ITGWO14: Ben Howard verbluft met veel nieuw werk

Atze de Vrieze ,

Ben Howard is zeker niet de eerste muzikant die terugkeert op Into The Great Wide Open. Maar als je iemand hier niet meer verwachtte, dan is hij het. Hij staat dit jaar immers twee keer in de HMH, en daar zijn al meer tickets voor verkocht dan hier überhaupt op het eiland passen. Maar Ben Howard heeft strategische plannen. Hij komt zo'n beetje zijn hele nieuwe album uitproberen.

HET CONCERT:

Ben Howard, Into The Great Wide Open, Sportveld, zaterdag 6 september

DE ACT:

Hij moest er geduld voor hebben, maar na lang rijpen werd Keep Your Head Up een hit, een echte, nota bene winnaar van de 3voor12 Song van het Jaar verkiezing. Het is een toegankelijk, positief liedje, gezongen met een aangename, lichte maar karakteristieke stem. Dit najaar komt zijn tweede album uit. Wat zal hij gaan doen? Net wat strakker?

HET NUMMER:

Absoluut niet. Luister maar naar End Of The Affair, het bijna acht minuten klokkende nieuwe nummer dat zowaar als single uitgebracht werd. Het begint nog redelijk zoals we Howard kennen: zachtaardige folkpop, wel met een zekere dreiging gezongen, maar toch ook net al te moeilijk. Maar langzaam bouwt het uit tot een bijzonder broeierig, haast psychedelisch werk, met een sterke gitaarsolo. Nee, Ben Howard kruipt niet richting de populaire, gelikte Mumford And Sons, nee, hij gaat meer de diepte in. 

HET MOMENT:

Over ballen gesproken: Howard begint niet alleen met acht nieuwe nummers, hij skipt aan het slot ook nog eens zijn gigahit Keep Your Head Up, naar verluidt omdat iemand op de eerste rij toch wel erg overtuigend vroeg om The Wolves. Howard komt hier niet om te pleasen, maar om stappen vooruit te zetten. 

OOK OPMERKELIJK:

We hebben dus feitelijk al de hele nieuwe plaat kunnen horen. Het goede nieuws: dat gaat een goed album worden. Het begon hier vanavond met het prachtige, donkere In Dreams, even later viel Conrad op, in I Forget Where We Were hoorden we een nieuwe hit. 

HET PUBLIEK:

Mooi om te zien hoe de kids vanavond massaal mogen opblijven voor Ben Howard. De jonge meisjes, voor wie verliefdheid nog een nieuw fenomeen is, voelen hier vast voor het eerst spanning voor de knappe zanger. Het tekent ITGWO ook dat ze rustig voor de barrier, pal voor het podium mogen zitten.

HET OORDEEL:

Echt, het had veel slechter af kunnen lopen met Ben Howard. We zagen George Ezra op Best Kept Secret zich door zwak materiaal naar zijn hit toe ploegen. Jazeker, dat deed hij met meer flair dan Howard, die erg vaak zijn serieuze blik op heeft en zijn ontwapenende jongensuitstraling bijzonder slecht inzet, maar het songmateriaal is sterk genoeg om iedereen bij de les te houden. Droomheadliner voor dit festival.

DE FOTO: