Lowlands 2014: Ambachtelijk Boy & Bear dwingt respect af

Geen instant hits maar long tail classics

door Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

Twee jaar terug was het bloedheet op Lowlands, weet je dat nog? Tegen de veertig graden, en toen stond Boy & Bear te zweten in de India-tent. Sinsdien hebben ze vaste grond aan de voeten gekregen in het Nederlandse clubcircuit. Zo stonden ze afgelopen donderdag nog in het openluchttheater De Goffert in Nijmegen. En deze zaterdagmiddag dus door naar Lowlands. Met een upgrade naar de grotere Grolsch.

HET CONCERT:

Boy & Bear, Lowlands Grolsch, zaterdag 16 augustus 2014

DE ACT:

Folkpoprockband Boy & Bear uit Sydney brak in Nederland twee jaar geleden door met nummers als 'Feeding Line' en 'Milk & Sticks' van hun debuutalbum Moonface. Eerder dit jaar brachten ze hun tweede album Harlequin Dream uit. In Australië hebben ze veel liefhebbers, hun albums werden goud en platina. Hun muziek klinkt seventies en tijdloos.

HET NUMMER:

'Feeding Line', dat is wel het nummer waar we allemaal op gewacht hebben. Niet slechter of beter dan de rest, wel herkenbaarder.

HET MOMENT:

Charmante en ook gemeende opmerking na een kwartiertje spelen: 'We zijn nu al op toernee sinds februari en dit is het grootste publiek waar we voor gespeeld hebben. Dankjewel!'

HET PUBLIEK:

Brave borsten, die ongehoord maandelijks de Plato No Risk Disc aanschaffen, in de hoop dat hun platencollectie dan toonbaar wordt aan hun vriendenkring.

HET OORDEEL:

Boy & Bear is een dieseltje. In deze tijden van instant gratification is dat niet altijd de makkelijkste weg. Mooie zanger? Nou nee, maar hij kan wel degelijk mooi zingen. Heeft hij een showband om zich heen? Ook niet, maar ze hebben wel allemaal minstens tien jaar muziekles gehad en voordat school begon elke dag een kwartiertje geoefend onder toezicht van hun moeder. Boy & Bear is niet hip en sexy, maar dwingt wel op ambachtelijke wijze respect af. Over tien jaar zullen ze nog steeds bestaan en als je hun Best Of dan opzet, heb je een prima plaat voor lange autoritten. Alleen, live is het wel muziek voor een zitconcert.

DE FOTO: