Pinkpop: Rob Zombie beledigt bezoekers én Metallica

Verkleed- en scheldpartijen in bijna volledig gescripte show

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Bart Notermans ,

Na Ghost nog meer verkleedpartijen op Pinkpop, maar nu in de volle zon. Met Jack Sparrow als leernicht op bas en frontman Rob Zombie die oogt als een kruising tussen Catweazel, Max Cavalera en een rastafari. Veel theater ja, maar vergeet niet dat Rob goed is voor ruim vijftien miljoen verkochte albums en zes toptwintighits. Dan kan je wat. Dat gaan we nu zien. Tenzij we - "als enige festivalpubliek" - te veel op onze telefoons kijken.

HET CONCERT:

Rob Zombie, Pinkpop Mainstage, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

Na de 80's/90's heavymetalband White Zombie startte Robert Bartleh Cummings een meer dan succesvolle sololoopbaan. Als Rob Zombie dropte hij in 1998 meteen zijn grootste knaller: Hellbilly Deluxe bracht hem drie hits, een plek in de top vijf van de Billboard 200 en ruim drie miljoen verkochte exemplaren. Daarnaast is Rob ook filmproducer en regisseur van horrorfilms als House of 1000 Corpses (het gelijknamige nummer staat op de setlist). Dat zie je terug in deze show en vooral in de aankleding: doeken met Godzilla, Frankenstein, en slogans als Death, Sex, Hate, Kill, War en als skeletten vermomde microfoonstandaards. Als hij met zijn dreads slaat, komt er een bedenkelijke wolk stof vrij, maar dit is verdomme wel een show. Zijn muziek noemt hij horrormetal en behelst heavy industriële metal en rock. Vorig jaar verscheen Venemous Rat Regeneration Vendor, inmiddels werkt Rob aan zijn zesde soloalbum.

HET NUMMER:

Bijna alle sterke songs in deze set komen van Hellbilly Deluxe, behalve deze. Sick Bubblegum komt van sequel Hellbilly Deluxe 2 en begint met Rob die zich beklaagt over het publiek. Het kost inderdaad veel moeite om de ene helft 'Rock' en de andere 'Motherfucker' te laten scanderen. Maar dat kan ook aan de hitte liggen, of aan eerdere beledigingen. Niettemin is Sick Bubblegum met de gierende gitaren, de uitdagende teksten en het Rock Motherfucker scanderen wel een van de betere nummers.

HET MOMENT:

Rob Zombie heeft het niet zo op Metallica (of speelt dat goed) en zou niet dood gevonden willen worden in een shirt van de band. "I feel bad for making fun of this old guy in the Metallica-shirt. You might die today." Het gevolg laat zich raden: Rob oogst een hoop kreten van afschuw uit publiek. De gitarist speelt vervolgens het intro van Enter Sandman, wat een beste pacificatiepoging lijkt, totdat ze die afbreken en het boegeroep weer de overhand krijgt. Zombie: "Ah, just hold on another two hours don't cry. Besides, we dont know that song." En dan vervolgens Am I Evil inzetten (van Diamond Head en bekend van Metallica). Classic.

OOK OPMERKELIJK:

Rob en co hebben datgene begrepen wat Mastodon zo node mist: het is niet genoeg om een retestrakke metalset te spelen, zeker niet op een popfestival, de meute wil wat zien, vermaakt worden. Daar werken de Amerikanen dan ook hard voor. Ze hebben het publiek net mee, als Zombie exclameert: "Goddamned it's hot. Too fucking hot for a rockshow. We cannot perform any longer." "Booo," klinkt het uit vele kelen. Het is maar spel, Zombie gaat heus niet stoppen net na tweede nummer Superbeast. "Do we feel like a party?" probeert hij. Een paar honderd mensen wel. "That is the lamest party I've ever been to," concludeert de frontman niet ten onrechte. Na twee minuten schreeuwen is het tijd voor het sterke Living Dead Girl.

HET PUBLIEK:

Is redelijk blij met Rob Zombie, klapt na enige aansporing graag mee en zich laten beledigen is ook geen probleem. In deze totaal gescripte show zijn gelukkig genoeg momentjes ingebouwd om iedereen bij de les te houden, ook bij deze temperaturen.

HET OORDEEL:

De mooiste momenten van Rob Zombie waren toen hij eerst het publiek en toen de Metallica-fans beledigde (mits je het gevoel voor humor bezit om door 's mans act heen te kijken). De show en het toneelspel van de bandleden moeten het doen. Het is veelzeggend dat Rob Zombie's horrormetal vooral vanwege de show vermakelijk is. En dan doelen we niet op het moment, dat hij een bezoeker voor een hartaanval waarschuwde omdat hij te dik zou zijn.

DE FOTO: