Lowlands 2014 Tip: De terugkeer van ‘ITGWO-held’ Josef Salvat Lowlands 2014 Tip: De terugkeer van ‘ITGWO-held’ Josef Salvat

Een introductie van een geheimzinnige Australiër

, Tim Schakel

Lowlands 2014 Tip: De terugkeer van ‘ITGWO-held’ Josef Salvat

Een introductie van een geheimzinnige Australiër

Tim Schakel ,

“One of the most incredible shows”. Dit twitterde Josef Salvat na het optreden op Into The Great Wide Open. En bijzonder was het. Die betreffende avond, op acht september 2013, gebeurde er namelijk iets magisch tussen de Australische singer-songwriter en het publiek. Iets wat niemand van te voren durfde te voorspellen, want de voormalig rechtenstudent had toen slechts twee songs uit. En nu, bijna een jaar verder, is er nog steeds geen langspeler. Het blijft in 2014 tot nu toe behoorlijk stil rondom zijn persoon, maar daar komt straks verandering in, met in ieder geval een optreden op Lowlands, en waarschijnlijk een nieuwe plaat. 3voor12 tipt Josef Salvat.

Geboren in Australië, vertrok vervolgens naar Barcelona om zijn rechtenstudie af te maken, en is nu te vinden in Londen waar hij aan zijn album sleutelt. Een hardwerkende man dus, maar ook een slimme, want zijn studie heeft hij binnen vier jaar afgerond, terwijl er vijf jaar voor staat in Australië. Een goede back-up voor als het niet lukt in de muziekwereld. Salvat neemt zijn tijd en lijkt een perfectionist te zijn, want op Facebook kondigde hij in februari aan dat hij niet meer zal optreden voordat het album af is. En dat duurt, en duurt, en duurt maar. Idealiter gezien had hij moeten doorpakken na de buzz rondom zijn optreden op ITGWO, maar dat gebeurde dus niet. Hij neemt de tijd en lijkt te kiezen voor zorgvuldigheid.

Maar wat staat er dan wél online? Drie nummers: Every Night, This Life en Hustler. Drie gladde popsongs met af en toe een melancholisch randje. Denk aan een band als Hurts, of “een popvriendelijke Morrisey” zoals The Guardian hem noemt. Every Night bracht Salvat als laatste uit, en gaat zoals wel vaker in zijn songs over vrouwen en erotiek. Een andere track is This Life, een bombastische nummer, dat op ITGWO goed werd ontvangen. Niet zo goed als de track Hustler, die zelfs twee keer werd gespeeld. Eén keer in de reguliere set, en één keer als bonus, met als resultaat: een overdonderend applaus van het publiek.

Salvat omschrijft zichzelf als een hustler en womanizer (zie videoclip hieronder). Daar hadden de meisjes op ITGWO totaal geen moeite mee. Sterker nog: een dame beklom zelfs het podium om hem een knuffel te geven. High van de euforie deelde de zanger de vreugde. En daar ligt misschien wel de kracht van Salvat. Niet alleen schrijft hij aanstekelijke popliedjes, maar ondanks zijn gladde uiterlijk en sombere randjes in de muziek, blijft hij zeer benaderbaar. Een groot contrast met zijn kompaan op het podium, die er uitziet als 'het type' metalhead, dat je niet direct zou associëren met dit soort muziek. Hij is echter wel degene die de instrumenten bespeelt, en stiekem het muzikale brein is? 

Of ze op Lowlands enkel met zijn tweeën zullen aantreden is de vraag. Misschien versterkt Josef Salvat zich nu met een grote band. Dat zou geen slecht plan zijn, want Lowlands is een aanzienlijk groter festival en de verwachtingen dús hoger. Bovendien leent de muziek zich prima voor een flinke live band, zeker door de epische stukken. Enfin: Fan, of geen fan, op ITGWO gebeurde er iets magisch tussen Josef Salvat en het publiek. Iets waar je, let op, dooddoener, bij had moeten zijn om het te begrijpen. Of dat nou door de bijzondere locatie, het tijdstip, de muziek of door het publiek kwam blijft nog enigszins gissen, maar het is daardoor een zeer interessante act om heen te gaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12