Pinkpop: Kalm Aan Laan doet het kalmer aan

Plek van bezinning ingetogener en toch drukker

door Bas van Duren, foto Antoine Bongers ,

Het is al jaren vaste prik voor de doorgewinterde Pinkpop-bezoeker: de Kalm Aan Laan, vrij snel aan de linkerkant na het betreden van het terrein. Ruimte in overvloed om het, inderdaad, wat kalmer aan te doen en ondanks dat er ook dit jaar de gelegenheid is, voelt het een beetje kaal aan.

Alleen de doorgewinterede Pinkpopper zal het opvallen wat er vergeleken met vorig jaar allemaal is verdwenen uit de Kalm Aan Laan, maar het is nogal wat: de welkomstboog staat er niet meer, geen muur om op te krijten, zelfs het Pinkpopmuseum is verdwenen en de Kop van Jut van Amnesty International moet het dit jaar zonder opblaasbare Poetinballon doen. Wat ervoor in de plaats is gekomen? Voor de welkomstboog helemaal niets. 'Dit is de chillzone,' zegt een meisje tegen haar vriendin. Goed dat ze het zegt, want het wordt verder nergens aangegeven.

Het Pinkpopmuseum heeft plaatsgemaakt voor een ander museum, een afvaardiging van het Bonnefantenmuseum uit Maastricht. In een ruime container hangt er een expositie van heel veel stof met daarop diverse kreten waaronder bijvoorbeeld het prachtige 'Met een string in je spleet zie je veel en toch geen reet'. De temperatuur is er binnen bijzonder warm en de toestroom, helemaal aan het eind van de laan, valt tegen. Toch krijgt een jongedame die even komt kijken een fijne verrassing: ze is de honderdste bezoeker en krijgt een T-Shirt van het museum. Dat is toch meegenomen.

Ondanks dat de Laan wat uitgekleder aandoet, is het bezoek onverminderd groot. Niet gek, want wil je lekker van de schaduw genieten dan moet je hier zijn. De struiken zorgen voor verkoeling, er zijn hangmatten in overvloed. Maakt het de uitgeputte Pinkpopper iets uit dat er wat minder staat dan voorgaande jaren? Neuh.