Nederlands elektronisch duo CUT_ scoort YouTube-hit met cover Stromae

Interpretatie van Papaoutai al meer dan een half miljoen bekeken

Tim Schakel ,

Je zou maar nietsvermoedend aan een schoolopdracht beginnen, om uiteindelijk een gigantische YouTube-hit scoren. Het overkomt Sebastiaan Dutilh en Belle Doron van indie electro pop band CUT_ (spreek uit CUT underscore). Van het Conservatorium van Amsterdam kregen zij de opdracht een nummer te coveren. De keuze van het duo viel uiteindelijk op Papaoutai van de Belgische hiphop/electro sensatie Stromae (o.a. bekend van Alors On Dance en Formidable). Geen verkeerde keuze, want op Youtube is de elektronische versie, in stijl van acts als Massive Attack, al meer dan een half miljoen bekeken, bovendien krijgen ze erkenning van de meester zelf. “Het is heel erg uit de hand geholpen. Dat zelfs Stromae ons steunt, is een grote eer.”

Iets meer dan twee weken geleden stuurden Sebastiaan en Belle hun versie van Papaoutai naar wat vrienden en vriendinnen. Uit het niets pikte de Franse website Konbini op 9 april het YouTube filmpje op. Al snel ging de track viral en stond de teller op meer dan 1000 shares. “Het is chaos! Elke keer als ik op het YouTube filmpje druk zijn het er alweer honderd meer. 3voor12 Radio op 3FM heeft de track gisteren gedraaid en inmiddels staat de teller al meer op een half miljoen!”, aldus producer Sebastiaan. Wat ook helpt is dat Stromae zelf fan is van de cover. Hij deelde het filmpje op zijn Facebook en keurde het goed met een smiley, in de cyberwereld een onmiskenbaar compliment. “We hebben zelf geen contact gehad met hem, maar dat verwachten we ook niet. Wel liked hij af en toe onze Facebook-status. Het is al super gaaf dat hij zijn goedkeuring geeft, want we vinden hem een groot muzikant.”

De cover is geboren uit opdracht van het Conservatorium van Amsterdam. Sebastiaan koos, met de deadline naderend en enig aandringen van Belle, voor de track Papaoutai. Inmiddels is de schoolopdracht bijzaak geworden en is er aandacht vanuit Frankrijk, België en Nederland. “We hadden het idee om de tekst in het Engels te vertalen zodat mensen die geen Frans spreken het ook kunnen begrijpen. Hier zagen we een grote uitdaging in. Bovendien vonden we het interessant om de sfeer veel donkerder te maken dan hoe hij dat zelf doet. Het is uitgegroeid to een volwaardige track van onze band", aldus Sebastiaan.

De band bestaat nu ongeveer driekwart jaar, maar ze kennen elkaar al een stuk langer. "Je zou het niet zeggen, maar we hebben vroeger samen in meerdere reggaebands gezeten en zo elkaar muzikaal gevonden”, vertelt zangeres Belle. Dat Sebastiaan en Belle uiteindelijk de elektronische kant op zijn gegaan is puur toeval. Sebastiaan, die voorheen meer met gitaarmuziek bezig was, werd door het Magneetfestival in Amsterdam gevraagd om te draaien. “Vanuit nature ben ik een pure gitarist, hoewel ik wel al vijf jaar bezig ben met produceren en het maken van beats. Ik ben toch op het aanbod ingegaan en gaan kijken of ik een geïmproviseerde show neer kon zetten. Ik heb uiteindelijk Belle gecontact of zij over de tracks wilde zingen. Dit concept bleek goed te werken en zo zag CUT_ het leven."

Improvisatie is het kernwoord van de muziek van CUT_. Live wordt er geïmproviseerd en geëxperimenteerd met vooraf geschreven songs en interactieve visuals van Hidde de Jong. Naast de cover staat het nummer Twisting and Turning online. Inspiratie voor de tracks word gehaald uit acts als Massive Attack, Mount Kimbie en James Blake. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een debuut-EP, maar lastig is dat wel met al die aandacht die nu op ze afkomt. Nieuwe covers hoeven de liefhebbers echter niet meer te verwachten. “De Stromae-cover is eenmalig. We zijn gefocust op onze eigen EP, die we zelf produceren. Er zullen vijf liedjes op komen te staan, het moet na de zomer uitkomen. Ondertussen zijn we bezig met onze live-set en hebben we wat shows staan.”