar en... ik vind het zelf wel een beetje spannend om met Stromae en Royal Blood in hetzelfde rijtje te zitten. Die zitten in heel veel nominaties dit jaar." De uitreiking is in januari op Eurosonic/Noorderslag. "Het is wel tof dat we door zoveel mensen gezien worden. We werken er ook keihard voor, mooi dat we op deze manier worden beloond."

In maart gaat de band niet voor het eerst naar Turkije. "We zijn vorig jaar naar Istanbul gegaan. Een maand voor de rellen en we zaten ook op het Taksim plein, dat is wel apart. Nu gaan we weer voor vier data, ook in Izmir en Ankara. Veel zin in, vorige keer was het echt te gek en hebben we ook een beetje vrienden gemaakt. We hebben een mooie tijd gehad en ik vind persoonlijk Istanbul een van de mooiste steden waar ik ooit ben geweest. Het publiek houdt bovendien wel van een potje rock 'n roll daar."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12