ITGWO14: De bescheiden grootmeester Mulatu Astatke

Ethio-jazz-vader met virtuoze nieuwe band op Sportveld

Sjoerd Huismans ,

Dat is wel een heel bijzonder aankondiging: vanavond in de Bolder zullen de Nederlandse afrohelden van Jungle By Night de avond Jungle Town hosten met onder meer Daniel Romano en Typhoon, maar ook met de man die vanmiddag het hoofdpodium opent: Mulatu Astatke, de vader van de Ethio-jazz. De oudste artiest van deze editie van ITGWO laat nog maar eens zien hoe het moet.

HET CONCERT:

Mulatu Astatke, Into The Great Wide Open, Sportveld, zondag 7 september

DE ACT:

Mulatu Astatke is sinds de jaren zeventig een van de belangrijkste mannen in de populaire muziek van Ethiopië. De rijke traditionele muziektraditie van het land weet hij moeiteloos te mixen met jazz, moderne pop, Latijnse ritmes, Caraïbische muziek en Afrofunk. Vanwege de dictatuur die midden jaren zeventig intrad in Ethiopië trok hij achtereenvolgens naar Londen en naar de VS, waar hij muziek studeerde en later onderwees. Hij werkte daar met jazzmuzikanten als Duke Ellington.

HET NUMMER:

Voordat hij aan afsluiter Yègellé Tezeta begint, vertelt Mulatu Astatke zelf al hoe de compositie de wereld rondging doordat onder meer Nas en Damian Marley het sampleden in hun track As We Enter. En daar leent het nummer zich ook uitstekend voor: het zijn de meest opzwepende minuten in de set van Astatke. Jammer dat het niet lang mag duren, op plaat duurt Yègellé Tezeta natuurlijk ook maar drie minuten. Het is met afstand de kortste jam die hij vanmiddag doet.

HET MOMENT:

Iedereen in de band krijgt de ruimte om te soleren, maar zelf kan Astatke er ook wat van. We zien hem vanavond op toetsen, trommels, djembé’s en een gigantische vibrafoon. Ergens tegen het einde van de set begint hij aan een solo op de djembé’s en dan zien we hem het meest in zijn element. Terwijl hij geconcentreerd naar beneden blijft kijken, beweegt zijn mond mee met elke slag die hij doet.

OOK OPMERKELIJK:

Wat een band heeft Astatke bij zich. Met name de trompettist valt op door de wilde jazzsolo’s met uiterste hoge noten die hij uit zijn instrument weet te persen. De cellist is eveneens een hoogvlieger door zijn onorthodoxe spel: bij vlagen zet hij zijn instrument in als gitaar of tweede contrabas.

HET PUBLIEK:

Presentator St. Paul maakt zich enigszins zorgen over het lege Sportveld op het moment dat Astatke op het punt van beginnen staat. Maar al snel is het gezellig halfvol op het veld en als de zon dan doorbreekt is het al helemaal prima vertoeven. Voorzichtig deinen de vroege vogels mee op de muziek, die ook nergens zo explosief wordt als bijvoorbeeld de veel modernere set die Jungle By Night gisteren speelde. Een veel uitbundiger reactie ligt dus niet echt voor de hand. Wel krijgt de Ethiopiër een enthousiast applaus na elk nummer, waar hij zich ook telkens zeer dankbaar voor toont.

HET OORDEEL:

Wat is het fijn wakker worden met de warme vibrafoonklanken van Mulatu Astatke in nummers als Yèkèrmo Sèw, bekend van de soundtrack van de film Broken Flowers. Heb je de show gemist? Komende herfst volgen nog herkansingen in Paradiso en Doornroosje, waar de Ethiopische grootmeester twee concerten gaat verzorgen met Jungle by Night.

DE FOTO: