ITGWO14: Een innige omhelzing van Charles Bradley

Old school soulrevue met alles erop en eraan

Atze de Vrieze ,

Je zou zeggen dat Ben Howard de ideale dagafsluiter van Great Wide Open is, maar er is vanavond nog een man die hem topt: het 65-jarige fenomeen met de erepenning der James Brown imitatoren, de man die het leven leefde dat je nodig hebt voor tranentrekkende songs, the screaming eagle of soul, mr. Charles Bradley!

HET CONCERT:

Charles Bradley and his Extraordinaries, Into The Great Wide Open, Sportveld, zaterdag 6 september

DE ACT:

Bij het Daptone label specialiseren ze zich al jaren in het steunen van onbekende soulartiesten op leeftijd. Mensen die al zingen sinds de hoogtijdagen van de soul, en die een intense dankbaarheid uitstralen voor hun niet meer verwachte faam. Lee Fields en Sharon Jones gingen hem voor, maar Charles Bradley is misschien wel de meest imponerende, met zijn indrukwekkende levensverhaal en zijn rauwe strot. De lijnen in zijn gezicht onderstrepen beide.

HET NUMMER:

De lead single van zijn tweede album heet Strictly Reserved For You, een lieflijke ode aan de ware liefde. Bradley mag dan op zijn oude dag nog net zo soepel in de heupen als in de stembanden zijn, hij weet het onderscheid tussen liefde en lust heel goed.

HET MOMENT:

Een Charles Bradley show zit vol met klassieke soul revu momentjes. Het is haast een turnoefening, met een paar spectaculaire vluchtelementen waar je op zit te wachten. Natuurlijk eerst zijn opkomst: de band speelt al minutenlang een up tempo medley, voor een van de bandleden naar voren treedt als announcer van de ‘star of the show’. Binnen twee nummers valt Bradley - glitterschoenen, fenix-shirt, glimkettingen - op zijn knieën, om even soepel weer omhoog te komen. Volgende truc: de microfoonstandaard zwiept omlaag, de zanger trapt hem net voor ie valt weer omhoog. Halverwege neemt de ster even rust, om zich opnieuw te laten introduceren. Maar het perfecte moment is natuurlijk de afsluitende knuffelreeks vooraan. Doet ie altijd, maar met al die kleine kinderen is het natuurlijk extra aandoenlijk.

OOK OPMERKELIJK:

Het is zeker niet alleen een goed nieuws show. Bradley brak door met This World Is Going Up In Flames, een waarschuwende song over de brandhaarden van de wereld. In Why Is It So Hard (To Make It In America) schetst hij de schaduwkant van The American Dream, zoals hij die zelf ervaren heeft. Maar het best nog is Confusion, een song in de mid seventies Temptations stijl. Niet dat zalvende, maar een muzikale verklanking van de chaos. Hoogtepunt in de set.

HET PUBLIEK:

Voor veel mensen is Charles Bradley de perfecte afsluiter van deze avond. Ook de mensen die niet op de eerste rij staan, ervaren dit optreden als een innige omhelzing.

HET OORDEEL:

Voor muzikale uitdaging moet je ook dit jaar niet op het Sportveld zijn, maar bij de andere podia. Charles Bradley is in feite een soort coverartiest met eigen werk, een levend museumstuk. Daar hebben we er meer van gezien dit weekend: Vaudou Game en Daniel Romano bijvoorbeeld. Allemaal hebben ze eigen werk, en dat is heel dik in orde. 

DE FOTO: