ITGWO14: Fuck Buttons eist de totale overgave

Experimenteel Brits duo blijft een acquired taste

Sjoerd Huismans ,

Kinderen en rosé aan de kant: Fuck Buttons is ongetwijfeld de extreemste, hardste act die ITGWO ooit heeft geboekt. En wat een fraaie setting is dit voor de twee pioniers uit Bristol. Waar Fuck Buttons normaal vooral het gehoor en het zicht overdondert in de liveshows, wordt een beetje pielen met effectenpedalen en kinder-Casio’s hier in de zilte zeelucht van Vlieland meer dan ooit een zintuiglijke totaalervaring.

HET CONCERT:
Fuck Buttons, Into The Great Wide Open, Fortweg, vrijdag 5 september 2014

DE ACT:
Experimenteel duo uit Engeland dat, beïnvloed door artiesten als Aphex Twin en Mogwai, doorgaans behoorlijk abstracte en ontoegankelijke elektronische noise maakt. Toch slaagden ze (met dank aan filmregisseur Danny Boyle) erin de tracks Surf Solar en Olympians op de soundtrack van de Olympische openingsceremonie voor de Spelen in Londen 2012 te krijgen. Eigenlijk is dat ook helemaal niet zo gek: zeker in de radio-edit is vooral Olympians best een episch Underworld-momentje. Bij een aandachtiger luisterbeurt valt op dat ook de andere nummers van Fuck Buttons onder alle lagen noise eigenlijk ontzettend melodieus zijn.

HET NUMMER:
Andrew Hung gaat er maar even bijzitten als zijn kompaan Benjamin John Power aan The Red Wing begint. In zekere zin het vreemdste nummer dat Fuck Buttons vanavond doet: een soort hiphopbeat die gaandeweg toch steeds meer dreigt te ontsporen in allerhande tegen elkaar opboksende samples. Maar de lage drone die Power op zijn synthesizer speelt, houdt de track ternauwernood op de rails. En ineens is hij weer weg en blijven alleen de vele melodische details over, die verstopt zaten onder de noise.

HET MOMENT:
Op het moment dat de stevige technobeat van Surf Solar erin komt, is echt iedereen bij het Fortweg-podium om. De track bevat zowaar een four-on-the-floor beat om de menigte aan het dansen te krijgen. Typisch iets voor Fuck Buttons die hun hang naar experiment nooit zo ver doorvoeren dat het ten koste gaat van het effect op het publiek. Het kost geen enkele moeite je voor te stellen dat een atleet in slow motion de finish bereikt terwijl Surf Solar doordreunt. Met bovendien een heftig stroboscoopeffect op elke andere tel, wat hier heel goed werkt. Sowieso zijn die visuals te gek: continu zien we vervreemdende silhouetten van de twee afgebeeld op het scherm achter hen.
 
OOK OPMERKELIJK:
Hung staat bekend om zijn geschreeuw in een microfoon: geen concrete teksten, maar simpelweg een zoveelste laag in de textuur van de muziek. Vanavond gebruikt hij de microfoon echter alleen aan het begin een paar keer, daarna laat hij hem snel achterwege om zich op de vele andere geluidseffecten te richten. Helemaal op het laatst richt hij zich even op het publiek. Zijn droge ‘Cheers, have a nice festival!’ blijft zich vanwege de delayeffecten nog minutenlang herhalen.
 
HET PUBLIEK:
“De Fuck Buttons!?” reageren mensen verbaast op de aankondiging van O-Dog, die het Fortweg-podium vanavond presenteert. In eerste instantie staan velen raar te kijken als Brainfreeze losbarst, maar dan wagen ze zich toch voorzichtig aan een dansje. De dronken feestgangers en prosecco-drinkende bakfietsmoeders zijn op een gegeven moment ook wel weggejaagd. Wat overblijft is wat je de ‘harde kern’ van het ITGWO-publiek zou kunnen noemen. Goede zaak. Het mooie aan de totaalervaring die Fuck Buttons oproept, is dat iedereen er totaal anders op reageert. Sommigen dansen uitbundig op elk tribaal ritme, terwijl anderen met de ogen dicht een beetje achterovergeleund staan en het allemaal maar gewoon over zich heen laten komen. 
 
HET OORDEEL:
Totale overgave is het eigenlijk, al dan niet met oordoppen in. Keiharde muziek die niet het bewuste maar het onderbewuste beroert. Nog steeds blijft het onbegrijpelijk wat de twee nu eigenlijk staan te doen aan de lange tafel waaraan ze tegenover elkaar staan, achter een wirwar van effectenpedalen en synths. Fuck Buttons staat erom bekend zelfs plastic kinderinstrumenten als goedkope Casio-keyboards en Fisher Price karaoke-apparaten te gebruiken. Na een tijdje maakt het ook niets meer uit: het is een kwestie van jezelf onderdompelen in whatever er dan ook gebeurt op het podium. Als Freud nog zou leven, zou hij fan zijn van Fuck Buttons.   
 
SETLIST (6 nummers in een uur)
Brainfreeze
Olympians
Sentients
The Red Wing
Surf Solar
Hidden XS
 

DE FOTO: