Pinkpop: Portugal. The Man. Vreemde eend. In de bijt

Pink Floyd-cover valt niet in goede aarde

Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Meerkeuzevraag! De Amerikaanse psychedelische rockband Portugal. The Man staat op welke van de volgende festivals: A) Down The Rabbit Hole B) Best Kept Secret C) Lowlands D) Pinkpop. Antwoord D is niet het meest voor de hand liggende antwoord, maar je gaat wel door voor de auto. Uit de duistere en ondoorgrondelijke wereld van de toerschema's, package deals, platenmaatschappijsponsoring, persoonlijke smaak van de boekers en stom toeval is Portugal. The Man vandaag de gelukkige winnaar van een spot op Pinkpop.

HET CONCERT:

Portugal. The Man, Pinkpop Brand Bier Tent, zondag 8 juni 2014

DE ACT:

In Amerika hoort de psychedelische rockband Portugal. The Man (met punt in de bandnaam gespeld, red.) tot de eredivisie in het collegerockcircuit. Oorspronkelijk tien jaar geleden opgericht in Alaska, gebruikt de band nu Portland als uitvalsbasis. Hun recentste album Evil Friends is geproduceerd door sterproducer Danger Mouse (Gnarls Barkley, U2, Black Keys, Broken Bells). Het nummer Purple Yellow Red And Blue daarvan staat op de soundtrack van voetbalgame FIFA 14.

HET NUMMER:

Modern Jesus blijft wel het instapmodel. Het nummer van het laatste album Evil Friends, dat airplay kreeg in 3voor12 Radio, heeft een catchy hook. Hoewel er meer sterke nummers op hun laatste twee albums staan, blijkt het live te modderig over te komen om een gemiddeld publiek te kunnen bekoren.

HET MOMENT:

Zanger John Gourley is niet de meest spraakzame frontman. Hij heeft tot dan toe de communicatie met het publiek overgelaten aan bassist Zach Carothers, die regelmatig met zijn handen staat te klappen op de momenten dat hij geen baslijntje heeft. Dat om nog enige publieksparticipatie in de matig gevulde tent te genereren. Twee nummers voor het einde doorbreekt Gourley toch zijn zwijgen: hij vindt het jammer dat ze het verliezen van Limp Bizkit, die tegelijkertijd spelen. Duh.

HET PUBLIEK:

Hipsters, toevallige passanten in bezit van een programmaboekje, en verder iedereen die niet van Limp Bizkit houdt.

HET OORDEEL:

Elk jaar staan er wel een paar bands op Pinkpop die je daar niet zou verwachten. Dit jaar is Portugal. The Man een van die vreemde eenden in de bijt. Dat kan uitlopen op een verrassing of op een mislukt experiment. In dit geval was het meer een dierproef op het Pinkpop-publiek. Dat is voor de band ook niet leuk, die beter tot zijn recht komt in kleinere zalen met een geïnteresseerd publiek. Althans een publiek dat het leuk vindt dat een groovy en lichtelijk valse versie van Pink Floyd's Another Brick In The Wall aan zou kunnen sluiten op hun eigen ondoorgrondelijke werkstuk Purple Yellow Red And Blue. Toegegeven, dat is mikken op een kleine doelgroep.

DE FOTO: