Transfernieuws: Joey Ruchtie van Rotterdam naar Groningen

Programmeur Rotown en Motel Mozaique naar Oosterpoort

Atze de Vrieze ,

Joey Ruchtie gaat terug naar zijn oude liefde Groningen. De programmeur van Rotown en Motel Mozaique treedt in dienst bij de Oosterpoort, en gaat zich van daaruit ook bemoeien met Vera en Simplon. Een stevig verlies voor de getroebleerde popstad Rotterdam. "Het is spijtig om te moeten concluderen, maar Groningen biedt op dit moment beduidend meer mogelijkheden dan Rotterdam. Ik zie dat de komende vijf jaar niet veranderen."

Al jaren geldt Ruchtie als een van de belangrijkste programmeurs van Nederland. Hij boekt immers niet alleen de shows van de kleine club Rotown, maar ook Noorderslag, het Groningse festival waar het kaf van het koren gescheiden wordt als het op Nederlandse acts aankomt. In Rotterdam was hij betrokken bij Motel Mozaique en (sinds dit jaar) bij Metropolis. Ook met het Brabantse Paaspop bemoeide hij zich sinds dit jaar. Die laatste twee (Paaspop en Metropolis) blijft Ruchtie voorlopig trouw. "Maar Rotown kan ik niet blijven doen vanuit Groningen. Het is een club met de focus op nieuw talent, dan is voeling met het publiek absoluut noodzakelijk. Je moet gewoon dicht bij de basis zijn. Ik vind Rotown nog altijd een van de betere podia die ons land rijk is."
 
In Groningen ziet Ruchtie een interessante situatie ontstaan. Recent ging Simplon failliet, maar er volgde een doorstart waarbij Vera betrokken is. Daar komt bij dat de Groningse Raad Voor Cultuur podium Vera adviseerde verder te kijken dan programmeur Peter Weening, die vergroeid is met het podium, maar uiteraard ook niet het eeuwige leven heeft. Ruchtie is ook al enige tijd betrokken bij het Bevrijdingsfestival in Groningen en het muziekdeel van festival Noorderzon. "Peter Weening doet hartstikke goed werk, het is niet aan de orde dat ik hem vervang. Maar in Groningen kijkt men inderdaad verder dan de podia. Het beeld heerst nu dat de stad voorop staat. In steden als New York en Parijs is dat al heel gewoon, daar kijken een of meer promotors welke locatie in de stad het meest geschikt is voor een artiest. Ik moet een soort brug vormen tussen verschillende zalen."