Tien tips voor Pitch Tien tips voor Pitch

Met o.a. FKA Twigs, Richie Hawtin en The Acid

, Ralph-Hermen Huiskamp

Tien tips voor Pitch

Met o.a. FKA Twigs, Richie Hawtin en The Acid

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Nu iedereen weer uit zijn k(onijnen)hole is gekropen na een weekend Beuningen of Spaarnwoude kunnen we ons weer op maken voor een volgend festival. Pitch staat weer voor de deur. Met een vol schema gaat het weer lastig kiezen worden in het Amsterdamse Westerpark. Dit zijn alvast de tien acts waar 3voor12 veel zin in heeft.

Seun Kuti & Egypt 80
Misschien wordt Seun Kuti er onderhand een beetje moe van telkens weer “de zoon van” genoemd worden. Maar wat wil je ook, als je de band van je legendarische vader overneemt. Fela Kuti is een van de belangrijkste Afrobeat-pioniers, en zoonlief gaat vrijdag gewoon verder waar zijn vader gebleven gebleven was. Dikke kans dat Jungle By Night, die zelf zaterdag op het festival staan, vooraan in de hekken hangen bij het concert aangezien zij ook met die sound aan de haal gegaan zijn en in 2011 met Seun Kuti en deze band in Paradiso stonden om diens vader te eren. Mocht je niet tot zaterdag kunnen wachten, en na Kuti al eerder wat Afrikaanse muziek willen horen kun je ook nog even bij Tinariwen langs voor een portie zanderige woestijnblues.

Massive Attack
Het laatste album is al vier jaar uit en was niet eens heel goed, en toch. Het is Massive Attack, de band die triphop standaardwerken afleverde met de albums Blue Lines en Mezzanine. Er schijnt al een poos nieuw werk aan te komen, maar hopelijk worden de klassiekers ook niet vergeten.

George Fitzgerald
Mocht Massive Attack je te bezwerend en traag zijn, dan kun je halverwege ook oversteken naar George Fitzgerald. UK house, garage, af en toe een poppy remix: de Britse producer stuurt je vrolijk dansend de nacht in.

The Acid
Lijkt die zanger van The Acid niet een beetje op die gast van Howling die eerder op de dag al in de Westertent stond? Ja, het is namelijk dezelfde. Zanger RY X staat vrijdag twee keer op Pitch. Bij Howling, de samenwerking met Innervisions man Frank Wiedemann, weet je al wat je kunt verwachten, bij The Acid is het nog spannender. Afgaand op de paar tracks die al verschenen zijn, verwachten we een diep elektronisch geluid. Een beetje in de James Blake hoek, met zang die soms overvloeit in synthmelodieën en andersom.

Theo Parrish
Een live set van Theo Parrish, geen idee wat je daarvan kunt verwachten. Tijdens zijn dj-sets mixt hij met gemak vergeten Chicago-hits over in J Dilla-beats, om vervolgens via een housebanger toch weer bij een stevige jazz track te eindigen. Nu hij met een volle band speelt zal hij iets meer gebonden zijn aan het gerepeteerde repertoire, maar het zal ongetwijfeld nog steeds een eclectische boel worden.

FKA Twigs
De tracks die FKA Twigs vorig jaar uitbracht op diverse EP’s deden het al goed in de blogosphere, maar met het vorige week uitgebrachte Two Weeks zijn de verwachtingen voor haar aankomende album, en optreden op Pitch nog weer wat hoger geworden. Hyper-seksuele, spannende r&b. En mocht je goed gaan op deze sound, dan kun je meteen na het concert doorlopen naar Kelela, die in dezelfde hoek zit.

Todd Terje
Of die lang verwachte plaat van Todd Terje nou echt zo goed was als gehoopt? Mwah. Maar de Scandinavische discokoning heeft genoeg tunes in de zak om een zomerse set te kunnen vullen. Vooraf aan de bar even snel zo veel mogelijk coctails inslaan en je Miami Vice pak aantrekken om het feest compleet te maken.
 

Typhoon
De afgelopen jaren vestigde de Zwolse rapper zijn naam als sterke live act, zijn lang verwachtte tweede plaat ligt vers in de schappenen  wordt overladen met goede kritieken, en hij mag zaterdag alle katers weg spelen met zijn soepele mix van hiphop, funk, soul en meer. De goede man op de goede plek, op het perfecte moment.

Ryan Hemsworth
Typisch zo’n producer waar het al een paar jaar rond gonst, maar die nog steeds niet echt de stap naar een groot publiek lijkt te maken. Trap, hiphop, r&b, Japanse pop, soms zelfs wat tranentrekkende electro. Hij gooit alles in de blender, en bouwt er een aanstekelijk geheel van.

Richie Hawtin
Er zijn dit weekend twee echt grote knallers. Technogoeroe Richie Hawtin aan de ene kant, Nederland – Costa Rica aan de andere. En dan staan ze ook nog eens tegelijk. Je moet zelf dus maar kijken waar je hart harder van gaat kloppen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12