Tien tips voor North Sea Jazz 2014 Tien tips voor North Sea Jazz 2014

Met o.a. Pharrell, OutKast, Robert Glasper, Typhoon en The Daptones

, Timo Pisart

Tien tips voor North Sea Jazz 2014

Met o.a. Pharrell, OutKast, Robert Glasper, Typhoon en The Daptones

Timo Pisart ,

Aanstaande vrijdag begint de snelst-uitverkochte editie van North Sea Jazz, met knallers van namen als Stevie Wonder, Bootsy Collins, Robin Thicke en Nile Rodgers, en heel veel spannends van freejazz tot elektronica. 3voor12 kijkt verder dan de headliners en vist de muzikale krenten voor je uit de pap, hoewel natuurlijk ook OutKast en Pharrell niet in het rijtje mogen ontbreken.

VRIJDAG:

1. Pharrell
Is Pharrell Williams de Nile Rodgers van deze tijd? Rogders speelt zondag op North Sea Jazz ongetwijfeld zijn greatest hits-show onder het mom van "dit zijn geen goedkope covers, maar ik heb ze állémáál zelf geschreven, hè?". Pharrell, sowieso de man van het jaar die zijn handtekening zette onder een hele berg giga-hits, mag datzelfde motto op zijn voorhoofd tatoeëren. Hij putte de afgelopen shows uit zijn héle oeuvre aan toptracks. Op de laatste setlists tellen we o.a. klassiekers Hot in Herre (Nelly), Drop It Like It's Hot (Snoop Dogg), She Wants To Move (zijn eigen N*E*R*D) en Hollaback Girl (Gwen Stefani). En dan wordt het nog knokken wie de recente hits mag spelen op North Sea Jazz: Get Lucky (Nile Rodgers of Pharrell), Can't Rely On You (Paloma Faith) en Blurred Lines (Robin Thicke of Pharrell). Als ze slim zijn, komen Paloma, Robin en Nile ook nog even aanschuiven bij Pharrell, want dat wordt een knaller van een show. Als hij die achterlijke hoed maar thuislaat.

2. Kapok
Eerlijk waar, uw scribent vindt het trio rondom hoornist Morris Kliphuis een van de leukste 'bandjes' die hij dit jaar zag. Verfrissende, speelse en schizofrene liedjes speelt het Nederlandse Kapok, met bizarre wendingen, ontsporende gitaarlijnen die van Marc Ribot hadden kunnen zijn, een mini-drumkit en af en toe filmische toetsen van Kliphuis zelf. Kliphuis zou je kunnen kennen van The Kyteman Orchestra en als arrangeur voor o.a. Lucky Fonz III, Orlando, Bombay Show Pig en Dazzled Kid. In hetzelfde straatje als Kapok, maar al een stuk langer bezig, is The Ploctones van Neerlands meest komische gitarist Anton Goudsmit. Vergeet bij die laatste geen paraplu mee te nemen, want bij de meest onstuimige solo's willen nog wel eens wat klodders spuug meevliegen.

3. Robert Glasper en het Metropole Orkest
Verwacht vooral flarden van Radiohead, Daft Punk, Outkast en Kanye West in de set van Robert Glasper, de pianist en producer die met Black Radio twee jaar geleden nog werd bekroond met de Grammy voor het beste R&B-album. In zijn uitgesponnen jams verweeft en verbindt hij hiphop en jazz met R&B en vocodervocals, en de Smells Like Teen Spirit-cover (!) waarmee hij steevast afsluit, is vele malen dromeriger en sterker dan je zou verwachten. Normaliter met zijn vaste band Robert Glasper Experiment en af en toe een keur aan gastartiesten (van Erykah Badu tot Mos Def en Snoop Dogg), op North Sea Jazz speelt hij met het Metropole Orkest. Als het orkest de vrijheden van Glasper niet in de weg gaat zitten, zou dit nog een hele bijzondere show kunnen worden.

4. Gregory Porter
Niemand heeft de timing van de aimabele soulzanger Gregory Porter. Zijn timbre zit ergens tussen Donny Hathaway en Marvin Gaye, maar de knuffelbeer met kenmerkende pet wordt ondersteund door een typisch jazzcombo en tekstflarden die memoreren aan grote namen uit de afro-Amerikaanse geschiedenis. Zijn shows zijn altijd ontroerend, zo getuige ook onderstaande opname van Into The Great Wide Open 2012.

ZATERDAG:

5. Nick Mulvey
Voor de liefhebbers van fijnbesnaarde, heesfluisterende en dramatische songwriters heb je op North Sea Jazz de tranentrekkende clochard Benjamin Clementine die in de Parijse metrostations speelde, aldaar werd ontdekt en bij Jools Holland werd hij uiteindelijk tot een klein sterrendom gekatapulteerd. Minder emotioneel en voor de liefhebbers van José Gonzalez en Nick Drake is daar Nick Mulvey, de Britse troubadour die naar Cuba ging om het klappen van de zweep te leren. Hoewel zijn stemgeluid soms verdacht dicht tegen dat van Jack Johnson aanschurkt, hoor je in zijn atypische gitaarspel inderdaad wat Cubaanse technieken. Zijn album First Mind werd bij 3voor12 al bekroond tot Album van de Week en onlangs kwam hij nog langs in 3voor12 Radio.

6. Typhoon
Als je niet hebt meegekregen dat Glenn de Randamie alias Typhoon onlangs zijn langverwachte album Lobi da Basi uitbracht, vragen we ons af onder welke steen je hebt geleefd. Lobi da Basi is een prachtige plaat geworden met het hart op de tong en muzikale roots in gospel, calypso, jazz, blues en ragtime, zonder dat de hiphop wordt verloochend. Kortom, hij past perfect op North Sea Jazz, en ook live is de Typhoon-experience een regelrechte sensatie. Zo bewees hij afgelopen weekend nog op Woo Hah! en Pitch, en dit najaar ongetwijfeld op elk festival en in iedere club.

ZONDAG:

7. The Daptone Super Soul Revu
Op één podium de Daptones, Sharon Jones, Charles Bradley en nog veel meer, in een drie uur durende soul-orgie? Holy shit, dat wordt huilen, lachen, janken en blèren bij de allerbeste rhythm and blues en soul over verloren liefdes, pijn, teleurstelling en daar weer bovenop krabbelen. Kortom: wij adviseren een verse zakdoek mee te nemen.

8. OutKast
Het relatief simpele maar ook geniale Hey Ya! bombardeerde ze tot supersterrendom, hun oeuvre vormt een gigantisch eclectisch geheel dat hiphop spannend en opwindend maakte voor hele generaties. Na 2007 viel de act uit elkaar, om begin dit jaar weer bij elkaar te komen, met veel hallelujah-geluiden tot gevolg. Er is al veel geschreven over die reünie van Andre 3000 en Big Boi, ter ere van het twintigjarig bestaan van OutKast. Meest in het oog springende was het stuk over hun allereerste reünieshow op Coachella, die zou zijn geflopt door de opkomst van EDM en de kortere aandachtsspanne van het publiek. Dat zal op North Sea Jazz toch anders liggen, voor een publiek dat ook gerust tien minuten naar een voortjakkerende saxofoonsolo luistert. Geheel drop-vrij. Op papier geeft OutKast de spannendste show van het festival, en pas hun tweede op Nederlandse bodem. Klein aandachtspuntje: het concert valt samen met de WK-finale en  het moet natuurlijk heel raar lopen wil Nederland daar niet spelen. In dat geval schijnt OutKast zelf te mogen bepalen of ze het concert willen verschuiven naar later op de avond.

9. Neneh Cherry + RocketNumberNine
Of nou ja, er is natuurlijk veel meer spannends te zien in Rotterdam dit weekend. Zo doen producers Dorian Concept en Jameszoo het met elkaar op North Sea Jazz, ondersteund door een gitarist en percussionist. Ook speelt Darkside een set die ongetwijfeld compleet anders is dan de stampshow vol vierkwartsmaten die ze afgelopen weekend op Pitch gaven. Het benieuwdst zijn we naar Neneh Cherry, die eerder dit jaar het zware, dissonante elektronica-album The Blank Project maakte met Four Tet. Het deed in niets meer denken aan 7 Seconds en Buffalo Stance. Live vertolkt ze het met Rocketnumbernine, niet altijd even zuiver maar rafelig, donker en dansbaar.

10. SOHN
Van de vele post-James Blake-dubstep-droefsnoeten dreef SOHN in Nederland het snelst naar boven: Christopher Taylor alias SOHN scoorde met Artifice een linksdragende 3FM Megahit en met The Wheel een spookachtige bloghit. Aanvankelijk was hij live nog wat onwennig en saaitjes, onlangs in de Melkweg speelde hij een zielroerende topset.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12