ITGWO14: Unknown Mortal Orchestra hecht maar grillig

Geen festivalfavoriet, wel een sterk optreden

Atze de Vrieze ,

Dik twee jaar terug alweer kwam Unkown Mortal Orchestra II uit, een verrassend sterk album dat omarmd werd door de critici, en vooruit, ook een beetje door het publiek. Je zou denken dat de band wel zo'n beetje uitgetourd is, maar hier staat het trio met een blauwe coupe.

HET CONCERT:

Unknown Mortal Orchestra, Into The Great Wide Open, Sportveld, zondag 7 september

DE ACT:

De ziel van Unknown Mortal Orchestra is frontman en zanger/gitarist Ruban Nielson, met de nadruk op gitarist. Nielson is een Nieuw Zeelander die zijn muzikale heil zocht in Portland, Oregon (hij draagt er een shirt van). Een moeilijke jongen, wiens liedjes gaan over de duistere kant van de eenzaamheid. Jazeker, de duistere kant van de eenzaamheid.

HET NUMMER:

Hoor maar hoe From The Sun opent, het mooiste nummer van die doorbraakplaat: "Isolation can put a gun in your hand, it can put a gun in your hand." En even later: "I'm so tired, but I can never lay down my head, I'm so lonely but I can never quite reach the phone." In de studioversie lijkt hij zich aan die zware gevoelens over te geven, op het podium verzet hij zich met hand en tand, met een werkelijk fantastische wah wah gitaarsolo tot gevolg.

HET MOMENT:

Op de setlist vandaag opvallend veel werk van de eerste plaat, die eerder wat ondergesneeuwd raakte. Het beste nummer van dat album is UMO altijd blijven spelen: Ffunny Ffrends. Het heeft dezelfde felle speelstijl, maar net iets meer ruimte in het geluid. Ruban is een rare zanger, een beetje ongemakkelijk. Hij beweegt zijn hoofd voortdurend langs de microfoon, waardoor woorden heel vaak half wegvallen. Is het een tic die hij niet kan laten, of wil hij het echt zo? Feit is dat het UMO een grillige, moeilijk te vangen sfeer meegeeft. Zo terughoudend als hij zingt, zo aanvallend speelt hij gitaar. Soms vliegt hij een beetje uit de bocht, maar juist dat maakt het interessant om naar te kijken.

OOK OPMERKELIJK:

Zijn ‘hit’ Swim And Sleep (Like A Shark Does) komt Unknown Mortal Orchestra kennelijk de neus uit. Het ontbreekt vandaag op de setlist.

HET PUBLIEK:

Van een echte doorbraak kunnen we natuurlijk niet spreken. Voor de meeste mensen hier zal Unknown Mortal Orchestra ondanks lovende recensies een volslagen onbekende zijn. Het is dan ook niet erg druk op het sportveld. 

HET OORDEEL:

Maar dat geeft niet. UMO is op zijn best als het grillig en fel is, gevaar uitstraalt. Je kunt wel zien dat het trio inmiddels heel wat kilometers in de benen heeft. Hun beste show op Nederlandse bodem. Op naar Unknown Mortal Orchestra III.

DE FOTO: