ITGWO14: de bontste avond van Jungle By Night

Typhoon, Kris Berry en The Mysterons schuiven aan bij feestelijke #gwo14-afsluiter

Timo Pisart ,

We hebben al vier dagen juttersbitter, kampvuren, strandavonturen, rosé, scheermesjes, haring en boswandelingen in de benen, maar toch hebben we nog een restje energie om op te maken. Toch willen we nog één keertje dansen totdat we erbij neervallen. Nog één keertje die Bolder in, het reuze gezellige systeemplafond-buurthuis van Into The Great Wide Open. Daar houdt afrobeatsensatie Jungle By Night (gisteren nog garant voor een overvolle Fortweg) als aller-aller-allerlaatste act van het festival een bonte avond met Typhoon, Kris Berry en The Mysterons.

HET CONCERT:

Jungle Town, Into The Great Wide Open, Bolder, zondag 7 september

DE ACT:

Er prijkt één mysterieuze naam op het blokkenschema: Jungle Town. Wat blijkt? Into The Great Wide Open gaf Neerlands afrobeatsensatie Jungle By Night niet alleen een mooie spot op de Fortweg, maar ook een carte blanche om de allerlaatste show te geven van het festival, een twee uur durend feestje met zoveel gastmuzikanten als ze maar kunnen vinden. En terecht: al in 2010 (ja, zo lang zijn ze al bezig!) zette Jungle By Night het bospodium en de Bolder op z'n kop, in 2011 stonden ze met Jiggy Djé op het hoofdpodium en inmiddels heeft de band zoveel uren gemaakt dat ze ieder festival omver kunnen blazen. Vandaag is 'something else': er schijnen acht keyboards te zijn geregeld, drie gitaarversterkers en een berg aan vocalisten die we eerder dit weekend voorbij zagen komen. 
 

HET NUMMER:

Dat aantal gastmuzikanten valt uiteindelijk mee. Cowboy Daniel Romano zegt op het laatste moment af - god, wat hadden we die onwaarschijnlijke combinatie graag gezien -, Erlend Øye en Mulatu Astatke zitten alweer op de boot terug, Ruban Nielson van Unknown Mortal Orchestra is ook niet van de partij. Maar de koning, keizer, admiraal van Vlieland is er wel degelijk bij: "Ty-phoon, bu-ma-ye!" De band van Typhoon, Jungle by Night én Kris Berry doen samen een euforische, uitgesponnen versie van Bumaye, dat een hit werd in de versie van Major Lazer. En daarmee vliegt de Bolder van voor tot achter in de fik.
 

HET MOMENT:

De show zit vol magische momenten. Kies maar: die sit-down in Atilla? Kris Berry die een aandoenlijk reggaeliedje zingt met het zusje van een van de bandleden? Elke blazerssolo die weer met een extatisch gejuich wordt ontvangen? Of nee, toch Typhoon die even de tijd neemt om de liefde te verspreiden en uitgebreid vooruit te blikken naar aanstaande donderdag. "Dan wordt de 3voor12 Award uitgereikt, en weten jullie wat? Jungle by Night moet hem gewoon winnen, want ze zijn fucking goed!"

 

OOK OPMERKELIJK:

Drie leden van Jungle By Night stonden vanmiddag óók nog op de Platte Kar te spelen met het psychedelische 60s-bandje The Mysterons. Ook in de Bolder mogen ze een paar liedjes vertolken. Een veelbelovende sound, hoor, maar nog wat onwennig en introvert gebracht, en dat haalt de vaart onmiddellijk uit de show. We willen dansen! En dan zien we toch liever die donkere, opzwepende afrobeat van Jungle By Night, met af en toe een knallende blazerssolo of gekke vingervlugge Arabische toonladders op dat gekke orgeltje. Wat knap eigenlijk, dat Jungle By Night zulke exotische muziek kan brengen naar het grote publiek.
 

HET PUBLIEK:

Want wat is er een groot publiek voor Jungle By Night. Net als gisteren op de Fortweg, is het ook hier weer stampensvol. Er staat buiten een flinke rij, en het is 1 erin, 1 eruit. Binnen gaat ondertussen het dak eraf. De meisjes vooraan gillen nog harder voor de trompetsolo's dan voor Ty, de oudere bezoekers staan aangeschoten mee te dansen en de hele Bolder doet een sitdown wanneer Jungle By Night daarom vraagt. Een paar uur eerder was Typhoon al de ideale afsluiter van het Sportveld, nu doet Jungle By Night perfect het licht uit in de Bolder.
 

HET OORDEEL:

Verdrietige boel, natuurlijk, want daarmee is Into The Great Wide Open écht weer op z'n eind. En eigenlijk willen we helemaal niet naar huis. Eigenlijk willen we hier op Vlieland blijven, dronken zoenend in elkaars armen vallen, two too many juttersbitters drinken, in de duinen rollebollen en met lekke band over het eiland sjezen. Eigenlijk willen we eeuwig doordansen met die broeierige soundtrack Jungle By Night. De ideale afsluiter van ITGWO14.
 

DE FOTO: