Pinkpop: Jan Smeets waarschuwt voor onweer (liveblog)

Excuses voor eerdere berichtgeving

Willem van Zeeland ,

Jan Smeets betreedt tegen 20 uur het hoofdpodium van Pinkpop en begint met zich te verexcuseren voor eerdere berichtgeving. Vervolgens heeft hij het publiek op Pinkpop gewaarschuwd voor zwaar onweer. Hij raadt mensen aan op de grond te gaan zitten en uit de buurt van de torens te blijven. Verder raadt hij aan je hoofd te bedekken tegen hagelstenen.

 21.35 Het onweert nog wel, maar het regent niet meer. Er zijn nog donkere wolken, maar de zon verlicht de Wilhelminaberg. Metallica gaat ieder moment beginnen (einde liveblog)

 21.20 Het voorste vak gaat weer open voor het publiek. Eric Corton maant de mensen om het vak rustig te betreden en dat lukt heel behoorlijk.

 21.13 Eric Corton informeert het publiek vanaf het hoofdpodium op rustige toon. Hij heeft het afgelopen half uur zijn stem niet meer hoeven verheffen. 3voor12's Bas van Duren komt van het terrein en bericht dat de sfeer onder het publiek opvallend rustig en gemoedelijk is.

 21.11 Ondertussen druppelen de 3voor12-redacteuren als verzopen katjes de redactieruimte binnen, met groot enthousiasme over Arcade Fire die in de regen goed waren voor het beste optreden dat zij ooit in Nederland gaven. Recensie volgt over ongeveer een uur. 

 21.09 Stage 4 blijft dicht. Dj Joost van Bellen stond op het programma, maar hij heeft zijn platenkoffer weer ingepakt.

 21.05 Eric Corton vraagt het publiek om geduld. Het podium moet drooggemaakt worden en de staat van de apparatuur moet gecheckt. Pinkpop twittert dat Metallica doorgaat en zal beginnen tussen 21.30 en 21.45 uur.

 21.03 Er is een noodnummer opengesteld voor de thuisblijvers: 0251-260960.

 20.53 Publiek verlaat massaal het festivalterrein. Pendelbussen rijden al vanaf 20.30 uur ipv 22 uur.

 20.49 Het ziet er goed uit, volgens Corton.  Het podium wordt schoongemaakt en men gaat verder met de voorbereiding van het concert van Metallica.

20.47 Het regent  inmiddels minder hard. Eric Corton vraagt het publiek goed te luisteren naar de security. Hij zegt dat momenteel wordt overlegd of het concert van Metallica wel of niet doorgaat. Hij zal hierover het publiek zo spoedig mogelijk informeren. "Het is nog een paar minuutjes."

20.44 Het optreden van Gogol Bordello op de Brand Bier Stage. Hij stopt een kwartier eerder dan gepland. Arcade Fire een half uur eerder dan gepland, maar ze zijn ook 20 minuten eerder begonnen.

 20.40 De sfeer onder het publiek is gemoedelijk. Op het veld voor de mainstage zingt het publiek: "Always look on the bright side of life." Ondertussen lijken de eerste opklaringen in zicht.

 20.36 De verwachting is dat het weer over een half uur rustiger wordt. Eric Corton roept mensen op om niet naar de camping te gaan. Volgens L1 is nog niet bekend of het optreden van Metallica doorgaat.

 20.30 De Limburgse zender L1 meldt dat Camping A wordt ontruimd.

 20.28 Arcade Fire is klaar. Giel Beelen roept het publiek bij de 3FM-stage op om rustig te blijven en naar de uitgang te lopen. Maar hij zegt ook: "Tot straks."

 20.26 Publiek blijft rustig en geeft gehoor aan de oproep van Corton.

20.24 Mensen worden weggestuurd naar de zijkant van het veld. Eric Corton vraagt de mensen vooral rustig te blijven. Ondertussen regent het hard en het onweert.

20.20 Eric Corton heeft het inmiddels van Jan Smeets overgenomen bij het hoofdpodium en hij sommeert het publiek met stemverheffing om weg te blijven bij de schermen.

 20.14 uur Arcade Fire zet Here Comes The Night Time in.

 20.13 uur: Inmiddels is het pikdonker het Pinkpop-terrein en het is hard gaan regenen. Arcade Fire en Gogol Bordello spelen voorlasnog door. Eric Corton vraagt bij het hoofdpodium aan mensen om bij de schermen weg te blijven.