Tien tips voor London Calling 2014-2 Tien tips voor London Calling 2014-2

Onder meer Wild Smiles, Fever The Ghost, Josef Salvat en Spoon

, Tim van der Steen

Tien tips voor London Calling 2014-2

Onder meer Wild Smiles, Fever The Ghost, Josef Salvat en Spoon

Tim van der Steen ,

Dit weekend injecteert London Calling Paradiso weer met een overdosis aan interessante bands. Voor wie het lastig vinden om uit het programma te kiezen heeft 3voor12 een selectie gemaakt van artiesten die volgens ons de moeite waard zijn om te checken. De lijst is even gevarieerd als het programma zelf; van Kate Boy's elektropop tot de indieblues van D.D. Dumbo en lo-fi legendes Sebadoh.

Wild Smiles
De drie heren van Wild Smiles klinken een beetje als Nirvana, maar dan minder depressief. Hun eerste album Always Tomorrow is net uit op Sunday Best/PIAS, hij staat op onze luisterpaal. Laverend tussen Westcoast surfpop en grunge wordt Wild Smiles een perfecte start van London Calling.

The Amazing Snakeheads
We zagen The Amazing Snakeheads eerder al op Lowlands. Het geluid van de drie Schotten is duister, met uitstapjes naar noise en roots in post-punk. Verslaggever Ingmar Griffioen merkte toen al op dat hun freaky rock n’ roll geluid wellicht beter tot zijn recht komt in de bovenzaal van Paradiso en dat kunnen we nu uitproberen.

Lola Colt
De bandnaam van Lola Colt is geleend van een '60s spaghetti western. Daarmee is het gevoel en de tijdsgeest van de muziek al aardig gevangen. De psychedelische fuzzrock doet denken aan Jefferson Airplane, vooral de stem van zangeres Gun Overby, maar dan met een western-gevoel door de gitaren. 

Kate Boy
Vorig jaar op Eurosonic deed de elektropop van Kate Boy het al goed. Er is flink gekeken naar landgenoten van The Knife, al heeft Kate Boy een meer poppy aanpak. Let wel even op als je ze wil zien, want op het blokkenschema van London Calling stond een verkeerde tijd (bijna twee uur lang, en dat zonder ooit een langspeler uit te brengen). Tussen 00.20 en 1.20 uur staan zij in de grote zaal van Paradiso.  

Sebadoh
Na veertien jaar kregen we in 2013 eindelijk een nieuw album van de lo-fi indierocklegendes van Sebadoh. In 2007 kwam de band weer bij elkaar in originele bezetting maar drummer en medeoprichter Eric Gaffney verliet de band alweer snel om plaats te maken voor Bob D’Amico. De band rond Dinosaur Jr.-bassist Lou Barlow was samen met bands als Pavement en Guided By Voices toonaangevend in de indierock sinds de oprichting in ’86.  

D.D. Dumbo
De Australische D.D. Dumbo uit Castlemaine is een knappe eenmansact. Oliver Hugh Perry, zoals D.D. Dumbo eigenlijk heet, maakt experimentele bluespop met folk invloeden. Met een batterij looppedalen, een twaalfsnarige gitaar, enkele trommels en zang zet hij in zijn eentje een verrassend vol geluid neer. 

Fever The Ghost
De psychpop van Fever The Ghost uit Los Angeles doet denken aan Vampire Weekend maar klinkt wat meer spooky. Hun debuut EP Crab In Honey kwam dit jaar uit en is gemasterd door Bob Ludwig (David Bowie, Nirvana, Radiohead). Op momenten een dromerige psychedelische trip, later ineens vrolijk en uptempo. Fever The Ghost belooft een interessante beleving te worden op London Calling.

Josef Salvat
We tipten hem voor Lowlands en hij imponeerde al eerder op Into The Great Wide Open 2013: Josef Salvat. De Australiër maakt popsongs met een duister randje, die doet denken aan James Blake, Hurts en Massive Attack. Luister Hustler er maar op terug. Hij beloofde in februari niet meer op te treden voor zijn album af was. Daar kwam hij toch op terug, want veel meer dan een EP hebben we nog niet gekregen. Hopelijk krijgen we tijdens zijn show in Paradiso al meer materiaal te horen.

Spoon
De Texaanse indierockers van Spoon behoeven waarschijnlijk weinig introductie. Na vier jaar pauze bracht de band dit jaar hun achtste langspeler uit; They Want My Soul, bij ons nog Album van de Week. Knap ook dat de albums al die jaren van een constant hoog niveau zijn. Spoon is niet vaak in Nederland, dus het zou zonde zijn om op London Calling niet te gaan kijken.

Shura
De Brits-Russische singer-songwriter Shura uit Londen noemt Madonna, Blood Orange en Janet Jackson als invloeden en dat is duidelijk te horen. Ze heeft een zwoel R&B, popgeluid. Dromerig en warm. Zij sprong in de aandacht met haar track Touch, die zij acht maanden geleden op SoundCloud zette. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12