Pinkpop: Afterpartees tekent bij Excelsior

Contract tijdens festival ondertekend

Bas van Duren ,

Het hing al langer in de lucht en op de zaterdag van Pinkpop is de deal dan eindelijk beklonken: Afterpartees heeft bij Excelsior Recordings getekend. De Limburgse band gaat in juli de studio in en het is de bedoeling dat er in oktober een album verschijnt.

Met een zucht gaat zanger Niek Nellen van Afterpartees erbij zitten. 'Het valt me nu pas op, hoe moe ik eigenlijk ben.' Niet gek, want 'hectisch' is een understatement voor wat de band vandaag heeft meegemaakt: drie uur in de file omdat: 'wij zo stom waren om de borden te volgen', een optreden in de nieuwe Stage 4 met een afscheid van drummer Teun, in de 3FM-studio om mee te delen dat het contract wordt getekend, optreden in de container, interviews, interviews... "Het mooiste is nog wel dat mensen uit Landgraaf buiten in hun tuin gaan zitten om files te bekijken," zegt Nellen, terwijl bassist Sjors Driessen en gitarist Jesse van den Munckhof aanschuiven.

Met het tekenen van het contract bij Excelsior heerst er een gevoel van overrompeling bij de band. Van trots wil Nellen nog niet spreken: "Dat komt pas op het moment dat je al iets hebt gemaakt." Het gaat waarschijnlijk snel genoeg gebeuren, want het plan is vooralsnog om in juli twee weken de studio in te gaan en een album moet er dan rond oktober zijn. Nellen: "We moeten nog wat schaven aan sommige nummers en een goede keuze maken. Zo zou het ook zomaar kunnen dat een oud nummer dat we eigenlijk al lang beu waren, toch weer gaan gebruiken, maar dan even wat anders."

De samenwerking met Excelsior speelt al wat langer. Gitarist van den Munckhof: "Een jaar geleden speelden we op een besloten feest van een 'Chopper Meeting' in Meerlo waar motorfans op afkomen. We kregen toen een telefoontje van Excelsior dat ze zouden komen kijken en eerst geloofden we het niet, maar toen stond opeens Ferry Roseboom met visserspetje in het publiek. Hij was enorm enthousiast en iemand die voor ons naar het Zuiden afreist, die vertrouwen we sowieso wel." Nellen: 'We zijn toen vrij snel bij hem langsgeweest en het voelde goed. Hadden wij eerst met Excelsior een soort van onuitgesproken liefde, vandaag hebben we voor duizenden ongeïnteresseerde John Mayer fans met elkaar getongd. Ja, wij bellen."

Op de dag van het tekenen van het contract, wordt ook afscheid genomen van drummer Teun Winkelmolen die binnenkort in Rechten afstudeert en daarin zijn verdere loopbaan gaat zoeken. Een vervanger is al gevonden in een vriend van de band: Youri Linskens uit Grubbenvorst. Bassist Driessen: "Hij lijkt een beetje op Teun, maar heeft wat meer tattoos." Nellen: "Youri komt van een andere achtergrond dan Teun: hij heeft in hardcorebands gespeeld. Voor Afterpartees moest Youri wat meer leren swingen. Dat is goedgekomen."