Melkweg reorganiseert: 11 banen weg

Amsterdams poppodium wil ‘weerbaar’ worden

Atze de Vrieze ,

De Melkweg gaat reorganiseren. Het Amsterdamse poppodium zegt te werken aan ‘een toekomstbestendige koers, waarbij de culturele en maatschappelijke bijdrage van het poppodium optimaal is’. Daarbij moeten wel 11 van de 195 medewerkers hun baan inleveren. Om hoeveel FTE het precies gaat kan de Melkweg op dit moment nog niet zeggen.

Als verklaring voor de aangekondigde reorganisatie zegt de Melkweg: “De reorganisatie heeft tot doel de Melkweg voldoende weerbaar te maken in een snel veranderende omgeving. Hierbij is het, tot spijt van de directie, noodzakelijk om een aantal arbeidsplaatsen te schrappen. Dankzij autonome besparingen, die de afgelopen twee jaar reeds gerealiseerd zijn, blijft dit aantal relatief beperkt.” Volgens woordvoerder Jon Heemsbergen doelt de organisatie met die veranderende omgeving op onder meer de economische situatie, de veranderende branche en veranderend consumentengedrag. Verdere analyse is volgens hem te vroeg, maar het betekent volgens Heemsbergen niet dat minder mensen de concerten in de Melkweg bezoeken.
 
Het clubcircuit staat de afgelopen jaren onder stevige druk. Zo zijn er steeds meer festivals bij gekomen, die veel publiek uit de zalen trekken. In Amsterdam is bovendien stevige concurrentie, met poppodia als Paradiso, Bitterzoet en OT301, maar ook grote zalen als Ziggo Dome en HMH.  Onlangs is daar met TivoliVredenburg ook nog eens een grote nieuwe concurrent bij gekomen in Utrecht. Die zaal kampt ook met financiële problemen, maar het complex trok in de eerste maanden al wel meer bezoekers dan gedacht.
 
Het reorganisatieplan van de Melkweg ligt momenteel bij de Ondernemingsraad. Meer details zullen pas na een definitief advies naar buiten gebracht worden.