ITGWO14: De ideale pre-party met Falco Benz ITGWO14: De ideale pre-party met Falco Benz

Tududududu, tutuuududu…

, Sjoerd Huismans

ITGWO14: De ideale pre-party met Falco Benz

Tududududu, tutuuududu…

Sjoerd Huismans ,

“Dat glaasje in je hand, dat vind ik zo’n lekker beeld, en dan lekker t-k-tss, t-k-tss, t-k-tss…” Falco Benz vindt de kwalificatie ‘cocktailhouse’ helemaal niet iets vervelends, zo verklaarde de producer begin dit jaar tegen 3voor12 utrecht. Lichtzinnige dance wil hij maken, geen pillen in de industriehal maar cocktails op het strand. Dat is nou een dance-act voor ons, moet ITGWO gedacht hebben en zo geschiedde.

HET CONCERT:

Falco Benz, Into The Great Wide Open, Fortweg, donderdag 4 september 2014

DE ACT:

We kennen de Utrechter Eelco Topper a.k.a. Falco Benz al als de toetsenist van onder meer Faberyayo, Benny Sings, Giovanca en Kytemans hiphoporkest. Tevens is hij lid van het funky duo Knobsticker - momenteel ‘op sabbatical’. Nu richt Falco Benz zich vooral op zijn soloproject. Hij maakte in korte tijd drie EP’s met warmbloedige analoge house; luister bijvoorbeeld eens naar zijn hit Hat Tricks. Niet per se geschikt voor de harde kern van het dance-publiek, maar meer het soort muziek dat voor een feestje kan zorgen op festivals als Best Kept Secret en nu Great Wide Open. Binnen Nederland is het een redelijk unieke sound: op Bas Bron (uiteraard een goede bekende via Magnetron Music) na houden weinigen zich hiermee bezig. Daarbuiten kom je al snel uit op Todd Terje’s Inspector Norse als belangrijkste hedendaagse referentie.

HET NUMMER:

Natuurlijk speelt Falco Benz zijn nieuwe single In This Thing en komt de stem van zangeres Charlene uit de speakers knallen (ze is er niet bij). Ook al is een nummer met zang eigenlijk helemaal geen vervelende afwisseling in zijn set, toch zit die track nogal aan de platte kant van de nineties. Daarom toch maar weer Hat Tricks, want werkelijk iedereen gaat vanavond terug naar de camping met dat aanstekelijke synthmelodietje in zijn hoofd. En dat hij een keer de verkeerde toets aanslaat, toont alleen maar aan dat hij het écht live speelt. 

HET MOMENT:

Het moment dat die synthmelodie in Hat Tricks er voor de eerste keer inkomt, bijvoorbeeld. Maar het allertofste aan de track blijft toch wel die rare break tegen het einde van het nummer, als Falco Benz er heel langzaam en subtiel een eind aan heeft gebreid en een muur van synthgeweld blijft aanhouden. Maar nee hoor, Hat Tricks gaat gewoon nog even verder met nog één keer dat aanstekelijke refrein. Een klassieke dance-truc natuurlijk, maar wat werkt het in dit nummer te gek. En de Bas Bron-achtige solo waarmee hij de track definitief afsluit, maakt het helemaal af.

OOK OPMERKELIJK:

Ex-Daily Breadzangeres Kimberley van der Velden presenteert het Fortweg-podium en heeft geen gelukkige start. Ze kondigt aan Falco Benz zelfs aan zonder zijn naam te noemen: "Nu gaan we dansen!". “Wie komt er!?”, schreeuwt een jongen vooraan. “Maar wie komt er!?” Gevalletje ‘je had maar één taak’, zullen we maar zeggen.

HET PUBLIEK:

Er wordt al een stuk meer gedanst als bij Magnus, natuurlijk leent de muziek van Falco Benz zich daar ook beter voor. Het nieuwe Fortweg-podium is wellicht wat aan de grote kant om iedereen erbij te pakken, maar op momenten als Eighty-Three en het eerder genoemde Clap Machines slaagt hij er toch heel aardig in de menigte aan het bewegen te krijgen. Wat daarbij niet zo goed helpt, is dat Falco Benz niet al zijn tracks aan elkaar draait maar geregeld pauzes laat vallen. Als hij dat doet om het publiek uit te nodigen naar voren te komen, is het natuurlijk goed te begrijpen. Na In This Thing de boel stilleggen om de mensen te vertellen dat ze de track ook zouden kunnen kopen, gaat misschien toch wat ver.

HET OORDEEL:

Op dit soort momentjes na kopt Falco Benz hem er vanavond gewoon in. Het fijnste aan zijn muziek is dat hij niet bang is om cheesy te worden. Geregeld zoekt hij de foute kant van de Italodisco op zonder dat het echt een soort guilty pleasurefestijn wordt. Het hoeft allemaal niet übercool te zijn voor Eelco Topper en dat komt het feestje wel ten goede. De momenten dat het wat té plat wordt (In This Thing) zijn hem vergeven, ook omdat de single soepel in zijn set gemixt wordt en daardoor niet extreem uit de toon valt. De spaarzame momenten waarop hij het even kwijtraakt en de beats uit de maat vliegen, zijn al helemaal geen issue: dit is tenslotte iemand die ter plekke iets neerzet. Nee, laat die cocktailparty’s op (nou ja, nabij) het strand maar aan Eelco Topper over. De ideale feel good pre-party voor een festival als dit, op de eerste avond wanneer de boel een beetje wakker geschud dient te worden. En nu met zijn allen: tududududu, tutuuududu...

DE FOTO:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12